dziwne stuki z silnika

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003
padi20
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl:

dziwne stuki z silnika

Post autor: padi20 »

witam jestem nowy na forum i mama problem gdyz słychac dziwne suti w silniku.
honde mam juz od roku i od poczatku było słychac takie stuki przypominajace jakby cos wpadło do kolektora lub głos niedokreconej śrubki .
Byłem u mechanika zapewnial ze to łancuszek napedzajacy pompe oleju wumieniłem na orginał dalej to samo .
stuki słychac tak w granicach 5-6 tys obrotów, najbardziej je słychac gdy nacisniemy manetke tak ponad 6 tys obr i szybko ja puscimy wtedy ten dzwiek takiego drgania bardzo słychac , lecz gdy pomału puszczamy manetke tego dzwieku nie słychac. na postoju lub przy jeździe dzieje sie to samo . w silniku zmieniny był tylko olej i ten łancuch nic poza tym. reszta wszytko w porzadku. naciskanie sprzegła nic nie daje . zamieszczam filmik aby pokazac dzwiek. https://www.youtube.com/watch?v=W6TxsAV ... e=youtu.be
dodek
Motocykl: sc33
Rok produkcji: 1998

Re: dziwne stuki z silnika

Post autor: dodek »

TomRR
Motocykl: SC50 / SC57B
Rok produkcji: 2007

Post autor: TomRR »

A co łańcuszkiem rozrządu? właśnie przy schodzeniu z obrotów będzie najbardziej go słychać.
Umrzeć to nie sztuka, natomiast sztuką jest żyć,
padi20
Motocykl:

no nie wiem jeszcze nic co z napinaczem ani łancuszkiem rozrzadu mechanik powiedzial ze jest wszystko ok ale wiem ze nie mam co na nim polegac tylko musze sam sprawdzic .A mam okazje podmienic czesci od kolegi bo padła mu panewka i szuka silnika
padi20
Motocykl:

kupilem używany napinacz rozrzadu i dalej to samo juz sam nie wiem czym to moze byc pomocy
Awatar użytkownika
arturN
Motocykl: CBR 954RR ''SE''
Rok produkcji: 2002

Post autor: arturN »

A może Ci się tylko wydaje, że coś styka? Sc50 ma taki swój traktorowy stukot słyszalny w pewnym (niskim) zakresie normalna praca, porównywałes, słyszałes na żywo inną 954?
Awatar użytkownika
Spajker
Motocykl: CBR 1000rr SC77 Grand Prix Red
Rok produkcji: 2018
Samochód: BMW F31 Lift

Post autor: Spajker »

Kolego jeśli wymieniłeś tylko napinacz używany na używany to się nie dziw :mrgreen: one po około 10k padają i rozrząd zaczyna pracować jak sieczkarnia. Rozwiązanie to wymiana sprężyny na nową z Larssona i napięcie jej odpowiednio lub zakup nowego - wtedy masz pewność że jest ok lub nie z łańcuszkiem. A na marginesie to trzeba by sprawdzić fizycznie czy łańcuszek i ślizgi czy nie wymagają wymiany.
Pozdrawiam
kocorka
Motocykl: cbr 900
Rok produkcji: 0

Post autor: kocorka »

I jak udało się zlikwidować ten dźwięk? Mam chyba podobny... Tylko u mnie zaczęło dzwonić po regulacji zaworów. I mam pytanie czy możliwe że zamontowałem odwrotnie napinacz? Obecnie mam założony różową kropką do dołu, przy demontażu napinacz wysunął się jakieś 3 cm więc wydaję mi się że, że łańcuch jeszcze ok.
Awatar użytkownika
Czarny
Motocykl: CBR 929
Rok produkcji: 2001

Post autor: Czarny »

kocorka Napinacz nie ma kierunku i możesz go założyć dowolna stroną (łańcuch i tak chodzi poślizgu) , możliwe że dałeś za duże luzy...?
kocorka
Motocykl: cbr 900
Rok produkcji: 0

Post autor: kocorka »

Właśnie na logikę tak mi się wydawało że nie ma różnicy którą stroną( swoją drogą ciekawe co oznacza ta kropka). Co do luzów to na bank dobre bo sprawdzałem dwa razy i zaden nie był w górnej granicy tolerancji a z resztą na rozgrzanym i tak by nie dzwoniły.... I tak się zastanawiam czy może napinacz mało się dopiął? Chociaż nawet srubokrętem go próbowałem dokręcić i to samo.....
dodek
Motocykl: sc33
Rok produkcji: 1998

Post autor: dodek »

Kolego miałem podobną przypadlość w sc33 - odkreciła sie flansza trzymająca 1 rure od kolektorów - przy głowicy i sobie stukala jakby coś w głowicy miało sie zaraz rozlecieć.
U ciebie przypomina to jednak rozrząd - podobny dzwiek jak z f4
padi20
Motocykl:

koledzy wydaje mi sie ze znalazłem przyczyne tych dzwieków. powodem powinna byc sprezyna ktora jest w exupie w tłumiku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR954RR SC50)”