Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chciałbym sie dowiedziec jak najprosciej zmienic plyn chlodniczy w sc57.
Probowalem sie bawic z przewodami ale zaden nie chce w miare przyzwoicie zejsc.
Macie jakies sposoby?
Nigdy tego nie robiłem w SC57 ale wymiana jak w każdym moto. Odkręć korek na chłodnicy i najniżej połozony wąż. Prawdopodobnie na łączeniu będzie zapieczony pod opaską więc podważ go delikatnie jednocześnie mocno pociągając i wszystko wyleci. Później zakręć szczelnie, nalej nowy płyn do pełna, odpal moto, sprawdź stan płynu po chwili i po sprawie. Przed dłuższą przejażdżką sprawdź tylko czy nie przegrzewa się i czy nie ubyło jeszcze płynu.
Ewentualnie gdzieś za kolektorami jest śruba spustowa płynu i możesz też tą drogą spuszczać płyn
jeśli chodzi o spuszczanie płynu - w f4i jest do tego wyznaczona śruba z podkładką uszczelniającą na pompie, i z tego co widzę w serwisówce do sc57 też można spuszczać (a wg serwisówki to powinno się tak) odkręcając tą śrubę i wypływa płyn - strona 7-7. Ja zawsze tą śrubą spuszczam w moto - w aucie ostatnio spuszczałem zciągając węża - też dobra opcja tyle że od razu nas atakuje duża ilość płynu
a jak byś chciał troche podglądu jak to zrobić to jest fajny filmik gdzie jest pokazane jak serwisowac moto http://www.youtube.com/watch?v=hHcHDIco4GQ , wymiana płynu chłodniczego jest od 5:53 do 12:22
Kolego masz rację nie odkręcaj żadnego węża.
Przy pompie jest śruba spustowa, a wężem można sobie pomóc jedynie go uciskając.
Wymiana płynu to max 20minut + pierwsze odpalenie i zagrzanie, kontrola czy wszystko OK.