Stukanie w sliniki panewka
-
wiertło
- Staly Bywalec

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
- gczarkowski1
- Motocykl:
Witaj Iskrzyk powiem coś od siebie a więc tak miałem kiedyś objaw podobny w zx6r z tym że nie było mowy o ucichnięciu stukania tak jak w Twoim przypadku i waliło aż piec stanoł to była panewka a jeżeli Ty przejechałeś 20 km i stukanie ucichło w dodatku maszyna nie traciła mocy myślę że za wcześnie na czarne scenariusze jeżeli już zdiagnozujesz przyczynę daj znać . Wesołych Świąt 
- Iskrzyk
- Motocykl:
Witam wszystkich,odpaliłem dziś maszynę, pochodziła dość długo 20-30min na 1,5tys obrotów, 4 razy załączył się wentylator i po tym, kilkukrotne odkręcenie manetki(tak do 9 - 9,5tys) nie było żadnych niepokojących dźwięków, nic a nic tak jak by wszystko było w najlepszym porządku.
Po sprawdzeniu oleju nie było żadnych oznak opiłek metalu jedynie brud z wnętrza silnika(chyba że byłem ślepy ale sprawdzały to jeszcze dodatkowo 2 osoby i stwierdziły to samo co ja że nic tam nie ma), do rozrządu nie zaglądałem tak jak i do kosza sprzęgłowego z tego względu że mechanikiem nie jestem więc nie wiem na co miał bym zwracać szczególną uwagę, jeśli ktoś by przybliżył by na co zwracać uwagę i co sprawdzać to wtedy będę szukał dalej (tylko wracając do początku, stuki były wyraźniejsze siedząc na moto od lewej strony,( od strony alternatora) więc dźwięk ewentualnego rozrządu lub kosza nie rozchodził by się z jednej strony silnika na drugą, chyba że się mylę.
Po sprawdzeniu oleju nie było żadnych oznak opiłek metalu jedynie brud z wnętrza silnika(chyba że byłem ślepy ale sprawdzały to jeszcze dodatkowo 2 osoby i stwierdziły to samo co ja że nic tam nie ma), do rozrządu nie zaglądałem tak jak i do kosza sprzęgłowego z tego względu że mechanikiem nie jestem więc nie wiem na co miał bym zwracać szczególną uwagę, jeśli ktoś by przybliżył by na co zwracać uwagę i co sprawdzać to wtedy będę szukał dalej (tylko wracając do początku, stuki były wyraźniejsze siedząc na moto od lewej strony,( od strony alternatora) więc dźwięk ewentualnego rozrządu lub kosza nie rozchodził by się z jednej strony silnika na drugą, chyba że się mylę.
- stashekcn
- Motocykl: SC-57
- Rok produkcji: 2004
- gczarkowski1
- Motocykl:
- scitec2
- Motocykl: 900RR sc33
- Rok produkcji: 1997
- Iskrzyk
- Motocykl:
kolego gczarkowski1 każda odpowiedź jest przydatna od tego właśnie mamy forum, a co do rozrządu to mi tez rzęzi ale jest to nie aż tak strasznie słyszalne.
Ewentualnie mogę wrzucić film z dość dobrym dźwiękiem i ktoś mi wtedy podpowie co to za rodzaj dźwięków to może nie rozrząd a co innego mi rzęzi i jest winowajcą tych większych przebojów.
&EDIT&
Wrzuciłem filmik z dźwiękiem jak maszyna chodzi na chwile obecną:
http://youtu.be/MvYmApzuwzU
na samym początku jest próba przyduszenia żeby sprawdzić czy to wina kosza, ale nic to nie dało.
rzężenie słychać tylko i wyłącznie na niskich obrotach(choć nie zawsze), czasem rzęzi czasem nie na załączonym filmie słychać różnice.
Ewentualnie mogę wrzucić film z dość dobrym dźwiękiem i ktoś mi wtedy podpowie co to za rodzaj dźwięków to może nie rozrząd a co innego mi rzęzi i jest winowajcą tych większych przebojów.
&EDIT&
Wrzuciłem filmik z dźwiękiem jak maszyna chodzi na chwile obecną:
http://youtu.be/MvYmApzuwzU
na samym początku jest próba przyduszenia żeby sprawdzić czy to wina kosza, ale nic to nie dało.
rzężenie słychać tylko i wyłącznie na niskich obrotach(choć nie zawsze), czasem rzęzi czasem nie na załączonym filmie słychać różnice.
- gczarkowski1
- Motocykl:
Rozmawiałem przed chwilą z kolegą ma warsztat opisałem w skrócie Twój przypadek Iskrzyk no i usłyszałem odpowiedz ,, moim zdaniem stukanie ,obrócona panewka dalsza jazda spowodowała nawinięcie sie jednej na drugą i jest chwilowa cisza na bardzo niedługo ,, wydało mi się to dziwne ale jak coś przekazuje co słyszałem rzekomo miał taki przypadek ja osobiście zajmuje się samochodami i z czymś takim nie miałem styczności