Witam.
Mam problem z moim bladym sc28 a mianowicie cos stuka mi w silniku na biegu jałowym gdy moto chodzi na wolnych obrotach nic nie słychać dopiero jak dynamicznie odkręce manetkę przy 4tys słychać uderzenia. w czasie jazdy tez jest wyszystko ok dopóki nie przekrocze 4tys. Dodam jeszcze ze stukanie podczas jazdy nasila się jest głosniejsze (mocniejsze) niz na biegu jałowym.
Stukanie w sliniki panewka
- dawid5210
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: FireBlade 900rr sc28
- Rok produkcji: 1994
-
roksc33
- Staly Bywalec

- Motocykl: Cbr 900rr
- Rok produkcji: 1999
- pit
- Motocykl: sc57a
- Rok produkcji: 2005
- stashekcn
- Motocykl: SC-57
- Rok produkcji: 2004
Niekoniecznie, bywa że panewki nie ma już, a oliwiarka nie świeci przy tej próbiepit pisze:Jeżeli dobrze usłyszałem to ten dźwięk pojawia się na chwilę zaraz przy dodaniu i ujęciu gazu. Panewka powinna głośniej pracować przy obciążeniu silnika.
Wciśnij przedni hamulec i próbuj ruszyć aż zgaśnie, jeżeli nie zapali się za wcześnie lampka ciśnienia oleju to raczej panewki ok.
- cbrstreet
- Staly Bywalec

- Motocykl: motorynka wsk mz r6 sc28 sc33street
- Rok produkcji: 99
jak chodzi tak jak na tym filmiku to 100% panewa
[ Dodano: Czw Paź 24, 2013 7:35 pm ]
http://www.youtube.com/watch?v=sj1cbX17KY4
http://www.youtube.com/watch?v=IfLQLdRQg_0
[ Dodano: Czw Paź 24, 2013 7:35 pm ]
http://www.youtube.com/watch?v=sj1cbX17KY4
-1--2--klama i guma haha
- Iskrzyk
- Motocykl:
Podepnę się pod temat żeby nie spamować nowym, mam podobny problem po dzisiejszej delikatnej przejażdżce. dodam tylko ze silnik sc33 rok99
Film nie mój ale dźwięk na 90% taki sam jak w moim dzisiejszym przypadku:
stukot był taki głośny ze zagłuszał całą reszte
i moje pytanie brzmi, czy gdy w czasie jazdy zaczyna stukać panewka(bo wg zebranych info z forum nie jest to nic innego) to czy w którymś momencie może ucichnąć bez zakańczania żywota pieca? może pytanie głupie ale mam właśnie taki problem.
a tu opis dzisiejszego zajścia:
W czasie jazdy nagle zaczęło coś strasznie stukać w silniku i wiadomo odruch prosty, zjazd na bok i silnik off chwila zastanowienia co jest grane i o co chodzi(chwila namysłu i pomysł że padła panewka).
Ale że do domu kawałek (20km)także zrezygnowałem z pchania (niestety nikogo z busem też nie mam) więc odpaliłem i pojechałem dalej(tak wiem głupi pomysł, ale co ma się stać to się stanie) i tu się zaczynają dziwne rzeczy, gdy stukanie jest wręcz przeraźliwe to silnik powiedzmy że "normalnie" przyspiesza(bez dławień szarpań itp, do 3tys obrotów, więcej strach) po przejechaniu może z 1km dźwięk dość mocno przycichł ale moto zaczęło przerywać i szarpać tak jak by mu paliwa brakowało(a to raczej nie możliwe z pełnym zbiornikiem) po chwili znów zaczęło stukać tak jak na początku a po kolejnym kilometrze dźwięki nagle dość mocno przycichły i po chwili całkiem ustały i silnik normalnie chodzi normalnie przyspiesza nie szarpie ani nic(oczywiście nie cisnąłem go do odcinki max 6tys) na spokojnie gdy wszystko ucichło to do 6 , 7 tys wkręcał się bez jakichkolwiek problemów, i do domu dojechał bez żadnych dziwnych dźwięków.
więc czy na pewno piec jest do wymiany czy po prostu coś innego mogło wydawać takie niepokojące dźwięki?.
Film nie mój ale dźwięk na 90% taki sam jak w moim dzisiejszym przypadku:
stukot był taki głośny ze zagłuszał całą reszte
i moje pytanie brzmi, czy gdy w czasie jazdy zaczyna stukać panewka(bo wg zebranych info z forum nie jest to nic innego) to czy w którymś momencie może ucichnąć bez zakańczania żywota pieca? może pytanie głupie ale mam właśnie taki problem.
a tu opis dzisiejszego zajścia:
W czasie jazdy nagle zaczęło coś strasznie stukać w silniku i wiadomo odruch prosty, zjazd na bok i silnik off chwila zastanowienia co jest grane i o co chodzi(chwila namysłu i pomysł że padła panewka).
Ale że do domu kawałek (20km)także zrezygnowałem z pchania (niestety nikogo z busem też nie mam) więc odpaliłem i pojechałem dalej(tak wiem głupi pomysł, ale co ma się stać to się stanie) i tu się zaczynają dziwne rzeczy, gdy stukanie jest wręcz przeraźliwe to silnik powiedzmy że "normalnie" przyspiesza(bez dławień szarpań itp, do 3tys obrotów, więcej strach) po przejechaniu może z 1km dźwięk dość mocno przycichł ale moto zaczęło przerywać i szarpać tak jak by mu paliwa brakowało(a to raczej nie możliwe z pełnym zbiornikiem) po chwili znów zaczęło stukać tak jak na początku a po kolejnym kilometrze dźwięki nagle dość mocno przycichły i po chwili całkiem ustały i silnik normalnie chodzi normalnie przyspiesza nie szarpie ani nic(oczywiście nie cisnąłem go do odcinki max 6tys) na spokojnie gdy wszystko ucichło to do 6 , 7 tys wkręcał się bez jakichkolwiek problemów, i do domu dojechał bez żadnych dziwnych dźwięków.
więc czy na pewno piec jest do wymiany czy po prostu coś innego mogło wydawać takie niepokojące dźwięki?.
- Iskrzyk
- Motocykl:
Pomysł dobry w najbliższym czasie to zrobię, tylko kwestia tego ze gość od którego zakupiłem bladego nie za bardzo pilnował oleju i kwestia jaka powstała to to że po 2 moich wymianach w sezonie dalej olej jest czarny, więc nie wiem czy tam w nim cokolwiek będzie widać a poza tym czy opiłki nie osadzą się na dnie miski?
- scitec2
- Motocykl: 900RR sc33
- Rok produkcji: 1997
opiłki wyczujesz jak zlejesz olej, nie jestem pewny niech ktos poprawi jak zle pisze, czy na srubie spustowej nie ma magnesu i on opiłki przyciagnie? jesli jest to zobaczysz czy sa jesli nie to jak spuscisz olej i sie usiadzie i odlejesz olej na dnie bedzie widac... a to ze masz czarny olej to jeśli kręcisz na tym oleju pare tysiecy to raczej normalne ze jest czarny tak mi sie wydaje.
A czytajac Twoj post ucichajace stukoty to dziwne na panewke, mialem do czynienia z panewka w samochdozie Alfa, tam jak zaczelo stukac to stukalo caly czas jednostajnie az silnik stanal.
W moto mialem do czynienia ze stuakniem ale to byl model 954 i tam wina byl kosz sprzeglowy, raz stukalo raz cisza, raz glsoniej raz ciszej ale sprzeglo wydaje mi sie ze bys rozpoznal bo po nacisnieciu sprzegla wszystko cichlo w moim przypadku a podczas jazdy bylo wszystko ok tylko na biegu jalowym byla orkiestra
A czytajac Twoj post ucichajace stukoty to dziwne na panewke, mialem do czynienia z panewka w samochdozie Alfa, tam jak zaczelo stukac to stukalo caly czas jednostajnie az silnik stanal.
W moto mialem do czynienia ze stuakniem ale to byl model 954 i tam wina byl kosz sprzeglowy, raz stukalo raz cisza, raz glsoniej raz ciszej ale sprzeglo wydaje mi sie ze bys rozpoznal bo po nacisnieciu sprzegla wszystko cichlo w moim przypadku a podczas jazdy bylo wszystko ok tylko na biegu jalowym byla orkiestra