Gdzie jest pompa wody, termostat w 929 + czyszczenie układu
-
michal_beny
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: 929
Gdzie jest pompa wody, termostat w 929 + czyszczenie układu
Witam,
w najbliższym czasie będę zabierał się za czyszczenie i naprawę układu chłodzenia w którym "coś jest nie tak".
Wstępnie szukałem ale nie mogłem znaleźć nic na temat gdzie dokładnie znaleźć termostat i pompę wody bo chce je wyjąć i sprawdzić czy działają jak należy, a te informację znacznie przyśpieszą pracę.
Dodatkowo pytanie co sadźcie o przepłukaniu układu środkiem do czyszczenia np. Preston?
w najbliższym czasie będę zabierał się za czyszczenie i naprawę układu chłodzenia w którym "coś jest nie tak".
Wstępnie szukałem ale nie mogłem znaleźć nic na temat gdzie dokładnie znaleźć termostat i pompę wody bo chce je wyjąć i sprawdzić czy działają jak należy, a te informację znacznie przyśpieszą pracę.
Dodatkowo pytanie co sadźcie o przepłukaniu układu środkiem do czyszczenia np. Preston?
-
wiertło
- Staly Bywalec

- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
Re: Gdzie jest pompa wody, termostat w 929 + czyszczenie ukł
Siemmichal_beny pisze:Witam,
Pompa wody jest koło dźwigni zmiany biegów gdzie wychodzą króćce do chłodnicy. Termostat znajdziesz podnosząc zbiornik i pod wtryskami zlokalizujesz go. Napisz jakie obiawy masz co się dzieje takiego ??
Płyn Preston jest bardzo dobry ale pytanie czy nie zrobi krzywdy itp.
- Ci użytkownicy podziękowali wiertło za ten post:
- michal_beny
Oddam nerkę za cbr :)
- Martin.B.M.
- Motocykl: Komar
- Rok produkcji: 0
Re: Gdzie jest pompa wody, termostat w 929 + czyszczenie ukł
A po co wyjmować pompę wody ? Jak by nie działa to byś już o tym wiedział.Chyba ,że ci coś trzeszczy itd. Termostat owszem można spr przy ilu i czy dobrze otwiera jak Ci się moto grzeje.Prestona możesz zastosować ale cbr to nie Ducato gdzie ktoś zmienia płyn co 8 lat i leje wodę płyn i byle co.Ale jak Ci się nudzi i masz kasę to działaj. Kup sobie od razu jakiś bajkowy płyn Motul Motocool Factory Line 
-
michal_beny
To dzięki za szybką odpowiedź co do lokalizacji. W wolnej chwili wezmę się za rozbieranie.
A co do objawów to wentylator czasem się nie załącza nawet jak temperatura dochodzi do 110-115 a to już zdecydowanie za dużo. Ale to nie zawsze. Czasami załączy się od 109 ale ma ciężko zbić temperaturę (oczywiście na postoju). Na ostatniej przejażdżce i to na trasie tyle że trochę mocniejsza jazda zagrzał mi się do 118 a zanim zjechałem i go wyłączyłem żeby ostygł było już 121. Poczekałem aż temperatura spadnie poniżej 100 i spokojnie jadąc do 120km/h wróciłem do domu a temperatura utrzymywała się około 85-88 stopni. Na szczęście temperatura aż tak wysoka była tylko przez chwilę i po wstępnym wsłuchaniu się w silnik nie ma objawów awarii.
Ja obstawiam że termostat się nie zawsze otwiera albo pompa wody uszkodzona, ewentualnie sprawdzę też czujnik temperatury w chłodnicy czy działa i czy nie brudna.
Chętnie posłucham waszych propozycji do tych objawów.
A co do objawów to wentylator czasem się nie załącza nawet jak temperatura dochodzi do 110-115 a to już zdecydowanie za dużo. Ale to nie zawsze. Czasami załączy się od 109 ale ma ciężko zbić temperaturę (oczywiście na postoju). Na ostatniej przejażdżce i to na trasie tyle że trochę mocniejsza jazda zagrzał mi się do 118 a zanim zjechałem i go wyłączyłem żeby ostygł było już 121. Poczekałem aż temperatura spadnie poniżej 100 i spokojnie jadąc do 120km/h wróciłem do domu a temperatura utrzymywała się około 85-88 stopni. Na szczęście temperatura aż tak wysoka była tylko przez chwilę i po wstępnym wsłuchaniu się w silnik nie ma objawów awarii.
Ja obstawiam że termostat się nie zawsze otwiera albo pompa wody uszkodzona, ewentualnie sprawdzę też czujnik temperatury w chłodnicy czy działa i czy nie brudna.
Chętnie posłucham waszych propozycji do tych objawów.
-
michal_beny
Sprawdzę styki i to co wcześniej napisałem. A zaleje Prestona koncentrat rozrobiony z 30% wody wiec będzie git bo producent mówi że wtedy temperatura wrzenia to 136 stopni więc sporo.
Jak już znajdę czas i ogarnę temat to napisze co tam mi się udało.
Jedynie waham się z zastosowaniem tego środka do przeczyszczenia układu. Niby producent podaje że zarówno guma jak i inne podzespoły są bezpieczne, a czyściejszy układ to zawsze wydajniejszy układ
Pozdrawiam.
Jak już znajdę czas i ogarnę temat to napisze co tam mi się udało.
Jedynie waham się z zastosowaniem tego środka do przeczyszczenia układu. Niby producent podaje że zarówno guma jak i inne podzespoły są bezpieczne, a czyściejszy układ to zawsze wydajniejszy układ
Pozdrawiam.
-
michal_beny
Nie wiem różnie bywa. Zobaczę jak rozbiorę jak płyn wygląda. Na razie pytam asekuracyjnie. Czytając różne wątki na forum i takie rzeczy się zdarzają że "woda" w układzie jest brudna lub zostawia syf, wiec wolę za wczas zapytać tym bardziej że kto wie co tam było lane? Jak by nie patrzeć moto już ponad 10 latek ma...
-
wiertło
- Staly Bywalec

- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
oj tu byś się zdziwiłCzarny pisze:po mojemu to brudu tam nie znajdziesz to nie żuk.., lej nowy płyn i nie szukaj dziury w .....
Oddam nerkę za cbr :)