brak ladowania pomocy
- Seyrus
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda SC33
- Rok produkcji: 1999
Witam mam taki problem jak wszyscy tu juz pisalem ze motor gasnie na jak zrobie kilka kilometrow jak stoje na swiatlach i czekam, kupilem nowy regulator bylo dobrze dzisiaj bylem sie przejchac a tu zgasl przy1.5 tys. obrotw . odpalilem motor wracam do domu na zgaszonych swiatlach zeby sie doladowal aku. w czas gdy wlaczylem swiatla licznik sie zrestartowal a motor przygas jak bym zaplon wylaczyl (dobrze ze podczas jazdy bo znowu bym mial problem) i strasznie nie rowno pracowal tak jak by .. czy to poprostu alternator siada czy musze szukac jakiegos spieca w kablach
wigloc czy cos
nie wiem co robic
- cbrstreet
- Staly Bywalec

- Motocykl: motorynka wsk mz r6 sc28 sc33street
- Rok produkcji: 99
Cześć tekst z innego forum...
Ładowanie akumulatora przy obrotach 1,2-1,3 tyś bez włączonych świateł powinno pokazywać 14,2-14,8V, a przy załączonych światłach drogowych 12,8-13,4V, natomiast przy obrotach 4-5 tyś bez włączonych świateł miernik powinien wskazywać 15V, a z światłami włączonymi nie mniej jak 13,5V. Jeśli pokazuje mniej lub spada poniżej 12,2V najprawdopodobniej jest uszkodzony regulator napięcia, aczkolwiek przed wymianą warto sprawdzić również stan alternatora.
Na początku warto zacząć sprawdzanie od alternatora aby mieć pewność, że jest sprawny a nie został nadpalony i niepotrzebnie wymienimy regulator napięcia.
Aby sprawdzić uzwojenie alternatora należy w pierwszej kolejności sprawdzić czy występuje przebicie na uzwojeniu co oznacza, że uzwojenie jest uszkodzone i altek jest do przewinięcia lub wymiany. W rozpiętej kostce pod siedzeniem (3 żółtymi przewodami) sprawdzamy przebicie (na mierniku ustawić buzer jeden przewód miernika na masę, a drugim pojedynczo sprawdzamy wsuwki) jeśli jest ok. to należy zmierzyć napięcie międzyfazowe alternatora (na rozpiętej kostce miernik ustawiamy w pozycji mierzenia prądu zmiennego, odpalamy maszynę i dwoma końcówkami miernika sprawdzamy dotykając po dwa piny wynik trzech pomiarów powinien być równy i wynosić ok. 30V). Duża różnica w pomiarach oznacza uszkodzenie uzwojenia alternatora.
Jeżeli alternator jest sprawny możemy przystąpić do sprawdzenia regulatora napięcia. Miernik ustawiamy na pozycji mierzenia oporu, a następnie dokonujemy pomiaru pomiędzy trzema pinami górnymi, do których dostarczany jest prąd z alternatora, a dwoma pinami dolnymi, z których wydobywa się uregulowany prąd ładujący akumulator. Plus miernika kolejno przykładamy do jednego z dwóch pinów dolnym rzędzie(red/white, green), a minus kolejno do trzech pinów (yellow), jeżeli miernik na choćby jednym pomiarze pokazuje jakąkolwiek wartość pomiędzy pinami to oznacza że regulator jest uszkodzony, natomiast jeżeli nie pokazuje żadnej wartości to oznacza, że jest sprawny.
sam miałem kiedyś problem z ładowaniem i to mi pomogło
Ładowanie akumulatora przy obrotach 1,2-1,3 tyś bez włączonych świateł powinno pokazywać 14,2-14,8V, a przy załączonych światłach drogowych 12,8-13,4V, natomiast przy obrotach 4-5 tyś bez włączonych świateł miernik powinien wskazywać 15V, a z światłami włączonymi nie mniej jak 13,5V. Jeśli pokazuje mniej lub spada poniżej 12,2V najprawdopodobniej jest uszkodzony regulator napięcia, aczkolwiek przed wymianą warto sprawdzić również stan alternatora.
Na początku warto zacząć sprawdzanie od alternatora aby mieć pewność, że jest sprawny a nie został nadpalony i niepotrzebnie wymienimy regulator napięcia.
Aby sprawdzić uzwojenie alternatora należy w pierwszej kolejności sprawdzić czy występuje przebicie na uzwojeniu co oznacza, że uzwojenie jest uszkodzone i altek jest do przewinięcia lub wymiany. W rozpiętej kostce pod siedzeniem (3 żółtymi przewodami) sprawdzamy przebicie (na mierniku ustawić buzer jeden przewód miernika na masę, a drugim pojedynczo sprawdzamy wsuwki) jeśli jest ok. to należy zmierzyć napięcie międzyfazowe alternatora (na rozpiętej kostce miernik ustawiamy w pozycji mierzenia prądu zmiennego, odpalamy maszynę i dwoma końcówkami miernika sprawdzamy dotykając po dwa piny wynik trzech pomiarów powinien być równy i wynosić ok. 30V). Duża różnica w pomiarach oznacza uszkodzenie uzwojenia alternatora.
Jeżeli alternator jest sprawny możemy przystąpić do sprawdzenia regulatora napięcia. Miernik ustawiamy na pozycji mierzenia oporu, a następnie dokonujemy pomiaru pomiędzy trzema pinami górnymi, do których dostarczany jest prąd z alternatora, a dwoma pinami dolnymi, z których wydobywa się uregulowany prąd ładujący akumulator. Plus miernika kolejno przykładamy do jednego z dwóch pinów dolnym rzędzie(red/white, green), a minus kolejno do trzech pinów (yellow), jeżeli miernik na choćby jednym pomiarze pokazuje jakąkolwiek wartość pomiędzy pinami to oznacza że regulator jest uszkodzony, natomiast jeżeli nie pokazuje żadnej wartości to oznacza, że jest sprawny.
sam miałem kiedyś problem z ładowaniem i to mi pomogło
-1--2--klama i guma haha
- Seyrus
regulator wlasnie kupilem nowy ,wczesniej na swiatlach i wlaczonym migaczu gasl, a teraz wystarczy ze swiatla walcze drogowe ,bo gdy postojowki to tak jak by jeszcze dawal rade. a jak zgasnie to juz akumulator nie ma sily zakrecic rozrusznikiem. mysle ze cos siadalo i siada bardziej wiec musze dobrac sie do altka a jesli nie to to bd plakal 
-
Skucior
- Motocykl: Honda CBR929 FireBlade
- Rok produkcji: 2000
Kolego, to raczej altek. Nie mierzyłeś napięcia jakie daje na akumulator? Pewnie się spalił i nie masz ładowania. Ja miałem to samo w 929 akumulator naładowany zapaliła na światłach jak pochodziła i zgasiłem to już potem nie zapaliła. Chodziła póki akumulator miał prąd, akumulator padł i wszystko padło.
- lukasz1441
- Motocykl: Honda CBR 1000RR
- Rok produkcji: 2006
Skucior pisze:Kolego, to raczej altek. Nie mierzyłeś napięcia jakie daje na akumulator? Pewnie się spalił i nie masz ładowania. Ja miałem to samo w 929 akumulator naładowany zapaliła na światłach jak pochodziła i zgasiłem to już potem nie zapaliła. Chodziła póki akumulator miał prąd, akumulator padł i wszystko padło.
Mogłeś wcześniej posłuchać Cbrstreet ,mi pomógł swoimi radami i dzięki temu nie musiałem wymieniać regulatora , a jak teraz Ci przyjdzie wymienić Alternator to spora kaska ,niestety;(Chyba ,że oddasz na regeneracje.
- Seyrus
tylko ze altek podaje mi mi tak jak pisaliscie z tym ze jak go wkrece na obroty to nawet do 17v O.O daje wydaje mi sie ze poprostu raz nie laduje a raz laduje za bardzo bo np. zgasnie nie moge odpalic przejade sie kawalek i niby sie naladuje a czasem niee tak jak by juz powoli odnawial w srode poprostu go wykrece zrobie jeszcze pomiary i napisze jak to miej wiecej wyglada ale juz szuykam na allegro nowego altka bo watpie zeby to jakas spina byla lub wilgoc az tak w kablach trzymala choc stal w bardzo zimnym garazu cala zime
- cbrstreet
- Staly Bywalec

- Motocykl: motorynka wsk mz r6 sc28 sc33street
- Rok produkcji: 99
Aby sprawdzić uzwojenie alternatora należy w pierwszej kolejności sprawdzić czy występuje przebicie na uzwojeniu co oznacza, że uzwojenie jest uszkodzone i altek jest do przewinięcia lub wymiany. W rozpiętej kostce pod siedzeniem (3 żółtymi przewodami) sprawdzamy przebicie (na mierniku ustawić buzer jeden przewód miernika na masę, a drugim pojedynczo sprawdzamy wsuwki) jeśli jest ok. wiesz jak to zrobić 
nie może być przebicia na altku do masy
altek jest podzielony na 3 sekcje każda odpowiada za siebie
jak wsadzi końcówki miernika do 2 z 3 żółtych kabli to wynik powinien być 0
sprawdz to dokładnie
pozdro
nie może być przebicia na altku do masy
-1--2--klama i guma haha
u mnie niestety te same objawy były ( napięcie na aku spadało przy włączonych światłach) i nadal są, porobiłem pomiary i najprawdopodobniej alternator. na tych 3 żółtych kablach napięcie wynosiło 3,9V 4,1V i 0,8V xP by mieć pewność, że "tylko" alternator siadł jadę jutro do mechanika , by potem się nie okazało, że kupiłem bez potrzeby regulator napięcia, albo, że zapomniałem coś jeszcze naprawić i znów maszyna padnie : P