spawanie boku silnika

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003
kapcon
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: jeszcze F3
Rok produkcji: 1998

Post autor: kapcon »

witam odkopałem temat i mam pytanie czy blok silnika 929 i 954 jest tylko i wyłacznie stopem czystego aluminium? czy jest to moze jakaś mieszanka stopu aluminium z innymi metalami? :027:
wiertło
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Post autor: wiertło »

kapcon, czyste alu to nie jest
Oddam nerkę za cbr :)
kapcon

No własnie nie jest ale przewaznie jak sie spawa takie rzeczy to spawaja elektroda aluminiową? czy poprostu sa specjalne materiały do tego typu napraw?
Awatar użytkownika
majster
Motocykl:

Post autor: majster »

z tego co jak wiem to spawają to jak zwykłe aluminium tylko ze wymagają dokładnej rozbiórki części i dostarczeni osobno bo są to wysokie temperatury spawania i spawanie zamontowanej części w moto nie wchodzi w grę, nie jestem pewny czy to nie jest duraluminium.
...niema boga jest motór...
Awatar użytkownika
a-tomek
Motocykl: FIREBLADE SC59
Rok produkcji: 2008

Post autor: a-tomek »

mi w moto spawali ulamany kawalek karteru ze 3 lata i jest git, z tego co pamietam jest to stop aluminium z (cynkiem chyba) gdzie te dwa stopu topia sie w roznych temp, i tu jest problem spawa sie w oslonie argonu wymagany odpowiedni sprzet i doswiadczenie spawacza
Awatar użytkownika
Max_929
Moderator
Moderator
Motocykl: CBR929
Rok produkcji: 2000

Post autor: Max_929 »

element musi być dobrze wyczyszczony i spawa się czystym alu najlepiej wychodzi ,spawałem drutem z domieszką krzemu, to był KOSZMAR, potem czystym i miodzio , dodam że dopiero się uczę spawać alu. lecz radziłem się doświadczonych kolegów ;)
kapcon

no a jesli chodzi o to rozbiorke czy oby napewno trzeba porozbierac silnik?? pekniecie jest z lewej strony. Od strony alternatora pekniecie ma dłogosc ok 8 cm. Mam mozliwośc kupna takiego motoru i narazie sie zastanawiam czy jest sens:)
Awatar użytkownika
Siwy_ryry
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: zawsze HONDA !
Rok produkcji: 0

Post autor: Siwy_ryry »

kapcon pisze:no a jesli chodzi o to rozbiorke czy oby napewno trzeba porozbierac silnik?? pekniecie jest z lewej strony. Od strony alternatora pekniecie ma dłogosc ok 8 cm. Mam mozliwośc kupna takiego motoru i narazie sie zastanawiam czy jest sens:)
Spore peknięcie.

Ale tez sprzedałem moto z peknięciem, może nie takim no ale było i też od strony altka.

Moto zabrał mój koles z parafii...ale...

Źle mu to odtłuścili, albo wcale tego nie zrobili .....

I sie sączy z tego spawu.

Więc nawet jak sie juz zdecydujesz, to dobrze to odtłuść!
kapcon

znajomy mi tez mówił o tym ze jak sie pospawa to póxniej stosuje sie jakis klej? własnie po to zeby sie w tym miejscu nie pociło. Mowi ze jest to sprawdzony sposób i on tak tez to robił:)
Muszę przemyslec nowy sezon coraz blizej a motory coraz drozsze ;):P
abcrr954
Motocykl: Honda 954
Rok produkcji: 2002

Post autor: abcrr954 »

najlepiej wypalić olej palnikiem, u mnie też miałem pęknięte i pospawałem i nie cieknie nic, ogólnie to jest łatwo spawalne alu i nie ma problemu..
kapcon

kurcze jak tak człowiek poczyta to jest masa takich motorów. poczekam na kolege w czwartek wraca z zagranicy to bede z nim rozmawiał. poki co dziki za pomoc i objaśnienia :) :one:
Awatar użytkownika
skoab
Motocykl: R6->954->954
Rok produkcji: 2004

Post autor: skoab »

Chlopaki szczerze nie polecam spawania:) juz za nie zaplacilem rozebralem moto do naga i naprawde nie udalo sie.. i kupilem drugi silnik.. tez nie wierzylem ze nie moze sie udac..

Jak cos to mam silnik do sprzedania z spawem.. choć nie powiem z jednej strony sie udalo. caly artykul jest juz na forum:P
LwG!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR954RR SC50)”