Dzisiaj jest 26 czerwca 2025, 13:34

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Więcej punktów do utraty Prawka

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: 1000rr Repsol
Rok produkcji: 0

Post » 10 lutego 2010, 22:27

heh jak to przeczytalem to az ze mnie para zeszla.Malo kto potrafi sie przyznac sie moze nie tyle do bledu co w tym wypadku do slowa :P za to duzy plus dla ciebei choc i ja nie bylem swiety poprostu sie zajerzylem.Na lublin jezdze bo lepsze takie latanie niz nijakie po ulicy.Tor maly typowy technicznie ale o to mi glownie chodzi o podkrecenie nawykow czy umiejetnosci przeciwskretu i skladania w winklu.na drodze nigdy nie dowiedzialbym sie jak nisko mozna polozyc moto i sie nie wywrocic co dla mnie bylo zaskoczeniem w czasie 1 wyjazdu hihi: No nic wrocmy zatem do narzekania na caly otaczajacy nas swiat :P Temat byl o punktach i prawku ale miedzy nami powiem ze to chyba nie taki zly pomysl.Ja kupilem moto w wieku 29lat bo sam wiedzialem ze wczesniej bylem o wiele za glupi na scigacza.Czy teraz jest inaczej??sam nie wiem licze ze mam juz wiecej oleju w glowie.Nigdy nie sluchalem starszych jak mowili ze madrzeje sie z wiekiem ale bedac starym dziadem juz wiem ze to jednak prawda i jadac moto mysle o wiele wiecej jak kiedys rotfl2: co do slow
motobandyta pisze:jak się chce to można
zgadzam sie z tym.Najgorsze to siasc i zaczac plakac i uzalac sie nad soba.Nie tak zle zeby nie moglo byc gorzej :kosci:

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: Homda CBR 900 RR sc33
Rok produkcji: 1998

Post » 10 lutego 2010, 22:58

A ja jestem za - oczywiście bez ostatniego zdanie w sprawie motocyklistów.
Jeżdżę samochodem bardzo ostrożnie - nie jestem tzw. zapier...dalaczem - ale za to bardzo dużo po naszym pięknym kraju i niby z niczego mam już na koncie 16 pkt więc pomysł zwiększenia limitu z 24 do 48 jest ok.
Odnośnie sadzania na Hayabuzę 18 latka, który dopiero co zdał na kat. "A" też jestem daleki...

Dodatkowo i co najważniejsze denerwuje mnie straszeni to, że w naszym kraju Policja poluje na kierowców - z reguły tych spokojnych, bo bandytów przecież strach kontrolować...

Fakt jest taki, że w Polsce drogówka musi wyrobić "normę" mandatów. "Szeryf" na naradzie daje rozkaz krawężnikom - "Macie mi przynieść tyle i tyle mandatów=kasy - musimy wypełniać normę krajową odnośnie ilości mandatów - jechać i golić leszczów..."
I taki krawężnik jedzie - najlepiej w jakieś "Super" miejsce gdzie przejezdni za cholerę by się nie spodziewali kontroli tj. tuż za znakiem ograniczenia do 30 na dwupasmowej drodze i to jeszcze tuż za płotem lub krzakiem - tak dla pewności...
W takim miejscu szybciej wyrobi się normę, skasuje "leszczy" i szeryf będzie zadowolony - norma zrobiona.

Więc pytam się tutaj - DLACZEGO SZERYF NIE JEST ROZLICZANY ZA TO, ŻE NA JEGO TERENIE SPADAŁA ILOŚĆ WYPADKÓW!!!
PRZECIEŻ DZIAŁANIA PREWENCYJNE ODNOSZĄ WIĘKSZY SKUTEK NIŻ MANDATY ZZA KRZAKA!

W innych krajach często widuję radiowozy stojące przy drodze - w widocznym miejscu - "suszarka" leży na masce - tak żeby było ją widać a "władza" ściemnia dziewczyny ze wsi.
Za to na drodze spokój że hoho, nikrt nie zapier... PREWENCJA.
I na pewno większy skutek niż mandat zza krzaka.

Sorry za słowa ale mnie poniosło ;D

Pochwały: 10
Motocykl:

Post » 10 lutego 2010, 23:30

a ja sobie narazie tym nie zawracam głowy i mam spokuj szkoda słow banda i tyle :wnerwiony:

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: cbr 929
Rok produkcji: 2000

Post » 10 lutego 2010, 23:43

Mati dobrze gada POLAĆ mu !!! :D
A i pamiętaj piłeś nie jedź ! nie piłeś napij się :diabel:

Motocykl: sc33 98r. CZARNA

Post » 10 lutego 2010, 23:52

zgadzam sie kolego z toba w kwestii sposobu dzialania naszej policjii,
ale to chyba kazdy wie jak dziala ta instytucja :wnerwiony: :placze: :(
ale co piszesz dalej
Mati pisze:W innych krajach często widuję radiowozy stojące przy drodze - w widocznym miejscu - "suszarka" leży na masce - tak żeby było ją widać a "władza" ściemnia dziewczyny ze wsi.
;D

to wyobraz sobie co by bylo jakby na ogol bylo by wiadomo ze policji na pewno niema na danej drodze a jak bedzie to napewno beda sobie panienki bajerowac,
wtedy raczej zaroiloby sie w naszym kraju od 17 latkow dosiadajacych nowonabyte R1 180hp testujacych jaka jest predkosc maksymalna maszyny :kosci:

Mieszkam w Belgii tu przepisy juz dawno sa inne,
Aby jechac motorowerem do 50ccm nie trzeba miec prawka, malo tego nawet nie trzeba takiego sprzetu rejestrowac jezdzi sie bez tablic.
Aby jezdzic sprzetem 125ccm wystarczy chyba prawko na kategorie B.
Ale aby jezdzic wiekszym moto to trzeba miec prawojazdy A ktore mozna zrobic jak sie ma odpowiednia liczbe lat co u nas dopiero wdrazaja takie cos wiele lat i niemoga sie dostosowac do przepisow UNII .
Wiec wiele osob na poczatku zadowala sie sprzetem 125ccm.

A pomysl kto w polsce zadowoli sie sprzetem 125ccm, tu na pierwsze moto kupuje sie 600ccm, niedawno nawet tutaj na naszy forum
http://forum.fireblade.pl/topics8/witam ... .htm#30562
17 lalek pisze ze od 2 lat jezdzi nsr , zmienic chce wlasnie na SC33 i prosi o pomoc w wyborze motocykla, jedni mu radza f3 a inni pisz ze poco f3 skoro po roku sie znudzi i tak bedzie trzeba szukac mocniejszego.
Kiedys tez gdzies czytalek jak 17 latek spowodowal wypadek (niewiem czy nie smierletny) jadac CBR 954rr.
A niejeden jak tylko uda mu sie zrobic prwko to odrazu czuje sie mistrzem i rozglada sie za R1 albo innym TYSIAC-em

Wiec widac ze nietylko nasza policja jest chora, chore jest tez nasze spoleczenstwo.A od tego wszystko sie zaczyna.

Awatar użytkownika

Post » 10 lutego 2010, 23:58

PS BXL pisze:Mati napisał/a:

W innych krajach często widuję radiowozy stojące przy drodze - w widocznym miejscu - "suszarka" leży na masce - tak żeby było ją widać a "władza" ściemnia dziewczyny ze wsi.
;D

to wyobraz sobie co by bylo jakby na ogol bylo by wiadomo ze policji na pewno niema na danej drodze a jak bedzie to napewno beda sobie panienki bajerowac,
wtedy raczej zaroiloby sie w naszym kraju od 17 latkow dosiadajacych nowonabyte R1 180hp testujacych jaka jest predkosc maksymalna maszyny :kosci:

Nie traktuj tego dosłownie, to przenośnia...
A wariatów wyłapywać - ale WARIATÓW - nie normalnych kierowców!!!

PS. A wódki z miłą chęcią bym się napił hihi:

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR929
Rok produkcji: 2001

Post » 11 lutego 2010, 00:36

Wybaczcie ale nawet nie czytam co tam wczesniej bylo bo sie domyslam.

Ja ostanio tez sie zastanawialem nad prawem w tym kraju i stwierdzam ze tu sie CENZURA nie da dzialac zgodnie z prawem.

Ostanio w TV bylo kilka glosnych spraw. 3 najlepsze wg mnie to :

1. kilkadziesiat zlotych grzywny dla wlasciciela piekarni ktory rozdawał ZWROTY bezdomnym

2. Duza grzywna za niszczenie lasu BIEDNEMU MALZENSTWU ZBIERAJACEMU CHRUST

3. Eksmisja rodziny na bruk w Lodzi dlatego ze placili przez lata czynsz. Inni ktorzy nie placili zostali przeniesieni ''karnie'' do mniejszych metrazowo mieszkan.
Dziadkowie zostali tylko wyebani bez lokalu zastepczego ktory im ma zostac przydzielony tak za 2-3 miesiace.

Konkluzja : PIER DOLE TO WSZYSTKO. Jak dla mnie moga mi zrobic nawet 10 pkt karnych dozwolonych sram na to wszystko ciepłym klocem i tak robie swoje.

Motocykl: sc33 98r. CZARNA

Post » 11 lutego 2010, 01:17

kolego kubahsh taki spraw jak podales niebrakuje,
jest wiele wiecej calkiem podobnych
wystarczy obejrzec 'Sprawe dla reportera' to zobaczysz ze mamy okolo 2-3 takie sprawy ujawnione w kazdym tygodniu
jaki rzad taki kraj :wnerwiony:

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR 1000RR SC59 white :)
Rok produkcji: 2014

Post » 11 lutego 2010, 01:22

Mati pisze:
Dodatkowo i co najważniejsze denerwuje mnie straszeni to, że w naszym kraju Policja poluje na kierowców - z reguły tych spokojnych, bo bandytów przecież strach kontrolować...

tutaj sie kolego z Tobą zgodze w 100% raz sie zatrzymałem dostalem 2 stowy i już wiecej tego nie robiłem :p strata kasy punktow i nerwow.. a jak masz dobry sprzet lekko podgieta blache to nie sądze aby policja miała jakies szanse ;)

Awatar użytkownika

Post » 11 lutego 2010, 01:45

sasza_19 pisze:
a jak masz dobry sprzet lekko podgieta blache...

...to zapłacisz mandat 500 PLN i dostaniesz w ch.. punktów :-)

Awatar użytkownika

Motocykl: Honda Crosstourer

Post » 11 lutego 2010, 01:52

Mati pisze:A ja jestem za - oczywiście bez ostatniego zdanie w sprawie motocyklistów.
...jeżdżę samochodem bardzo ostrożnie [...] i niby z niczego mam już na koncie 16 pkt więc pomysł zwiększenia limitu z 24 do 48 jest ok...

sorki ale nie bądźmy dziećmi - te Twoje punkty nie wzięły się "za nic". Sam sporo podróżuję po Polsce samochodem i wiem, że łatwo jest złapać kilka punktów za niewielkie przewinienia. Przy szczególnym niefarcie nawet kilka więcej, ale wiem też jak wielu kierowców łamie przepisy i że robią to w sposób zwyczajnie GŁUPI !! Narażają siebie i innych na poważne problemy : wyprzedzają pod górę przez linię ciągłą, na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych a nawet z prawej strony. Byle tylko wyprzedzić i być przed kolejnym autem. Z moich osobistych obserwacji wynika, że ci, którzy jeżdżą naprawdę dużo nie podejmują tak ryzykownych manewrów. Czemu ? Chyba dlatego, że wiedzą, że na 100 km oszczędzą ok 5 minut spalając jednocześńie znacznie więcej paliwa niż ci, którzy jadą spokojnie w rzędzie a jednocześnie stworzą wiele groźnych sytuacji. Nie pochwalam pomysłów na ustawianie patrolu w krzakach ale też wiem, że ci co jadą spokojnie nie mają się czego obawiać i to nie dla tych są te limity punktów.

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR929
Rok produkcji: 2001

Post » 11 lutego 2010, 12:25

to jest racja Jaca ;- )

Co do tego zapier dalania to moj znajomy jezdzil swojego czasu do chorwacji na 2 dostawczaki.
On prowadzil jednego nie przekraczajac 120 nie pałując nie zrywajac czy zmieniajac pasow co 2 minuty.

Na tak dlugiej trasie drugi kierowca tylko raz byl godzine wczesniej ;d

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 11:27 am ]
Mati pisze:
sasza_19 pisze:
a jak masz dobry sprzet lekko podgieta blache...

...to zapłacisz mandat 500 PLN i dostaniesz w ch.. punktów :-)

świętoje bliwy

hówno tam. Jak jestes niepelnosprytny, parkujesz w glupich miejscach na widoku ze 'schowana' tablica frontem do swiata to rzecz jasna ze w koncu Ci wlepią.

Jednak juz odrobina pomyslunku juz cie przed tym uchroni. Odrobina ;s

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne Dyskusje