Zablokowana sc33 ?
-
Alex81
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 0
Zablokowana sc33 ?
Witam
Dzisiaj pierwszy raz pojezdziłem nieco więcej na mojej niuni,i zaczęło mnie zastanawiać to dlaczego wcale nie czuję jakiejś dużej różnicy między nią a moją wcześniejszą yzf 750.Zrzuciłem to na pewnie zabrudzone gazniki,filtr powietrza itd. Pomyślałem,że trzeba moto posprawdzać,przeglądnąć i będzie ok.Jednak przez przypadek szykując papiery do rejestracji patrzę a tam w dowodzie rejestracyjnym wpisane 72 kw.W karcie pojazdu to samo.Od razu pomyślałem,że sprzęt może być zablokowany,chociaż z drugiej strony po tylu latach i kilku właścicielach było by to dziwne.Mam więc pytanie jak sprawdzić,jaki byłby objaw gdyby sc33 było zablokowana?Nie chcę jej testować,rozpędzać do 260 i wariować,tym bardziej że na poprzedniej miałem dość cięzki wypadek i dwa lata nie jezdziłem.Jak to najprościej sprawdzić?Z góry dzięki.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Wrz 17, 2011 12:45 pm ]
Witam
Zauważyłem że czerwona linia na obrotomierzu zaczyna się u mnie przy 6,5 tys. obrotów,czy to możliwe żeby w ten sposób dawniej była zblokowana ? Na szczęście motocykl wkręca się do końca więc pewnie jest ok.
Dzisiaj pierwszy raz pojezdziłem nieco więcej na mojej niuni,i zaczęło mnie zastanawiać to dlaczego wcale nie czuję jakiejś dużej różnicy między nią a moją wcześniejszą yzf 750.Zrzuciłem to na pewnie zabrudzone gazniki,filtr powietrza itd. Pomyślałem,że trzeba moto posprawdzać,przeglądnąć i będzie ok.Jednak przez przypadek szykując papiery do rejestracji patrzę a tam w dowodzie rejestracyjnym wpisane 72 kw.W karcie pojazdu to samo.Od razu pomyślałem,że sprzęt może być zablokowany,chociaż z drugiej strony po tylu latach i kilku właścicielach było by to dziwne.Mam więc pytanie jak sprawdzić,jaki byłby objaw gdyby sc33 było zablokowana?Nie chcę jej testować,rozpędzać do 260 i wariować,tym bardziej że na poprzedniej miałem dość cięzki wypadek i dwa lata nie jezdziłem.Jak to najprościej sprawdzić?Z góry dzięki.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Wrz 17, 2011 12:45 pm ]
Witam
Zauważyłem że czerwona linia na obrotomierzu zaczyna się u mnie przy 6,5 tys. obrotów,czy to możliwe żeby w ten sposób dawniej była zblokowana ? Na szczęście motocykl wkręca się do końca więc pewnie jest ok.
-
Leyek
- Motocykl: CBR 900RR
- Rok produkcji: 1999
Pewnie nie masz nic zablokowane tylko Ci się tak wydaje:)
Ja po przesiadce ze Srada 750 z Dynojetami , na CBR czułem się bardzo dziwnie, Suzuki jak szatan, natomiast w Hondzie czujesz MOC, odczucie wydaje się zupełnie inaczej, na dodatek CBR jest wielka, płyniesz nią po drodze. Więc pewnie nie masz zablokowanej CBR:)
Ja po przesiadce ze Srada 750 z Dynojetami , na CBR czułem się bardzo dziwnie, Suzuki jak szatan, natomiast w Hondzie czujesz MOC, odczucie wydaje się zupełnie inaczej, na dodatek CBR jest wielka, płyniesz nią po drodze. Więc pewnie nie masz zablokowanej CBR:)
Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko nieopłacalne .
- wuja
- Motocykl: gazela, SC33 :)
Oczywiście nie namawiam do łamania przepisów, ale jeśli na zamkniętym odcinku drogi rozpędzisz ją do licznikowych 260 i będzie się dalej bujać, powoli ale jednak, to raczej nie jest zblokowana. Honda oddaje moc bardzo liniowo, nie ma tego kopa, po prostu jedzie coraz szybciej i czasem nawet na wolniejszych sprzętach jest większa adrenalina z przyspieszania 
-
Alex81
Dzięki.Wydaje mi się,że wersja 100 konna to by ledwo 200 pojechała,zresztą po namyśle w yzf miałem 120 km,a sc33 jest jednak mocniejszy,więc na logike nie ma szans aby miała tylko 100 KM.Przed chwilą sprawdziłem na jedynce jest prawie 120 km/h więc powinno być ok.Próbowałem ją jednak postawić bez sprzęgła na koło,na jedynce i udaje się ale tylko minimalnie podnosi,czy ktoś może mi dać znać jak zachowują się Wasze sprzęty w tej kwestii ? Sprzęt jest kupiony i przed serwisem,na pewno po czyszczeniu i synchro,będzie się zbierał minimalnie lepiej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mikele
- Motocykl: CBR 900rr
- Rok produkcji: 1998
Co do stawiania na koło, powinna iść z gazu na jedynce bez problemu. Może to kwestia treningu. A co do tych 260, ja też miałem podobną sytuację. Miałem ustawione gaźniki, synchro zrobione, świece koloru kawa z mlekiem a tu jednak v-max 260. Zacząłem eksperymentować z gaźnikami, odkręciłem śrubę składu mieszanki o 1,5 obrotu więcej (spory skok) i o dziwo pomogło. A na koło teraz idzie nawet bez odejmowania gazu, wystarczy troszkę mocniej gaz odkręcić. Także może to kwestia ustawień.
PS: Postaw moto na stojakach (albo podwieś w garażu) i sprawdź stan łożysk. Przy tych prędkościach liczy się każdy czynnik, stan łożysk, pochylenie kierowcy, pochylenie nawierzchni, stan asfaltu..
PS: Postaw moto na stojakach (albo podwieś w garażu) i sprawdź stan łożysk. Przy tych prędkościach liczy się każdy czynnik, stan łożysk, pochylenie kierowcy, pochylenie nawierzchni, stan asfaltu..
-
Alex81
Olsen coś chyba zle zrozumiałeś,ja swoją nie jechałem jeszcze szybciej niż 140 km/h 
Co do stawiania na koło,robiłem tak odkręciłem pod 7-8 tys. obr. po czym szybko odjąłem gaz i gwałtownie odkręciłem.Moto podniosło koło ale minimalnie,może z 10 cm nad asfalt.W yzf przyznaje było właściwie dokładnie tak samo.Ogólnie przy przyspieszaniu czuć różnicę w momencie i mocy do yzf ale nie jest ona duża.Przy wysokich obrotach też nieco brakuje mi tego kopa.Ogólnie blady super sprzęt,myślałem jednak,że będzie wyraznie mocniejszy od 750 a różnica jest ale nie powalająca.Zobaczymy jak będzie po pełnym serwisie moto.
Pozdrawiam
Co do stawiania na koło,robiłem tak odkręciłem pod 7-8 tys. obr. po czym szybko odjąłem gaz i gwałtownie odkręciłem.Moto podniosło koło ale minimalnie,może z 10 cm nad asfalt.W yzf przyznaje było właściwie dokładnie tak samo.Ogólnie przy przyspieszaniu czuć różnicę w momencie i mocy do yzf ale nie jest ona duża.Przy wysokich obrotach też nieco brakuje mi tego kopa.Ogólnie blady super sprzęt,myślałem jednak,że będzie wyraznie mocniejszy od 750 a różnica jest ale nie powalająca.Zobaczymy jak będzie po pełnym serwisie moto.
Pozdrawiam