zmiana przedniego koła na 17 cali
- krolik
- Moderator

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
- Rok produkcji: 2001
zmiana przedniego koła na 17 cali
Jak w temacie. Slyszalem ze do sc33 idealnie pasuje kolo od nowszego horneta czyli po 2000 lub 2001r. Podobno lepiej sie wtedy prowadzi w zakretach, no i dostepnosc opon jest zupelnie inna a przy 120/60 bedzie podobno to samo co przy 130/70/16. Ma ktos juz jakies doswiadczenia w tym temacie??
troche inaczej...
Witam
Z tymi kołami to jest tak...
Nie wiem jak z Hornetem, ale rozmawiałem w serwisie Hondy o tym i powiedziano mi,że od CBR 600 i VFR przednie koło pasuje. Chodzi tu dokładnie o mocowanie tarczy hamulcowej na feldze.
Tez mam zamiar zrobic taką przekładkę w ciągu najbliższych miesięcy.
Pozdrawiam
Loozzz
Z tymi kołami to jest tak...
Nie wiem jak z Hornetem, ale rozmawiałem w serwisie Hondy o tym i powiedziano mi,że od CBR 600 i VFR przednie koło pasuje. Chodzi tu dokładnie o mocowanie tarczy hamulcowej na feldze.
Tez mam zamiar zrobic taką przekładkę w ciągu najbliższych miesięcy.
Pozdrawiam
Loozzz
- smolek77
- Motocykl: sc 33
- Rok produkcji: 0
witam !!!!!!
a ja mam pytanie czy po wymianie koła musimy zainwestowac w amorek skretu czy nie ????
fajnie by było miec wiekszy wybór w gumach ale jak to sie ma do jazdy!!!! wiemy ze !6 cali zwalnia nas od posiadania amortyzatora skretu
moze juz ktos ma porównanie to niech sie wypowie
Pozdrawiam !!!
a ja mam pytanie czy po wymianie koła musimy zainwestowac w amorek skretu czy nie ????
fajnie by było miec wiekszy wybór w gumach ale jak to sie ma do jazdy!!!! wiemy ze !6 cali zwalnia nas od posiadania amortyzatora skretu
moze juz ktos ma porównanie to niech sie wypowie
Pozdrawiam !!!
- Cris83cbr900
- Motocykl: było SC33, SC50, SC57A teraz SC33FL
Witam
Ja osobiscie dalem do mojej SC33 felge z F3 i jeszcze mozna dac z VFR-y tej ostatniej 750 i 800 ale nie V-tec w F4 jest juz inna felga. Jak juz kupujesz to z dystansami z F3 bo jak dasz stare dystanse to nie bedzie pasowac. Co do jazdy z szima raczej tu niema nic do gadania jesli chodzi o to czy 16 czy 17 cali a ustawienie zawieszenia. Jak juz wstawilem 17 to dalem nowke opone miszelin pilot '06r. efekt w pelni jestem zadowolony. Sprawdzalem ta oponke na wypadzie na Sumperk (serpertyny w Czechach) niestety zaliczylem slizg przez tylnia opone, przednia trzymala bez problemu. Slizga zaliczylem jak szedlem na kolanie i na nierownosci (tak mi sie wydaje bo za szybko sie to stalo) musial podskoczyc tyl i juz nie zlapal przyczepnosci jak opadl, w efekcie slizg tylem do rowu szczescie takie ze w rowie byla woda i bloto - SUPER AMORTYZACJA
Moje doswiadczenia to 100% zadowolenia z 17".
Ja osobiscie dalem do mojej SC33 felge z F3 i jeszcze mozna dac z VFR-y tej ostatniej 750 i 800 ale nie V-tec w F4 jest juz inna felga. Jak juz kupujesz to z dystansami z F3 bo jak dasz stare dystanse to nie bedzie pasowac. Co do jazdy z szima raczej tu niema nic do gadania jesli chodzi o to czy 16 czy 17 cali a ustawienie zawieszenia. Jak juz wstawilem 17 to dalem nowke opone miszelin pilot '06r. efekt w pelni jestem zadowolony. Sprawdzalem ta oponke na wypadzie na Sumperk (serpertyny w Czechach) niestety zaliczylem slizg przez tylnia opone, przednia trzymala bez problemu. Slizga zaliczylem jak szedlem na kolanie i na nierownosci (tak mi sie wydaje bo za szybko sie to stalo) musial podskoczyc tyl i juz nie zlapal przyczepnosci jak opadl, w efekcie slizg tylem do rowu szczescie takie ze w rowie byla woda i bloto - SUPER AMORTYZACJA
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
Wydaje mi sie że niejest taka sama,napewno ma inne tarcze w f3 są pływające i większe i wydaje mi sie że same mocowania są inaczej ale pewny niejestem...Ja narazie niemyśle o 17stce do swojego jestem zadowolony z jazdy na 16stce i zachoweania na niej tylko te opony...Pozatym kurde jak paskudnie sc33 na 17stce wygląda taka jakaś wychudła z przodu ale to tylko moja opinia.
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- kakanogaja
- Motocykl: sc33 cbr rr
Witam mam uszkodzona przednia felgę sc33 rok 98/99 i nie wiem właśnie czy wrzucać 17 i dokładnie z jakiego modelu abym nie miał problemów z tarczami itp. Bo np tarcze z cbr sc33 95/97 (ok.średnica 298) nie pasują już do sc33 98/99 (ok. średnica 310mm) a w vfr tarcze są z sc33 95/97 wiec jaka felga do sc33 98/99???? I prawdopodobnie bede mial do schandlowania proste tarcze do sc33 95/97.
To konkretnie kto ma doświadczenie czy zostawić i wsadzać 16 czy zamienić na 17 tylko z jakiego modelu motocykla i jak to sie ma na warunki jezdne???? Bo jezeli japonczycy wsadzili tam 16 to raczej wiedzieli co robią!?
To konkretnie kto ma doświadczenie czy zostawić i wsadzać 16 czy zamienić na 17 tylko z jakiego modelu motocykla i jak to sie ma na warunki jezdne???? Bo jezeli japonczycy wsadzili tam 16 to raczej wiedzieli co robią!?