Wymiana oleju
- JacekJ
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda Crosstourer
- Rok produkcji: 0
- aqula
- Motocykl: Honda CBR 1000 RR SC57A
- Rok produkcji: 2005
wymiana
Witam, ja może zapytam, nie co ile, ale jaki olej polecicie? CBR 1000 2005 rok. 11000 przebieg.krolik pisze:tak jak przedmowcy... zawsze co 6 tysi
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz...
- LENAR
- Motocykl: 1000RR Repsol
Każdy poleci Ci taki olej na jakim sam lata. Kup pełny syntetyk z najwyższej półki i będzie ok.
Ktoś zaleje Motula 300V i napisze Ci, że jest zadowolony i olej w ogóle jest super; tylko pewnie jakby ktoś zrobił mu psikusa i podłożył w tym samym opakowaniu np jakiegoś dobrego castrola to powiedziałby zupełnie to samo. Bo niby na jakiej podstawie ktoś latający zupełnie normalnie po ulicy może stwierdzić, że ten olej jest super a inny jest bee? Ma w garażu laboratorium? rozbiera silnik i sprawdza zużycie?
PS: ja na przykład używam motula 300v 10w40, i oczywiście polecam
a na początku latałem na shell advanced ultra i nie czułem między nimi żadnej różnicy, podejrzewam, że moto latało by zupełnie tak samo na castrolu czy repsolu
pozdrawiam
Lenar
Ktoś zaleje Motula 300V i napisze Ci, że jest zadowolony i olej w ogóle jest super; tylko pewnie jakby ktoś zrobił mu psikusa i podłożył w tym samym opakowaniu np jakiegoś dobrego castrola to powiedziałby zupełnie to samo. Bo niby na jakiej podstawie ktoś latający zupełnie normalnie po ulicy może stwierdzić, że ten olej jest super a inny jest bee? Ma w garażu laboratorium? rozbiera silnik i sprawdza zużycie?
PS: ja na przykład używam motula 300v 10w40, i oczywiście polecam
pozdrawiam
Lenar
-
fesk
- Motocykl: 954rr
- Rok produkcji: 2002
LENAR ma racje 
Tylko jedna zasda żeby sie trzymać marek które specjalizuja sie w olejach motocyklowych (napewno nie jest to orlen) czy lotos
motul,bel ray, castrol, shell, repsol.
Najlepiej poproś znajomego żeby kupił Ci olej jakiejs marki, i wlał do moto, żebys nie wiedział co leje, a pozniej za 6000km inny i znowu nie bedziesz wiedział co jest lane ... wtedy możesz stwierdzić co i jak
Tak samo można zrobić test z paliwem 95,98,racing
na nieswiadomke
pozdro
Tylko jedna zasda żeby sie trzymać marek które specjalizuja sie w olejach motocyklowych (napewno nie jest to orlen) czy lotos
motul,bel ray, castrol, shell, repsol.
Najlepiej poproś znajomego żeby kupił Ci olej jakiejs marki, i wlał do moto, żebys nie wiedział co leje, a pozniej za 6000km inny i znowu nie bedziesz wiedział co jest lane ... wtedy możesz stwierdzić co i jak
Tak samo można zrobić test z paliwem 95,98,racing
pozdro
-
miki1406
- Motocykl: CBR900RR SC28
- Rok produkcji: 1994
Ja zalałem Castrol'a GPS'a... Czy jest dobry?? Chyba tak bo smaruje... jak inne oleje...
opinii o olejach jest masa... Jedni jadą Castrola inni Motula... Natomiast zaciekawił mnie olej marki Repsol... Taka bliska Hondzie jakby nie było marka
Ja mam zamiar lać najtańszy markowy olej bo i tak co roku pójdzie do pieca (takiego opałowego
)
Jadę w lassss odkręcam gazzzz i... wypada maneteka 
-
arcy_mg
- Motocykl: GSXR 1000 K7
Witam..
Poprzednicy zdecydowanie maja racje, nie odczujesz roznicy w jezdzie ale na pewno twoj silnik odczuje;)..Rozne osoby zalewaja roznymi olejami wazne zeby zalewac dobrym olejem (czyt. markowym chociazby Castrolem) i nie mieszczac z innymi jak to niektorzy pomyslowi..najwazniejsze co musisz pamietac..wymiana oleju+zawsze filtra wraz z olejem (teoretycznie filter co druga zmiane oleju ale...) co 6000-8000 tys maks.
Osobiscie zalewam Motulem 300V, zostal mi polecony w serwisie Yamahy gdzie robie wszystkie wymiany/przeglady itd. Postawilem sobie kiedys pytanie, czy kupujac motor za xx xxx warto oszczedzic pare zlotych i wziasc tanszy olej tym bardziej ze nie planuje zmieniac moto..ale to tylko moje osobiste zdanie, moge ci tylko powiedziec jeszcze ze znajomi bardzo sobie chwala wlasnie Castrola;)
Pozdrawiam
Poprzednicy zdecydowanie maja racje, nie odczujesz roznicy w jezdzie ale na pewno twoj silnik odczuje;)..Rozne osoby zalewaja roznymi olejami wazne zeby zalewac dobrym olejem (czyt. markowym chociazby Castrolem) i nie mieszczac z innymi jak to niektorzy pomyslowi..najwazniejsze co musisz pamietac..wymiana oleju+zawsze filtra wraz z olejem (teoretycznie filter co druga zmiane oleju ale...) co 6000-8000 tys maks.
Osobiscie zalewam Motulem 300V, zostal mi polecony w serwisie Yamahy gdzie robie wszystkie wymiany/przeglady itd. Postawilem sobie kiedys pytanie, czy kupujac motor za xx xxx warto oszczedzic pare zlotych i wziasc tanszy olej tym bardziej ze nie planuje zmieniac moto..ale to tylko moje osobiste zdanie, moge ci tylko powiedziec jeszcze ze znajomi bardzo sobie chwala wlasnie Castrola;)
Pozdrawiam
-
motobandyta
- Motocykl: Junak M10/Maxster/KXF450->SM/TE450+SM
- aqula
- laguśRR06
- Motocykl: honda cbr100RR 06'
- Rok produkcji: 2006
- aqula
Hm... ale zawsze może być olej z frytkarni, zamiast z koncernu naftowego... tego raczej nie jesteśmy osobiście w stanie sprawdzić. Można zerknąć na Allegro, masa sprzedanych rzeczy, min. oleju... reklamacji nie widać.
http://www.allegro.pl/item936288774_cas ... mocja.html
http://www.allegro.pl/item936288774_cas ... mocja.html
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz...
-
arcy_mg
- Motocykl: GSXR 1000 K7
Witam..
motobandyta odsylam do lektury, na pewno znajdziesz sporo informacji jak mieszanie olejow wplywa na silnik..Oczywiscie mozna mieszac oleje ale nie jest to polecane a jak mieszac to oleje "jednej klasyfikacji jakosciowej"..
"Mieszanie olejow o tej samej jakosci zapewni kompatybilnosci dodatków, a tym samym zachowanie ich efektywnosci"
Wazne zeby unikac sytuacji w ktorej zeszlo troche oleju, patrze mam jakis mineralny(chociaz od kiedy sa one produkotwane na polialfaolefinowych i estrowych nie ma przeciwskazan) w garazu to dolewam albo koniec sezonu to wezme pierwszy z brzegu bo tanszy..
Olej jest niezwykle istotny dla silnika i dbalosc o to jaki olej wlewamy odzworowuje sie na poprawnym wieloletnim dzialaniu silnika..
motobandyta odsylam do lektury, na pewno znajdziesz sporo informacji jak mieszanie olejow wplywa na silnik..Oczywiscie mozna mieszac oleje ale nie jest to polecane a jak mieszac to oleje "jednej klasyfikacji jakosciowej"..
"Mieszanie olejow o tej samej jakosci zapewni kompatybilnosci dodatków, a tym samym zachowanie ich efektywnosci"
Wazne zeby unikac sytuacji w ktorej zeszlo troche oleju, patrze mam jakis mineralny(chociaz od kiedy sa one produkotwane na polialfaolefinowych i estrowych nie ma przeciwskazan) w garazu to dolewam albo koniec sezonu to wezme pierwszy z brzegu bo tanszy..
Olej jest niezwykle istotny dla silnika i dbalosc o to jaki olej wlewamy odzworowuje sie na poprawnym wieloletnim dzialaniu silnika..
- gsxrlukasz
- Motocykl: było cbr954rr & sc59 jest sc57b i K4
- Rok produkcji: 2007
a ciekaw jestem na jakim procencie go malaguśRR06 pisze:troche tanio jak za 4 l castrola.W poniedziałek kupiłem taki właśnie olej 1 litr za 45 zł.Uważaj skąd kupujesz bo jest masa ludzi którzy robią wałki na olejach itp. filtr 26 zł a wymiana oleju 10 min-napewno sobie poradzisz i zaoszczędzisz:)