Malował któryś z kolegów bladego w kolorze czarno-grafitowym? Na naszej stronie znalazłem kod lakieru, NH1D, nie znam się za bardzo na lakierach, pomorze mi ktoś to rozszyfrować? W Poznaniu na Wildzie jest taki sklep z lakierami w spreju, naprawdę dużo tego tam maja, czarny kupie bez problemu, gorzej będzie z odpowiednim odcieniem grafitowego. Niestety mój blady był już raz malowany i kolesie spaprali robotę, wiec gorzej już na pewno nie zrobię
Malowanie motocykla- czyli długie zimowe wieczory
-
Piotr666
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: WSK M21W2
- Rok produkcji: 1980
Malowanie motocykla- czyli długie zimowe wieczory
Witam, poprzedni właściciel mojego bladego zaliczył delikatnego szlifa, nie jest to nic wielkiego, ale te kilka rys razi moje oczy
Nie mam siana by oddawać go do lakiernika, myślałem by samemu porobić wyprawki w zimowe wieczory.
Malował któryś z kolegów bladego w kolorze czarno-grafitowym? Na naszej stronie znalazłem kod lakieru, NH1D, nie znam się za bardzo na lakierach, pomorze mi ktoś to rozszyfrować? W Poznaniu na Wildzie jest taki sklep z lakierami w spreju, naprawdę dużo tego tam maja, czarny kupie bez problemu, gorzej będzie z odpowiednim odcieniem grafitowego. Niestety mój blady był już raz malowany i kolesie spaprali robotę, wiec gorzej już na pewno nie zrobię
- lukasz302
- Motocykl: CBR 1000 RR SC57
- Rok produkcji: 2005
Moim zdaniem te spraye to o dupe rozbić. Najlepiej by było jakbyś dał ten kod do mieszalni lakierów i jakąś część w takim odcieniu to by ci dobrali ładnie. Najlepiej jak na zaprawki tylko to w akrylu (kolor z połyskiem) i normalnie malować pistoletem ale chyba zdaje mie się że nie będziesz miał pewnie odpowiedniego sprzętu do tego ( kompresor, pistolet) jeśli chcesz kupić spray. Sprayju tak nie dobierze raczej będzie ciężko chyba że jest możliwość dobrania farby i wsadzenia tego do spraya.
-
Piotr666
Jak pisałem blady był już raz malowany, robił to poprzedni właściciel, oddał moto do jakiegoś lakiernika i o to efekt (u góry oryginalny lakier, na dole "dorobiony"):
http://img163.imageshack.us/img163/7604/zdjcie0062k.jpg
Lepiej dzieciaki w przedszkolu dobrałyby odcienie, dostęp do kompresora i pistoletu mam, nie chce mi się bawić a i z kasa krucho. Teraz chce to tak zrobić, by aż tak mocno w oczy nie raziło a na przyszły rok, jak będę stał dobrze z finansami to pokuszę się o pomalowanie całego
http://img163.imageshack.us/img163/7604/zdjcie0062k.jpg
Lepiej dzieciaki w przedszkolu dobrałyby odcienie, dostęp do kompresora i pistoletu mam, nie chce mi się bawić a i z kasa krucho. Teraz chce to tak zrobić, by aż tak mocno w oczy nie raziło a na przyszły rok, jak będę stał dobrze z finansami to pokuszę się o pomalowanie całego
- piorunbubu
- Motocykl: Honda CBR 1000 RR
- Rok produkcji: 2004
- Kontakt:
Hej ja juz malowałem swoja Fajere w tamtym sesonie zimowym i w tym czeka mnie to samo na zakonczenie sezonu miałem sporego dzwona . Powiem ci tak nie baw sie w sprayu zrób tak jak kolega mówi dobierz kolory w mieszalni poczytaj na temat lakierowania w internecie i zrób to sam , moim zdaniem daj baze (kolor) a potem klar (bezbarwny) z 5 warstw uzyskasz wieksza głebie. Jesli podejdziesz do tego spokojnie i zrobisz to bez pospiechu to efekt bedzie zadawalajacy no i bedzie wieksza satysfakcja. Przy malowaniu 3 elementów wydałem na lakiery papier sitka itp. co jeszcze podpowiedza ciw mieszalni około 300 zł. Powodzenia
- misiopajur
- Motocykl: CBR 929 + YZ 250f +DR-Z 400 E leśny naqrwiacz
- Rok produkcji: 2001
- Kontakt:
Kody Hondy są wiekszości przypadków błędne!
..jezeli chodzi o NH-1 to jego odpowiednikiem jest RAL 9005
po przyłozeniu próbnika do orygilanego lakieru Hondy-czarny:
NH-1 wpada w szarość/zieleń
RAL 9005 - nie ma róznicy jest identyczny jak oryginał moze z "deczko ciemniejszy"
HM "długie zimowe wieczory"
Jak ktoś bedzie chiał sobie zrobić w garażu F-16 i ma na to czas a nie ma kasy na "MADE IN USA" - zrobi,ale czy ten F-16 "made in poland" bedzie tak samo latał jak ten z Ameryki?
...może - polaczek potrafi. 
..jezeli chodzi o NH-1 to jego odpowiednikiem jest RAL 9005
po przyłozeniu próbnika do orygilanego lakieru Hondy-czarny:
NH-1 wpada w szarość/zieleń
RAL 9005 - nie ma róznicy jest identyczny jak oryginał moze z "deczko ciemniejszy"
HM "długie zimowe wieczory"
Jak ktoś bedzie chiał sobie zrobić w garażu F-16 i ma na to czas a nie ma kasy na "MADE IN USA" - zrobi,ale czy ten F-16 "made in poland" bedzie tak samo latał jak ten z Ameryki?
- sasza_19
- Motocykl: CBR 1000RR SC59 white :)
- Rok produkcji: 2014
SŁUCHAJCIE SPREYEM TEŻ SIE DA
!! O to kawasaki które malowałem spreyem http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Kaw ... ,400/85139 . NAJWAŻNIEJSZE ZASADY JAK BEDZIESZ MALOWAŁ !!
-wiadomo musisz dokładnie doszlifowac szpachle itp zmatowić dokąłdnie lakier !!
-KUP LAKIER W SPREYU KONIECZNIE AKRYLOWY !! nie jakies gówno renowacyjne..
-pierwsza warstwa - mgiełka - drugą kryjesz i trzecią też. nie musisz bardzo grubo tylko tak aby pokryć..
-NAstepnie po równej pół godziny nałóż ze 2 warstwy lakieru akrylowego bezbarwnego !! polecam ten : http://allegro.pl/item814355660_boll_tw ... 400ml.html (gdy go kłądziesz robi sie tkai jakby baranek a potem sie tak jakby ładnie rozpływa).. tak jak mowie 2 warstwy..
-po upływie tak 24h- 48h weź do ręki papier wodny np 1000 i rozpocznij polerke..tak aby zmatowic tylko lakier - potem to samo zrob tylko ze papierem 2000..
-nastepnie pasta tempo (tylko orginalna
) w dłon szmatka i polerujemy.. mały połysk ?
-jak tak to kupujesz PLAKA - ale nie do tpaicerek
tylko tego WOSK W SPREY UANBLYSZCZAJACY.. przejedziesz i kurde efekt murowany
!! połysk jest
można ominac polerowanie ale wiadomo - jakaś kropeczka czy nawet lekki zaciek to to wszystko ładnie zejdzie nawet ryski pod lakierem
pamietaj ze jak papeirem wodnym szorujesz to z uzyciem wody!
no i wiadomo wszystko trzeba robic dokaldnei powoli bez pospiechu !!:) pozdro
-wiadomo musisz dokładnie doszlifowac szpachle itp zmatowić dokąłdnie lakier !!
-KUP LAKIER W SPREYU KONIECZNIE AKRYLOWY !! nie jakies gówno renowacyjne..
-pierwsza warstwa - mgiełka - drugą kryjesz i trzecią też. nie musisz bardzo grubo tylko tak aby pokryć..
-NAstepnie po równej pół godziny nałóż ze 2 warstwy lakieru akrylowego bezbarwnego !! polecam ten : http://allegro.pl/item814355660_boll_tw ... 400ml.html (gdy go kłądziesz robi sie tkai jakby baranek a potem sie tak jakby ładnie rozpływa).. tak jak mowie 2 warstwy..
-po upływie tak 24h- 48h weź do ręki papier wodny np 1000 i rozpocznij polerke..tak aby zmatowic tylko lakier - potem to samo zrob tylko ze papierem 2000..
-nastepnie pasta tempo (tylko orginalna
-jak tak to kupujesz PLAKA - ale nie do tpaicerek
można ominac polerowanie ale wiadomo - jakaś kropeczka czy nawet lekki zaciek to to wszystko ładnie zejdzie nawet ryski pod lakierem
pamietaj ze jak papeirem wodnym szorujesz to z uzyciem wody!
no i wiadomo wszystko trzeba robic dokaldnei powoli bez pospiechu !!:) pozdro
-
f355
- Motocykl: Blade SC50
- Rok produkcji: 2003
Witam, i ja będę lakierował Franka, jestem na etapie matowania podkładu ale od początku, po szlifie jest do zrobienia prawa owiewka cała.
napisze w punktach.
1 - zerwanie wszystkich naklejek (pod gorącą woda poszło ładnie resztki kleju benzyna ekstrakcyjną)
2 - papierem ściernym 180 wyrównałem powierzchnie gdzie były rysy w plastiku resztę zmatowałem 400 na mokro
3 - szpachla na ubytki (kupiłem do tworzyw sztucznych) odtłuściłem miejsce gdzie będzie szpachla zmywaczem sylikonowym. szpachla docierana papierem 180 później 320 następnie odtłuściłem i szpachla wykończeniowa papier 320 (szpachle powinno sie robić na sucho bo chłonie wodę)
4 - odtłuszczony cały element pomalowałem podkładem akrylowym 2 razy
3 - matowanie papierem 600 na mokro
4 - i znowu odtłuszczanie i podkład 1 warstwa
5 - matowanie papierem 800 i 1000
na tak przygotowany element można położyć bazę w moim przypadku czarną pierwsza warstwę kontaktową (delikatnie przypylić) i 3 warstwy lakieru
po ok 20-40 min (zależnie od temp) można zacząć malowanie lakierem bezbarwnym
u mnie 4 warstwy. po wyschnięciu kontrola jak jest mała tzw. skórka pomarańczy i nie widać zacieków paprochów itp. można zostawić (nie trzeba polerować) jak coś jest nie tak polerować papierem na wodę w moim przypadku 2000 następnie 2500. Następnie pasta polerska, osobiście polecam pastę FARECLA na początek G3 wykończyć G10 a na koniec mleczko z woskiem
Efekt super
napisze w punktach.
1 - zerwanie wszystkich naklejek (pod gorącą woda poszło ładnie resztki kleju benzyna ekstrakcyjną)
2 - papierem ściernym 180 wyrównałem powierzchnie gdzie były rysy w plastiku resztę zmatowałem 400 na mokro
3 - szpachla na ubytki (kupiłem do tworzyw sztucznych) odtłuściłem miejsce gdzie będzie szpachla zmywaczem sylikonowym. szpachla docierana papierem 180 później 320 następnie odtłuściłem i szpachla wykończeniowa papier 320 (szpachle powinno sie robić na sucho bo chłonie wodę)
4 - odtłuszczony cały element pomalowałem podkładem akrylowym 2 razy
3 - matowanie papierem 600 na mokro
4 - i znowu odtłuszczanie i podkład 1 warstwa
5 - matowanie papierem 800 i 1000
na tak przygotowany element można położyć bazę w moim przypadku czarną pierwsza warstwę kontaktową (delikatnie przypylić) i 3 warstwy lakieru
po ok 20-40 min (zależnie od temp) można zacząć malowanie lakierem bezbarwnym
u mnie 4 warstwy. po wyschnięciu kontrola jak jest mała tzw. skórka pomarańczy i nie widać zacieków paprochów itp. można zostawić (nie trzeba polerować) jak coś jest nie tak polerować papierem na wodę w moim przypadku 2000 następnie 2500. Następnie pasta polerska, osobiście polecam pastę FARECLA na początek G3 wykończyć G10 a na koniec mleczko z woskiem
Efekt super
- lukasz302
- Motocykl: CBR 1000 RR SC57
- Rok produkcji: 2005
Ja swoją CBRke malowałem sam i podobnie tak jak pisał poprzednik. Pracowałem jakiś czas u lakiernika i podpatrzyłem co nieco. Najlepiej nie oszczędzać na materiałach lakierniczych bo po jakimś czasie mogą być niespodzianki tego typu np matowienie lakieru itp. Ja za bazy w dwóch kolorach i porządny lakier bezbarwny z wyższej półki + utwardzacze i rozcieńczalniki dałem ponad 400zł i efekt jest nie zły choć sam często nie maluje ale jestem w trakcie nauki można tak powiedzieć. W sobote skończyłem malować akrylem znajomemu autobus miejski Autosan hehe wyszło nawet nieźle. Wszystko się w życiu przydaje. Kolega dał do pomalowania jedną owiewke bocznę do R1 i koleś go skasował 600 zł a ja miałem za prawie połowe taniej cały motocykl pomalowany. Warto próbować jak ci nie wyjdzie to nauczysz się polerować. :D:D Powodzenia. http://www.bikepics.com/members/lukasz302/96cbr600/ To zdjęcia mojej CBRki nie wiele widać ale zawsze coś aha zbiornika nie malowałem a naklejki które mam troszke nie wyszły chłopakowi z kolorem bo się różni ale moto już ma swoje lata.
-
Piotr666
Tak się składa, ze poprzednie moto które kupiłem było po ślizgu, praktycznie wszystkie plastiki musiałem pokleić, wy szpachlować i wstępnie przygotować do malowania ( mam już to trochę obcykane
) . Malowanie zleciłem znajomym lakiernikom, za cały motor w jednym kolorze (czarny metalik) zgarnęli 600 zł a moto miało trochę tych plastików: gsx-f! Bladego kupiłem jakieś dwa miesiące temu, całe siano wydałem co miałem, muszę jeszcze wymienić kilka rzeczy, a jestem studentem i najbliższy zastrzyk gotówki przewiduje w przyszłym roku w lipcu po pierwszej wypłacie
( o ile przez ten jeb** kryzys dorwę robotę) wiec nie dziwcie się, ze chce to zrobić po barbarzyńsku sprejem, tym bardziej, ze bez tego też będzie jeździł i to jeszcze jak
200 zł na lakier to dla mnie dużo, to jest prawie połowa moich miesięcznych funduszy na wyżywienie ! Bycie studentem i motocyklistą nie jest łatwe
pozdrawiam
-
synek
- Motocykl: sc57 04'
- Rok produkcji: 0
jak nie masz kasy, nie zależy ci na super jakości bo i tak będziesz później malował tak jak trzeba to rób sprayem. idź do mieszalni gdzie dorabiają lakiery motocyklowe i napełniają spraye. daj im kod lakieru i jakiś element owiewki żeby sprawdzili czy się zgadza i niech napełnią ci spray bazą, lakier kup oddzielnie (też może być spray). będzie cię to kosztować pewnie w granicach 50zł
Swoją drogą to ja nie wiem co z tymi kodami kolorów... Dzisiaj dobierałem czarną perłę na CB1300 kod NH-463M i właściwie wyszedł prawie czarny, tzn bardzo ciemny granatowy ale raczej nie taki 100% czarny. Baza dobierana była z Spies Heckera (nie wiem czy tak się pisze). Na Horneta nowego (też czarna perła, NH-411 o ile pamiętam) i srebrną CB1300 wyszło idealnie.
Swoją drogą to ja nie wiem co z tymi kodami kolorów... Dzisiaj dobierałem czarną perłę na CB1300 kod NH-463M i właściwie wyszedł prawie czarny, tzn bardzo ciemny granatowy ale raczej nie taki 100% czarny. Baza dobierana była z Spies Heckera (nie wiem czy tak się pisze). Na Horneta nowego (też czarna perła, NH-411 o ile pamiętam) i srebrną CB1300 wyszło idealnie.