miękka klamka hamulca
- wuja
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: gazela, SC33 :)
- Rok produkcji: 0
-
ERNEST
- Motocykl:
-
WODZU
- Motocykl: HONDA CBR 1000 RR
- Rok produkcji: 2006
-
zbir
- Motocykl: sc50
- Rok produkcji: 0
ostatnio jezdzilem dwoma 1000rr i mimo że oba to były te same modele rocznikowo i w obu były seryjne hamulce to hamowały zupełnie inaczej - w jednej hebel był krótki i twardy a w drugiej głęboki i miekki.
I powiem Wam że mi lepiej sie robiło stopale na tej z miękką klamą - mimo że trzeba było więcej siły przyłożyć i klamka 'głębiej' wpadała to miałem wrażenie że daje mi to lepsze wyczucie. Na tej z krótkim przesunięciem klamy niemal od razu blokowało koło i nie szło 'popuścić' aby dłużej pojechać na przednim.
Choć może to kwestia przyzwyczajenia - z mojej SC44, gdzie też klama jest miękka.
I powiem Wam że mi lepiej sie robiło stopale na tej z miękką klamą - mimo że trzeba było więcej siły przyłożyć i klamka 'głębiej' wpadała to miałem wrażenie że daje mi to lepsze wyczucie. Na tej z krótkim przesunięciem klamy niemal od razu blokowało koło i nie szło 'popuścić' aby dłużej pojechać na przednim.
Choć może to kwestia przyzwyczajenia - z mojej SC44, gdzie też klama jest miękka.
-
kris_big
- Motocykl: GSXR1000 K8
- Rok produkcji: 2008
U mnie SC57b tez w sumie klamka nie jest jakas mega twarda i skok nie jest tez najkrotszy, chociaz ostatnio sprawdzalem z 1000K7 to subiektywnie wydawalo mi sie podobnie jezeli chodzi o skok ale klamka w RR raczej mieksza niz K7, tylko ze ja mam oplot a K7 w pelni oryginal byl. Wymienilem przewody na oplot, nowe klocki CL i w zasadzie to mega roznicy nie zauwazylem.
Jezeli zwracaliscie uwage na zaciski, to na klocki sa zalozone takie blaszki, pomiedzy klockiem a tloczkiem. Ja w sumie podczas montazu klockow nie wlozylem tych blaszek i hamulec byl duzo sztywniejszy, aczkolwiek po kilku minutach stwierdzilem ze blaszki po cos tam sa i moze byc powinny (lub nie ?) i wlozylem je z powrotem. Wiec jakis tam wplyw na zachowanie maja, tylko pytanie czy mozna je bezpiecznie usunac i po co oni je w ogole tam wsadzili?
A moze ktos wymienial oryginalna pompe hamulcowa na np. Brembo, Beringer itp.? W sumie to powinno rozwiazac sprawe bo takie pompy maja rozne przelozenia a wiec rozna sztywnosc i skok klamki, mozna je indywidulanie dobierac, tylko problemem sa $ $ $
Jezeli zwracaliscie uwage na zaciski, to na klocki sa zalozone takie blaszki, pomiedzy klockiem a tloczkiem. Ja w sumie podczas montazu klockow nie wlozylem tych blaszek i hamulec byl duzo sztywniejszy, aczkolwiek po kilku minutach stwierdzilem ze blaszki po cos tam sa i moze byc powinny (lub nie ?) i wlozylem je z powrotem. Wiec jakis tam wplyw na zachowanie maja, tylko pytanie czy mozna je bezpiecznie usunac i po co oni je w ogole tam wsadzili?
A moze ktos wymienial oryginalna pompe hamulcowa na np. Brembo, Beringer itp.? W sumie to powinno rozwiazac sprawe bo takie pompy maja rozne przelozenia a wiec rozna sztywnosc i skok klamki, mozna je indywidulanie dobierac, tylko problemem sa $ $ $
- soldi
- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 97
-
kris_big
- Motocykl: GSXR1000 K8
- Rok produkcji: 2008
porównywanie hebla sc57 do sc33 to raczej nie ma sensu, motocykle dzieli wiele lat i tu na pewno nie ma porownania, to tak samo gdybys porownywal zawieszenie, silnik itd., porownania w zasadzie nie ma bo tak wiele sie zmienilo. Tu chodzi o porownanie sc57 do bierzacych konstrukcji jak chociazby k5 w gore, zx10r czy R1 z podobnych lat.soldi pisze:dziś śmigałem na sc57b i sc33 - pierwszy klama twarda jak kamień i łapie od razu a w 900 mięciutko i do samej manety// sc57 standard heble, sc33 stalowy oplot
----------------------------------------------------------------------------------------------------
a wracając do tematu, widzial ktos gdzies cos takiego na zywo? Oczywiscie mowie o akcesoryjnej pompie hamulcowej jak chociazby tej ponizej.
http://www.moto.allegro.pl/item67124909 ... rembo.html