SC59 olej
-
Zeke
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC59
- Rok produkcji: 2010
SC59 olej
Witam zastawiam sie ile wlać oleju do SC59 z 2010r. wraz z filtrem ( Serwisówki nie posiadam )
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
- Rok produkcji: 2005
Re: SC59 olej
wlej tyle żeby byl stan w okienku prawidlowy chyba nie bedziesz mierzyc strzykawką równo 3L ?
Te 3l wlać możesz spokojnie. Jak kolega podpowiedział nie jest to ilość na sztywno. Czy to będzie 3 czy 3.2 to musisz sprawdzić oczywiście we własnym zakresie. Szkół jest zapewne kilka i każdy powie inaczej odnośnie wymiany.
Jak ja zrobiłem? Nagrzałem do 40 stopni moto. Odczekałem kilka minut, spuściłem i dałem mu wykapać się dobre 20 minutek. Oczywiście wszystko na prostym moto bez podnośnika. Następnie wlałem ze 100ml w filtr, zalałem olejem w sumie po całości poszło 3l. Odpaliłem moto na minutkę, zgasiłem, odczekałem kilka minut, skontrolowałem poziom, zrobiłem dolewkę 100ml bo tak mi wskazywało, że trzeba dolać. Zrobiłem 2-3km na lajciku, odstawiłem moto na dobre 30 minutek i znów sprawdziłem i u mnie idealnie w połowie było.
I teraz najważniejsze bo często podobno ludziki wkręcają bagnet do końca przy sprawdzaniu poziomu. Na tyle ile mam wiedzy to błąd. Przy sprawdzaniu nie powinno się go wkręcać.
Jak ja zrobiłem? Nagrzałem do 40 stopni moto. Odczekałem kilka minut, spuściłem i dałem mu wykapać się dobre 20 minutek. Oczywiście wszystko na prostym moto bez podnośnika. Następnie wlałem ze 100ml w filtr, zalałem olejem w sumie po całości poszło 3l. Odpaliłem moto na minutkę, zgasiłem, odczekałem kilka minut, skontrolowałem poziom, zrobiłem dolewkę 100ml bo tak mi wskazywało, że trzeba dolać. Zrobiłem 2-3km na lajciku, odstawiłem moto na dobre 30 minutek i znów sprawdziłem i u mnie idealnie w połowie było.
I teraz najważniejsze bo często podobno ludziki wkręcają bagnet do końca przy sprawdzaniu poziomu. Na tyle ile mam wiedzy to błąd. Przy sprawdzaniu nie powinno się go wkręcać.
Ooo no jak Maciekx ładnie wkleił serwis co tylko potwierdza co napisałem. Odpukać machnięte 400km i póki co stoi jak żyleta olej w miejscu
Bez kombinowania Motul V300 10W40. Z tym, że nie była pałowana.