Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 04:41

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Kontrola_POLICJI

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: GSXR 1000 K7
Rok produkcji: 0

Kontrola_POLICJI

Post » 17 sierpnia 2009, 23:03

Witam panowie..
Jak to zwykle bywa po kontroli drogowki przychodzi kilka refleksji. Mielismy okazje miec kontrole jak sie okazalo mnie trafili sie bardziej skrupulatni policjanci z cywilnego Mondeo.

Zaczeli sprawdzac chomologacje, rzucac paragrafami itd, dlatego mam kilka pytan..
Pierwsze podstawowe moze iglupie dla niektorych ale odnalazl mi paragraf ze pojazdy samochodowe (tutaj podkreslil mi ze motocykl jest pojazdem samochodowym) musze miec minimum 600mm odleglosci miedzy prawym a lewym kierunkiem. U mnie sytuacja przedstawia sie nastepujaco:
http://galeria.fireblade.pl/zoom_image. ... za=&album=

Kierunki wbudowane w lampie i od razu tutaj znalazl zaczepke. Kolejne to byly oczywiscie pozostale kierunki w owiewce z przodu:
http://www.allegro.pl/item700632156_mig ... a_cbr.html
no i lusterkach
Podkreslil ze to kosztuje 250zl i dowod rejestracyjny..Kolejna rzecza to brak chlapacza i tutaj tez nie wiem czy nie przeginal..Mogl znalezc sporo rzeczy chociazby tlumik TwoBrothers ale moto byl wylaczony;)

Oczywiscie ewidentnie szukal czegos ale sam powiedzial czemu nas zatrzymali i mial dosyc mocne argumenty..Po chwili rozmowy juz troche odpuscil i skonczylo sie upomnieniem ale ciekawy jestem jak to wyglada od strony prawa bo wiadomo jeden nic nie powie a inny sprawdzi czy kierowca ma odpowiednia pozycje na motorze;)..
Czekam na wasze opinie i pozdrowki..

Dla scislosci-nie poto cala zime robilem moto zeby teraz cos zmieniac dlatego nie zamierzam wracac do wersji pierwotnej;)

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: był zawsze moim marzeniem
Rok produkcji: 2018

Post » 17 sierpnia 2009, 23:11

Przypominam, że kierunkowskazy można zastąpić wyciągnięciem ręki. :)

To był cwaniaczek ale w porządku :)

Motocykl: sc57 04'

Post » 17 sierpnia 2009, 23:29

nawet oryginalnie zamontowane kierunki z tyłu nie są oddalone od siebie w odległości 600mm... jeżeli lampa z wbudowanymi kierunkami (albo inne oświetlenie czy części akcesoryjne) ma homologację to nie może się do niej przyczepić bo jest to dopuszczone do ruchu.

Awatar użytkownika

Pochwały: 6
Motocykl: 1000 RR HRC
Rok produkcji: 2007

Post » 18 sierpnia 2009, 07:42

Z tego co wiem to kierunkow nie trzeba miec w moto. Ja robilem dwa razy przeglad bez i nie bylo problemow poza tym motocykl nie jest pojazdem samochodowym tylko jednosladowym wiec cos mu sie CENZURA i zreszta wiekszosc nowych sportow z tylu nawet fabrycznie nie ma 600mm pomiedzy kierunkami. A co do chlapacza to juz sie kiedys do mnie czepiali to powiedzialem zeby do fabryki sobie zadzwonil. Przeczytaj sobie w kodeksie jakie wyposazenie musi miec motocykl wg prawa i nie daj sie na takie rzeczy nabierac.
A o wydech bez miernika glosnosci tez nie moze sie czepiac.

Awatar użytkownika

Motocykl: JASZCZOMP TYSIONC
Rok produkcji: 2004

Post » 18 sierpnia 2009, 09:49

ja słyszałem że jeżeli moto fabrycznie było wyposażone w kierunki to nie można ich zdjąć i latać sobie wystawiając łapy na lewo i prawo... ale ile w tym prawdy to nie wiem...

Motocykl: Piechota

Post » 19 sierpnia 2009, 15:08

RudiszRR pisze:... poza tym motocykl nie jest pojazdem samochodowym tylko jednosladowym wiec cos mu sie CENZURA...

Samochodowy, czyli napedzany silnikiem a nie miesniami.

Wg K.D.
Motocykl – jednośladowy pojazd samochodowy bez nadwozia, posiadający dwa (lub więcej) koła jezdne, wyposażony w silnik spalinowy o pojemności powyżej 50 cm³.

Policjant jak zechce to zawsze cos znajdzie.

Motocykl: honda 954
Rok produkcji: 2002

Post » 19 sierpnia 2009, 18:01

Jako diagnosta powiem tak brak tylnej części błotnika tzw.łopaty
kierunkowskazy są obowiązkowe jeżeli pojazd zostałw nie wyposażony machać ręką to można na WSK bez urazy, przednie kierunki orginał ewentualnie dioda (homologacja)z odpowiednią częstotliwościa mrugnięć. Te z allegro dobre są jak sobie hak będziesz chciał zamontować i ciągnąć przyczepkę ;) Kierunki tylne zabudowane w tylnej lampie odpadają. To wszystko zgodne z Dziennikiem Ustaw - warunki techniczne
nie żal umierać gdy robisz to co kochasz

Pochwały: 1
Motocykl: sc57

Post » 19 sierpnia 2009, 18:39

nie wierze ze ustawowo można wystawiać ręce w motocyklu zamiast migaczy. Powodzenia w wystawianiu prawej ręki tracąc kontrolę nad gazem i hamulcem.

Zauważyłem ze policjanci bardzo często na początku sprawiają wrażenie służbistów a w końcu okazują się w w porządku ludźmi. Może to jest forma nauki, ćwiczenia prawa na poszczególnych przypadkach. Przecież oni też jak zaczynają służbę to nie są wszechwiedzący.

Motocykl: honda 954
Rok produkcji: 2002

Post » 19 sierpnia 2009, 19:46

Kolega nie zrozumiał motocykle które fabrycznie nie zostały wyposażone w migacze nie muszą ich posiadać aczkolwiek nikt ich nie zabroni zamontować. Jezeli jednak ktoś zdecyduje się na taką modyfikacje , usprawnienie muszą one działać i odpowiadać warunkom technicznym zawartym w ustawie. :P
nie żal umierać gdy robisz to co kochasz

Awatar użytkownika

Motocykl: 954RR
Rok produkcji: 2003

Post » 19 sierpnia 2009, 22:01

jak fabrycznie nie ma pojazd / motocykl migaczy, to nie dostanie homologacji = będzie niedopuszczony do ruchu
amen! Panie Diagnosto

Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Motocykl: HONDA CBR 1000RR
Rok produkcji: 2004

Post » 19 sierpnia 2009, 22:09

:mrgreen: Słuchaj arcy_mg musiałbyś poczytać warunki techniczne pojazdów, a tam wszystko jest okreslone co do milimetra, ale na marginesie to jakaś bzdura i musiał naprawdę mieć zły dzień, że aż tak się czepiał szczegółów :wnerwiony: na powaznie to miał alergię na moto i nic wiecej, znam takich kolesi i nic na to nie poradzisz :|

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: Honda CBR 1000 RR orange
Rok produkcji: 2010

Post » 13 grudnia 2009, 00:37

naqjlepiej miec CENZURA na policje :D: :D

Następna

Wróć do Ogólne Dyskusje