Dzisiaj jest 19 września 2018, 09:34

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

Licznik nie pokazuje prędkości

Jak żyć?

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: Max_929, maciekx, Tytus

 
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2016, 10:43
Lokalizacja: Wrocław
Motocykl: 1000RR SC57
Rok produkcji: 2004
Samochód: aktualnie szukam...

Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 20 maja 2016, 10:01

Witajcie,

szukałem ale nie trafiłem na temat który mógłby mnie naprowadzić na rozwiązanie.

Mianowicie moja czarna nie wyświetla prędkości - trochę lipa szczególnie w mieście... ;)
No i wiadomo - przebieg też stoi, ja lecę a na szafie cały czas 0 km/h.

Gdzie mogę szukać przyczyny? Zacząć od czujnika? Jak szybko sprawdzić czy jest on sprawny?
Pozostałe funkcje zegarów działają - kontrolki, obrotomierz, tripy się kasują itp.

Dodam że moto ma zamontowany przez poprzedniego właściciela wyświetlacz biegów który działa bez zarzutu, ale gdzieś kiedyś słyszałem że po montażu tego gadżetu liczniki potrafiły odmówić roboty.

Pomóżcie. Może ktoś taki temat przerabiał i okaże się że to jakaś pierdoła a widząc taką pogodę nie uśmiecha mi się odstawiać moto do elektryka na kilka dni... :(

 
Posty: 3306
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 20 maja 2016, 11:25

BazylGT pisze:Witajcie,

szukałem ale nie trafiłem na temat który mógłby mnie naprowadzić na rozwiązanie.

Mianowicie moja czarna nie wyświetla prędkości - trochę lipa szczególnie w mieście... ;)
No i wiadomo - przebieg też stoi, ja lecę a na szafie cały czas 0 km/h.

Gdzie mogę szukać przyczyny? Zacząć od czujnika? Jak szybko sprawdzić czy jest on sprawny?
Pozostałe funkcje zegarów działają - kontrolki, obrotomierz, tripy się kasują itp.

Dodam że moto ma zamontowany przez poprzedniego właściciela wyświetlacz biegów który działa bez zarzutu, ale gdzieś kiedyś słyszałem że po montażu tego gadżetu liczniki potrafiły odmówić roboty.

Pomóżcie. Może ktoś taki temat przerabiał i okaże się że to jakaś pierdoła a widząc taką pogodę nie uśmiecha mi się odstawiać moto do elektryka na kilka dni... :(


Miałem taki przypadek w f4i padł mi czujnik po wymianie śmigało aż miło.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2016, 10:43
Lokalizacja: Wrocław
Motocykl: 1000RR SC57
Rok produkcji: 2004
Samochód: aktualnie szukam...

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 11:52

Niestety... podmiana czujnika nie przyniosła rezultatu :( Teraz zostają dwie kwestie - czy cały licznik (zegary) są uwalone czy wiązka gdzieś jest uszkodzona. Może jakieś porady jeszcze gdzie szukać co sprawdzać albo namiar na dobrego elektryka we Wrocławiu?

 
Posty: 39
Rejestracja: 16 listopada 2015, 02:58
Motocykl: 929 SC44
Rok produkcji: 2000

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 12:03

Próbowałeś wtyczkę od zegarów zapsikać kontaktem ? Może coś pośniedziało

 
Posty: 1046
Rejestracja: 24 kwietnia 2008, 21:04
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 41
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 12:04

Z tym czujnikiem to kolega Wiertło skierował cie niestety na ślepy tor, bo jesli działa Ci wyswietlacz biegów to czujnik predkosci rowniez musi byc ok (bo miedzy innymi, z niego licznik biegow bierze informacje). Jesli nie jest uszkodzony przewod, lub wtyczka, to zostaja juz tylko zegary... Jesli masz oscyloskop to mozesz sprawdzic czy sygnal predkosci dochodzi do zegarow, wtedy bedzie juz na 100% pewne czy to zegary padły....

 
Posty: 3306
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 14:43

toper-utl pisze:Z tym czujnikiem to kolega Wiertło skierował cie niestety na ślepy tor, bo jesli działa Ci wyswietlacz biegów to czujnik predkosci rowniez musi byc ok (bo miedzy innymi, z niego licznik biegow bierze informacje). Jesli nie jest uszkodzony przewod, lub wtyczka, to zostaja juz tylko zegary... Jesli masz oscyloskop to mozesz sprawdzic czy sygnal predkosci dochodzi do zegarow, wtedy bedzie juz na 100% pewne czy to zegary padły....

Nie mam interesu wprowadzać kogoś w błąd. Sam miałem ten przypadek tylko że w f4i. Dziękuję
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 1046
Rejestracja: 24 kwietnia 2008, 21:04
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 41
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 14:51

Domyslam się iz nie zrobiłeś tego celowo, tylko pewnie nie doczytałeś ze zalozyciel tematu ma sprawnie dzialajacy wyswietlacz biegów, a to zmienia postac rzeczy.....

 
Posty: 3306
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 18:24

toper-utl pisze:Domyslam się iz nie zrobiłeś tego celowo, tylko pewnie nie doczytałeś ze zalozyciel tematu ma sprawnie dzialajacy wyswietlacz biegów, a to zmienia postac rzeczy.....

No to masz rację tego nie doczytałem.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 3306
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 30 maja 2016, 18:26

BazylGT pisze:Niestety... podmiana czujnika nie przyniosła rezultatu :( Teraz zostają dwie kwestie - czy cały licznik (zegary) są uwalone czy wiązka gdzieś jest uszkodzona. Może jakieś porady jeszcze gdzie szukać co sprawdzać albo namiar na dobrego elektryka we Wrocławiu?

A jak by odłączyć wyświetlacz biegów może on knoci.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2016, 10:43
Lokalizacja: Wrocław
Motocykl: 1000RR SC57
Rok produkcji: 2004
Samochód: aktualnie szukam...

Re: Licznik nie pokazuje prędkości

Post » 08 czerwca 2016, 11:26

No właśnie zastanawiam się nad odłączeniem tego wyświetlacza, bo słyszałem że zdarzało się że psuje sygnał tacho....

Dzięki za wszystkie sugestie i będę próbował z tym dalej w wolnej chwili.
Muszę rozlutować połączenie wyświetlacza biegów bo strasznie ktoś to amatorsko połączył - być może gdzieś jest słabe połączenie właśnie na którymś z tych niby-lutów. Przy okazji zobaczymy co na odłączonym wyświetlaczu będzie. Sprawdzę też czy sygnał dochodzi do zegarów i wtedy znajdzie się winowajca na 99%.
Aczkolwiek jeśli to wyświetlacz biegów to nie chciałbym się go pozbywać bo to przydatny gadżet... :(


P.S. Mam wyświetlacz GPT GI-1001 / może ktoś taki ma i wszystko mu działa jak należy?


Wróć do Usterki/awarie (CBR1000RR SC57)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości