Postawiono nową wersję forum i stronę na nowym serwerze, proszę testowac i zgłaszać problemy 
viewtopic.php?p=143542#p143542
viewtopic.php?p=143542#p143542
Niby blache pytanie-prawidlowa zmiana biegow?
-
maniak929
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
Niby blache pytanie-prawidlowa zmiana biegow?
Witam Panowie. Niby blache pytanie ale ... Jak powinna wygladac prawidlowa zmiana biegow? Troszke sie naczytalem Jezeli chodzi o redukcje to nalezy na sprzegle podniecs troszke obroty aby predkosc kol zebatych biegu i predkosc walu sie wyrownaly.... tu artykul http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html Stosujecie to Panowie?? Osobiscie sie wypowiem ze nic takiego nie robie gdyz zmiana/redukcja trwa mniej niz sekunde. ( poszczam gaz sprzeglo bieg w dol/w gore) A Wy? I jeszcze pytanko - redukujecie na jednym sprzegle np o 2-3 biegi nizej ? ktos powiedzial ze niezdrowe dla silnika i ja n ie moge zrozumiec niby dlaczego:) Pozdro
Panowie streszczajac moze ktos mi przyblizy jak redukowac z uzyciem miedzygazu?? Zawsze moja redukcja wygladala nastepujaco: np jak na danym biegu pretkosc obrotowa spadla ponizej 4 tys poszczalem gaz wciskalem sprzeglo bieg nizej i jazda wszystko staralem robic sie jak najszybciej. prosze o rady. Panwie a redukujecie czasem z 2 na 1? dodam ze jak tak np podcza przejazdu przez torowisko ponizej 20 km prawidlowo?
[ Dodano: Czw Sie 16, 2012 8:52 pm ]
No wiem ze troche wstyd o to pytaac
jednak prosze o pomoc
[ Dodano: Czw Sie 16, 2012 8:52 pm ]
No wiem ze troche wstyd o to pytaac
- Max_929
- Moderator

- Motocykl: CBR929
- Rok produkcji: 2000
ja jak redukuje to puszczam gaz/sprzegło bieg w dół jezeli chcę zredukować np: 5-4-3 to puszczam gaz/sprzęgło bieg w dół odpuszczam sprzęgło/naciskam sprzęgło bieg w dół odpuszczam sprzęgło itd. naciskam i odpuszczam aby bieg zaskoczył
przy szybkiej zmianie biegów staraj się robić uślizgi sprzęgło tak jak do stawianie na koło (strzał ze sprzęgła) tyle ode mnie
pozdro
przy szybkiej zmianie biegów staraj się robić uślizgi sprzęgło tak jak do stawianie na koło (strzał ze sprzęgła) tyle ode mnie
pozdro
znaczy np z piatki za kazdym razem gdy wrzucisz bieg nizej poszczasz sprzeglo i musisz troszke tam przejechac Max_929? Ja np jak juz musze sie zatrzymac jadac 5 biegiem , hamuje silnikiem gdy pretkosc obrotowa jest w granicy 3,5-4 tys (80 km/h) wciskam sprzeglo hamuje hamulcem jednoczescie zbijam co jakis czas biegi w dol (na jednym sprzegle) az dojde do luzu w momencie zatrzymania.... Prawidlowo Panowie? dodam ze przy mojej redukcji skrzynia ladnie pracuje wiec nie czulem potrzeby zeby cos zmieniac teraz trafilem na art. o zmianie z miedzygazem i zaczalem sie zastanawiac:)
- heko55
- Motocykl: 1000rr
- Rok produkcji: 0
http://www.motogen.pl/Szkola-jazdy-Tomk ... ,5225.html takich artykułów jest od chu...a
miłego czytania 
Na dobrą sprawę ciężko jest to opisywać w teorii. Międzygaz wygląda mniej więcej tak, że dodajesz lekko gazu zaraz po wciśnięciu sprzęgła, jeszcze przed redukcją biegu. To trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jak się zastanowię to u mnie wygląda to tak jak bym jednocześnie wciskał sprzęgło i dodawał gazu. Całość z redukcją nie powinna zająć dłużej niż ćwierć sekundy.
A tak z innej beczki: Zdarzało Wam się redukować biegi bez użycia sprzęgła? Słyszałem o takiej możliwości ale nie umiem sobie tego wyobrazić bez szarpania..
A tak z innej beczki: Zdarzało Wam się redukować biegi bez użycia sprzęgła? Słyszałem o takiej możliwości ale nie umiem sobie tego wyobrazić bez szarpania..
- KrzyHo
- Motocykl: Byla 954 i SC33 x2
- Rok produkcji: 0
tutaj jest dosyć wyraźnie pokazana redukcja z międzygazem http://www.youtube.com/watch?v=7fHfszaR ... plpp_video