Ja powiem tyle: wg 2 mechaników "one tak chodzą"; Zrobiłem narazie jakieś 4k km i cykanie ani się nie nasila anioczywiście maleje. Wymianę łancuszka rozrządu zrobię sobie tuż przed zimą. A no i dodam, że z czikenem swego czasu też o tym gadałem to mi mówił żeby jeździć a się nie smucić
Dziwne żężenie podczas przyspieszania
- lonewolf
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR900
- Rok produkcji: 1999
Wczoraj kumpel na CBR 900 z 96r podjechał i pytał się mnie co zrobić, bo słychać u niego takie cykanie od 3-5k rpm
Ja powiem tyle: wg 2 mechaników "one tak chodzą"; Zrobiłem narazie jakieś 4k km i cykanie ani się nie nasila anioczywiście maleje. Wymianę łancuszka rozrządu zrobię sobie tuż przed zimą. A no i dodam, że z czikenem swego czasu też o tym gadałem to mi mówił żeby jeździć a się nie smucić
Lonewolf
- sasza_19
- Motocykl: CBR 1000RR SC59 white :)
- Rok produkcji: 2014
Słuchaj niechce Cie dołować ale miałem to w 929 i też bylo takie cykanie odstrony alternatora z drugiej strony od impulsatora nie bylo tak tego słychac a jak sie jechało to włąsnie w tym przedziale obrotów ok 5tts robil to "grrrrrr" na początku to bylo dla mnie normalne zrobiłem 2tys kil. i zaczeło to bys coraz głsoniejsze i z czasem zaczeła sie swiecic kontrolka na niskich obr. od oleju. i obrócilo panewke korbowodową... Przyczyna oczywiscie jednoznaczna:jazda na 1 kole z normlanym stanem oleju. Rozebrałem ten silnik i powiem tak wszystkie glowne były takie poubszczyrbywane a jedna korbowodowa rozklepana.. Więc rada dla Ciebie: rozgrzej fure tak do 102-104 stopni az sie wentylator wlaczy najlepiej i zduś go troche na obrotach.. tak żeby zeszedl ponizej 1 tys.. jezeli mignie czerowna kontrolka ita od oleju tzn że słabe ciśnienie i panewy juz nei trzymają. DRUGA SPRAWA: mogą to byc luzy zaworowe - ale jak robilem to keidys w sradzie to powiem Ci szczerze ze na luzie tez to bylo slychac.. Trzecia sprawa: Sprawdź czy masz wszystko wproządku zEXUPEM!! zwroc uwage szczegolnie na klapke w filtrze powietrza.. moze linka sie zerwała ?? albo co .. klapka bedzie cały czas otworzona i wtedy jet taki glos jakbys jechał bez filtra
a Tak pozatym to ten exup na wydechu tez wydobywa jakies dźwieki i to jest normalne.. to sie reguluje Jak bym sie przejechał ta Twoja fura to bym wiedział takto przez forum ciezko stwierdzić. Oby to nie panewki
Narazie sie nie przejmuj tylko jeździj jak ma sie cos zje*ac to sie tak stanie
pozdrooo
-
wirus1
- Motocykl: FIREBLADE 900 RR SC33
- Rok produkcji: 1996
Ciężki wypadek kolegi na pokżyżował troche plany, ale na dniach myślę że problem zostanie rozwiązany. Zrobie full serwis tzn, świece, olej (filtr nie bo mam k&n). Regulacja, czyszczenie i synchro, gaźników i wymienie kompletny napęd. Przy okazji zajrzą pod dekiel alternatora, choć sam tam zaglądałem i tam nie ma co grzechotać. Ja jak i inni znajomi stawiamy na coś z napędem, jakiś tryb, wałek w skrzyni.
Narazie wyeliminowałem rozrząd, zawory, panewka. Więc dużo już nie zostało.
Narazie wyeliminowałem rozrząd, zawory, panewka. Więc dużo już nie zostało.
- banshee
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33
- Rok produkcji: 1997
To słuchaj ich dalej. Ja twierdzę inaczej i mam prawo.
Pomiar pomiarem, a co innego porównanie ich do właściwych danych z twojego rocznika. Jak napisałem wcześniej po ;97 masz większe luzy na wylocie, więc jeżeli tak ustawili/pomierzyli to będzie je słychać. NIe będę się rozwodził na ten temat i z chęcią przyznam się do pomyłki jeżeli usterka tkwiła gdzie indziej
Jeżeli słuchasz takich mechaników, którzy twierdzą że zawory są słyszalne tylko na biegu jałowym to sorry, ale w takim razie za łatwo im wierzysz. Jakby ci powiedzieli, że dzwoni ci kluczyk o górną półkę też być uwierzył?
Na logikę chłopie weź sobie auto z rozregulowanymi zaworami i przejedź się pod górkę na 4, 5 biegu z gazem w podłodze. Zobaczysz jak będą dzwonić.
Chcemy ci pomóc, ale ty twardo swoje. Wymieniłeś pół moto i co? Teraz filtry, itp. Bardzo dobrze, ale co to ma wspólnego z rzężeniem?
Wiem, że mogę nie mieć racji, ale przeczytaj jeszcze raz co napisałem o samochodzie powyżej i przemyśl.
Oby poszło po twojej myśli.
Pomiar pomiarem, a co innego porównanie ich do właściwych danych z twojego rocznika. Jak napisałem wcześniej po ;97 masz większe luzy na wylocie, więc jeżeli tak ustawili/pomierzyli to będzie je słychać. NIe będę się rozwodził na ten temat i z chęcią przyznam się do pomyłki jeżeli usterka tkwiła gdzie indziej
Jeżeli słuchasz takich mechaników, którzy twierdzą że zawory są słyszalne tylko na biegu jałowym to sorry, ale w takim razie za łatwo im wierzysz. Jakby ci powiedzieli, że dzwoni ci kluczyk o górną półkę też być uwierzył?
Na logikę chłopie weź sobie auto z rozregulowanymi zaworami i przejedź się pod górkę na 4, 5 biegu z gazem w podłodze. Zobaczysz jak będą dzwonić.
Chcemy ci pomóc, ale ty twardo swoje. Wymieniłeś pół moto i co? Teraz filtry, itp. Bardzo dobrze, ale co to ma wspólnego z rzężeniem?
Wiem, że mogę nie mieć racji, ale przeczytaj jeszcze raz co napisałem o samochodzie powyżej i przemyśl.
Oby poszło po twojej myśli.