Gniazdo zapalniczki
-
dziki
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: sc33 było, sc57 było, teraz Aprilia rsv1000
- Rok produkcji: 2006
- Tytus
- Administrator

- Motocykl: CBR1000RR SC59 REPSOL
- Rok produkcji: 2009
- Kontakt:
dokladnie tak samo mam zrobione, idealnie sie sprawuje bo jak nie chce co wylaczam "dlugie" i wszytsko okchanbord pisze:Ja kupiłem zwykłe gniazdo zapalniczki, dolutowałem przewody z konektorkami męskimi i wpinam pod wtyczkę żarówki długiego światła. Bezpiecznika nie trzeba i dodatkowo mamy wyłącznik gniazdaJedyny minus, że nie mamy długiego światła
- lisq
- Motocykl: CBR 900RR Fireblade
- Rok produkcji: 1997
Mnie zamontowali tak, że nie ma napięcia kiedy kluczyk nie jest przekręcony - bezpieczniej, kiedy nie ma mnie przy moto, nikt mi tam syfu nie wsadzi i nie rozładuje aku.
Najlepiej bezpiecznik na wiązce jednej, pod aku bezpośrednio, a druga wiązka podejrzewam, że jest puszczona gdzieś do stacyjki i dalej.
Wiem, że teraz mam 2 dodatkowe kable wchodzące do aku, ale kiedy nie ma kluczyka - nie ma napięcia w gniazdku.
Najlepiej bezpiecznik na wiązce jednej, pod aku bezpośrednio, a druga wiązka podejrzewam, że jest puszczona gdzieś do stacyjki i dalej.
Wiem, że teraz mam 2 dodatkowe kable wchodzące do aku, ale kiedy nie ma kluczyka - nie ma napięcia w gniazdku.
- Mikele
- Motocykl: CBR 900rr
- Rok produkcji: 1998
Ja instalację pod GPS, gniazdo zapalniczki i CB radio mam wpięte bezpośrednio do AKU przez 2 przekaźniki. Przekaźniki są sterowane światłami więc zasilanie wszystkiego włącza się po włączeniu świateł. Oczywiście przed przekaźnikami mam dodatkowe bezpieczniki na plusowym kablu tak dla bezpieczeństwa.
Bezpieczniki w skrzynce są dostosowane do odpowiedniego poboru prądu, więc jak podłączysz jeszcze jeden odbiornik to może czasem bezpiecznik nie wytrzymać.
Takie przeróbki zawsze robię w ten sposób, żeby w razie awarii w trasie móc szybko odpiąć dodatkowe kable i jechać dalej.
PS: Najlepszy dostęp jest do kabli w tylnej lampie i tam się zawsze wpinam z kolejnym bajerkiem
Bezpieczniki w skrzynce są dostosowane do odpowiedniego poboru prądu, więc jak podłączysz jeszcze jeden odbiornik to może czasem bezpiecznik nie wytrzymać.
Takie przeróbki zawsze robię w ten sposób, żeby w razie awarii w trasie móc szybko odpiąć dodatkowe kable i jechać dalej.
PS: Najlepszy dostęp jest do kabli w tylnej lampie i tam się zawsze wpinam z kolejnym bajerkiem