Jak nie nalezy czyscic lancucha

Druga strona jazdy na motocyklu...
Awatar użytkownika
damianio
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: szukam...
Rok produkcji: 0

Post autor: damianio »

arek pisze:polecam wszystkim środek BEL RAY o nazwie CHAIN CLEANER. Jest naprawde dobry. Spryskujesz a po 15 min wycierasz cały syf szmatką...Łańcuch jak nowy
a przy okazji tracisz palce :P
stosowalem te specyfiki w sprejach ale to grubszegu brudu nie rusza
TYLKO NAFTA I SZCZOTECZKA DO ZEBOW !!!
Awatar użytkownika
Bartek_929
Motocykl: Honda CBR 929
Rok produkcji: 2001

Post autor: Bartek_929 »

raz na 5-6 smarowan robie tak: fajer na stojak, sciagam tylne kolo, lancuch jest wtedy luzny, potem do pojemnika z nafta, pozniej przeczyscic pedzlem i lancuch nowka :D
Awatar użytkownika
makanaky
Motocykl: SC 33
Rok produkcji: 99

Post autor: makanaky »

smaruje ktos z was łańcuch przekładniowym olejem? te srodki w sprejach do smarowania mnie troche denerwują . Wyczyścisz łańcuch i po chwili masz znowu zabrudzony. Z drugiej strony biały film ktory zostaje na napędzie ma za zadanie go chronić.
Awatar użytkownika
Bartek_929
Motocykl: Honda CBR 929
Rok produkcji: 2001

Post autor: Bartek_929 »

ja smaruje jakims 75W90, na lancuchu wytrzymuje ok 400-500 km jak jest sucho
Awatar użytkownika
Mike
Motocykl: Honda CBR 1000 RR orange
Rok produkcji: 2010

Post autor: Mike »

Mój kolega kiedyś tak zrobilł ale coś przy rozrządzie grzebał i odpalił moto i gdzieś mu tam place powedrowały ze łancuch je podobnie potraktował jak na foto u Fabika , no i problem z palcami ma do tej pory wiec niezycze tego nikomu :P :P
arek
Motocykl: był zx10r, jest sc57
Rok produkcji: 2004

Post autor: arek »

ten środek który napisałem daje rade nawet z bardzo trudnymi do usunięcia zabrudzeniami, a biały film to nic innego jak dodatek który poprostu sie odznacza i widać gdzie juz jest nasmarowy łańcuch
cziken929
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: w narzędziach to z 5x929
Rok produkcji: 2000

Post autor: cziken929 »

No fotki nie w naszym kraju i zastanawiam się czy to faktycznie czyszczenie szmatka czy bujna wyobraźnia moderatora i skopiowanie zdjec z strony NOTHING TOXIC np.
wciąż zajmuję się serwisem
goOly19
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: r1, drz 400

Post autor: goOly19 »

albo z b0g.org tez dobra stronka;)
sisi to jest gość
Awatar użytkownika
fabiq
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33

Post autor: fabiq »

fotki pochodza z forum gixera, w wiekszosci dla amerykanow a jak dobrze wiemy nie jest to narod zbyt rozgarniety

co do czyszczenia lancucha to :

sa do tego specjalne srodki w sprayu, producentow cala masa, chyba kazdy ma cos takiego w swojej ofercie, generalnie kazdy srodek do czyszczenia hamulcow nadaje sie do mycia lancuchow i mozna je stosowac zamiennie

bardzo fajne sa produkty liqui molly motula czy tez castrola ale kosztuja, rownie dobrze mozna uzyc jakiegos taniego spray'u do hamulcow

do tego warto uzyc specjalnej szczotki sealey mozna ja kupic w intercars za 35 pln

Obrazek
Proste drogi sa dla szybkich motocykli... kręte drogi są dla szybkich kierowców... ja wole kręte :)
Awatar użytkownika
chanbord
Motocykl: był zawsze moim marzeniem
Rok produkcji: 2018

Post autor: chanbord »

Taką szczotką to można tylko gumki o i x ringi zniszczyć :/
Awatar użytkownika
fabiq
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33

Post autor: fabiq »

watpie aby sie rozpadly od samego szczotkowania, jesli tak to znaczy ze gowno nie lancuch
Proste drogi sa dla szybkich motocykli... kręte drogi są dla szybkich kierowców... ja wole kręte :)
tazzman
Motocykl: speed`11,exc400,sxf250 i CBR100RR SPRZEDAM

Post autor: tazzman »

ja mam chyba najprostszy sposób na czyszczenie..

Wjezdzam na myjnie z karcherem na wrzutki.. Wrzucam 1 zł i czyszczę cały motocykl z mas spryskaniem łańcucha z każdej strony. Kolejno używam sprayu do czyszczenia i odtłuszczania felg samochodowych - kilka razy siknąć z każdej strony + czyszczę tym koła (spray usuwa każdy brud, syf, smar i nieźle odtłuszcza), potem czekam 4minuty i później wrzucam 4 zł i myję całe moto...
W sumie cała operacja trwa ok 8 minut z umyciem całego motocykla i kosztuje 4-5 zł (myjnia) + spray 20 zł (kupuje takie 3 spraye w roku i używam również w czasie mycia samochodu)

Po tym zabiegu łańcuch wygląda jak nowy i należy go od razu posmarować sprayem....

Wcześniej używałem szmatki, preparatów do czyszczenia łańcucha i innych.. Myłem ręcznie ale trwało to z godzinę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ku przestrodze, wypadki, oszuści”