Winny jest przełącznik. Rozebrać i wyczyścić to jedyna rada. Szczególnie w niskich temperaturach mój lewy działa z opóźnieniem. Czasem doprowadza to do totalnej irytacji + raz zarobiony mandat za niewłączenie kierunku przy niewiele ponad 0 stopni C (jak się możecie domyślać kierunek był wciskany wielokrotnie)
Opóźnione włączanie kierunku
- gonzo
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda CBR 929RR
- Rok produkcji: 0
- Kontakt:
Mimo, że wszystko zostało już powiedziane, dorzucę swoje 3 grosze.
Winny jest przełącznik. Rozebrać i wyczyścić to jedyna rada. Szczególnie w niskich temperaturach mój lewy działa z opóźnieniem. Czasem doprowadza to do totalnej irytacji + raz zarobiony mandat za niewłączenie kierunku przy niewiele ponad 0 stopni C (jak się możecie domyślać kierunek był wciskany wielokrotnie)
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
- Rok produkcji: 2005
tak z tym że wd40 nie jest do połączen elektrycznych i to troche lipa bo wd40 rozpuszcza smar który tam jest w srodku na tych mechanizmach, więc jak wyschnie wd40 za jakiś czas to znając zycie i tak bedziesz musial rozbierać, to jest prosta sprawa wystarczy rozebrać przeczyscic dac ciutkę smaru w miejscach gdzie trzeba i ładnie złożyć no ale jak działa to działa. ale pamiętaj że do styków i połączen elektrycznych używa się przeparatu kontakt i tego typu preparatów nie wd40
Re: Opóźnione włączanie kierunku
Rozbierałem raz przełącznik od kierunków, bo włączały się z opóźnieniem. Po przeczyszczeniu/nasmarowaniu wszystko było dobrze przez cały sezon.
Po kilku miesiącach znowu się zaczęło
Nie chciało mi się rozbierać, więc użyłem właśnie WD40 wtryskując rurką przedłużającą do środka przełącznika na kierownicy. Pomogło i kierunki włączają się natychmiastowo. Nie znalazłem nigdzie informacji na opakowaniu, że to nie jest do elektryki i zwarcia też nie robi. Jak będzie ciężko chodził przełącznik to najwyżej prysnę do środka białym smarem - ważne żeby nie upaćkać styków przełącznika tylko samą kulkę która pracuje w środku.
Po kilku miesiącach znowu się zaczęło
- d87mat
- Motocykl: Honda CBR 929 RR
- Rok produkcji: 2000
- Samochód: Seat Leon 2008, 1.8 TSI
- Kontakt:
Widzę, że i ja muszę się zabrać za rozebranie przełącznika. Motocykl więcej stał niż jeździł i mogło coś zaśniedzieć, więc na początek poczęstuję go specyfikiem do elektryki,a jak nie pomoże to wtedy rozbiorę i dokładnie przeczyszczę.
'Nie odkładaj marzeń - odkładaj na marzenia'
- blazej_CBR929
- Motocykl: Honda cbr 929
to jak mowisz ze moto wiecej stalo niz jezdzilo to ja bym ci radzil przejrzec ogolnie cala elektryke (czy gdzies kostki sa nie zasniedziale itp) bo w tym modelu jest wrazliwy uklad ladowania altek i regulator i jak nie bedzie gdzies na instalacji dobrego przewodzenia to te dwi rzeczy wtedy moga sie spalic i beda koszty a przejrzenie cie nic nie kosztuje
- d87mat
- Kontakt:
blazej_CBR929, słuszna uwaga, dzięki. Mam trochę dalszego sąsiada który posiadał 929 z 2001 roku i alternator z regulatorem musiał wymieniać. Więc warto zobaczyć całą elektrykę, żeby w środku sezonu mi coś nie wystrzeliło...
- blazej_CBR929
- Motocykl: Honda cbr 929
wlasnie tez to przechodzilem na poczatku swojego uzytkowania 929, no ale czlowiek uczy sie na bledach
i tez dobrze o tym wspomniec i zadbac za wczasu
- d87mat
- Kontakt:
Na początek - kierunkowskazy naprawione. Rozebrałem włącznik, poczyściłem i wszystko wróciło do normy. Trochę brudu się nazbierało, więc wyczyściłem, popsikałem jakimś tam specyfikiem do elektryki i kierunki działają od razu po naciśnięciu.
Przy okazji wymiany napędu i płynów przepatrzę resztę przewodów.
Przy okazji wymiany napędu i płynów przepatrzę resztę przewodów.