Testowalem nowego fajera 2008! :]
-
wiertło
- Staly Bywalec

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
-
Bombel
- Motocykl: Suzuki Gsx-r 1000 K9
- Rok produkcji: 2009
Marek760i pisze:ale ,ze jak na ssaniu, sc59 nie ma ssania jak gaznikowce, poprostu sie odpala czeka az sie rozgrzeje i powoli rusza
zaraz po odpaleniue silnik pracuje na troszke wyzszych obrotach a jak dochodzi do jakiejs temperatury to spada spadaja te oborty do normalnych to nie jest wtedy na automatycznym ssaniu ?
- Tytus
- Administrator

- Motocykl: CBR1000RR SC59 REPSOL
- Rok produkcji: 2009
- Kontakt:
wg mnie to lepiej poczekac az sie nagrzeje sam (ja zawsze czekam do ok 80 stopni - zanim , zaloze wszystko to akurat jest taka tempMaciekM pisze:a po co czekacie az moto sie nagrzeje??? ja nie dokońca tego rozumiem bo wg mnie lepiej odpalić i jechać delikatnie ( aż się zagrzeje) przecież silnik chodząc na wolnyh obrotach potrzebuje więcej czasu żeby sie nagrzać a co to oznacza że dłużej chodzi nie dogrzany. i rozgrzewa się nie równo? i czemu w puszkach nikt nie rozgrzewa silnika stojąc a tu robi tak wiele ludzi? czekam na konkretną odpowiedz
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
- Rok produkcji: 2005
dokladnie u mnie dopoki sie nie rozgrzeje coś cykaTytus pisze:wg mnie to lepiej poczekac az sie nagrzeje sam (ja zawsze czekam do ok 80 stopni - zanim , zaloze wszystko to akurat jest taka tempMaciekM pisze:a po co czekacie az moto sie nagrzeje??? ja nie dokońca tego rozumiem bo wg mnie lepiej odpalić i jechać delikatnie ( aż się zagrzeje) przecież silnik chodząc na wolnyh obrotach potrzebuje więcej czasu żeby sie nagrzać a co to oznacza że dłużej chodzi nie dogrzany. i rozgrzewa się nie równo? i czemu w puszkach nikt nie rozgrzewa silnika stojąc a tu robi tak wiele ludzi? czekam na konkretną odpowiedz) Mysle ze obciezanie silnika motocykowego wysokoobrotowego od razu na zimnym to blad
-
Marek760i
- Motocykl: S1000RR
- Rok produkcji: 2012
BMW M5 do poki sie nie rozgrzeje tez nie ruszy"
W E65 na obrotomierzu do poki sie nie rozgrzeje pojawia sie taki Ring do którego powinno sie krecic RPM
Dlatego tez lepie poczekac niz potem żałowac, bo napewno nikt nie sra kasa zeby sobie pozwolic na nie potrzebne wymiany silnika.
A jezeli chodzi o ssanie sc59 to dosłownie chwike ma wieksze obroty po chwili juz normalne, jedyne co mnie denermuje i wprowadza w stan stresu to, to krecenie tego rozrusznika zawsze mam wrazenie ze dzisiaj nie zapali bo kreci tak anemicznie jak by miał zaraz wyzionac ducha
W E65 na obrotomierzu do poki sie nie rozgrzeje pojawia sie taki Ring do którego powinno sie krecic RPM
Dlatego tez lepie poczekac niz potem żałowac, bo napewno nikt nie sra kasa zeby sobie pozwolic na nie potrzebne wymiany silnika.
A jezeli chodzi o ssanie sc59 to dosłownie chwike ma wieksze obroty po chwili juz normalne, jedyne co mnie denermuje i wprowadza w stan stresu to, to krecenie tego rozrusznika zawsze mam wrazenie ze dzisiaj nie zapali bo kreci tak anemicznie jak by miał zaraz wyzionac ducha
- MaciekM
- Motocykl: 954 RR
- Rok produkcji: 2003
Na postoju napewno wolniej się rozgrzewa, ja zazwyczaj odpalam, zakładam rękawiczki i jade ( bardzo delikatnie , zazwyczaj zdąze wyjechać z podwórka i już mam z 70 stopni) a samochód zeby sie zagrzał to bym musiął chyba z 10 min czekać. oglądałem kiedyś program o tym że dla silników benzynowych nie zdrowe jest rozgrzewanie na postoju, oprócz tego że nagrzewa się wolniej i nierówno, to jeszcze wolne obroty dla silnikach w samochodzie też wcale nie są zdrowe bo silnik w samochodzie jest tak zkonstruowany aby chodził optymalnie na ruchomych obrotach. w motocyklu z kolei wcale nie słysze aby skrzyni jakoś bardziej hałasowała ( może dlatego ze zanim tak naprawde ruszę i tak się juz zagrzeje)maciekx pisze:wciskają ze wolniej sie rozgrzewa niż podczas jazdy a tak naprawdę to nagonka ekologów
Nie jestem mechanikiem i znawcą tematu ale myśle że takie czekanie to trochę przerost formy nad treścią.