Ja robiłem w SC33 dwójeczke i też trzeba wyjąc silnik i do tego trzeba zwrócić na kable Bo ja niepopatrzyłem i się wysypałem na kablach wysokiego napięcia. A myślełem że to błachostka a jednak się pomyliłem. Ale po za tym silnik musiałem wyciągnąć odkręcić miske olejową, ściągnąć sprżegło, alternator, i dolny karter i wszystko na wieszchu zostaje. Mi wyskakiwała dwójka i wystarczyło że wymieniłem koło zebate dwójki i tyle. A samo koło zregenerowałem bo gniazda były wyrobione i jak koło w koło wchodziło to się rozpychały. Poprawiłem to na frezarce i dorobiłem identyczne koło i dałem do ulepszenia i wyszła nawet taka sama twardość co oryginalnego. Stare założyłem i sprzedałem moto. Koles do tej pory śmiga i nie ma żadnych problemów. A silnik złożyłem bez klucza dynamometrycznego!!! Można spróbowac samemu to robić tylko będzie trudniej w 929 bo tam Silnik robi za rame i trzeba całe moto rozkręcić bo wahacz do silnika chyba jest przykręcany. Tak mi sie wydaje. Pozdr
cześć chłopaki przy wrzucaniu pierwszego biegu motorem lekko szarpnie to pewnie normalne ale czy przy wkładaniu drugiego powinno robic tak samo powiedzcie czy w waszych motorkach też tak jest,
siema u mnie tak nie ma - wchodzi jak maslo - bez najmniejszego zgrzyciku - do predkosci 60 km/h,
ale za to zastanawia mnie wlasnie rzecz z tym powiazana
nie przeciagam motoru mocno na 1dynce bo wtedy dziwnie wchodzi dwojka , nic nie wypada itp ale czuje jakbym mu krzywde robil :cry: , tez tak macie ? pelna CENZURA dopiero z 2ki ?
a ja czegos takiego nie mam , to jesli boicie sie o ten dzwiek a sie spieszycie zmieniajciebez sprzegła i wtedy moto zachowuje sie jak połałtomat zadnego dzwieku nic, cisza
co do mojego pytania to te objawy są raczej na postoju jak z biegu jałowego wrzucam 2ke to efekt jest taki jak przy wrzucaniu 1ki , martwić sie tym czy to normalne :roll:
Jedynka i dwójka w moto zawsze wchodzi troszke inaczej niż inne biegi - znaczy głośniej. Jeśli sprzęgło jest OK i jest prawidłowo ustawione to nie ma co się tym przejmować. Stresować się trzeba dopiero jak biegi wyskakują lub wogóle nie wchodzą.
nie nie ruszam z 2ki ale prubowałem jak wchodzą biegi i zauważyłem takie coś to jest mój pierwszy taki motor nie jeste zabardzo obeznany czy to normalne