Wentylator
-
ukizz
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: cbr 900 rr sc33
- Rok produkcji: 0
-
Luki213
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33 '98
- Rok produkcji: 0
Miałem ten sam problem tylko u mnie temperatura doszla do 108C i nic wylaczylem silnik zeby nie przegrzac. Przeczyscilem styki co ida do wentylatora, bo poprzedni wlasciciel mowil ze napewno dziala no i po jezdzie zatrzymalem sie i dalem mu sie nagrzac i przy 104C zaskoczyl i wlaczyl sie wnetylator. Takze obejrzyj zlaczki przewodow a jesli nie to czujnik juz nie mrawy. Pzdr
- gogo_one
- Motocykl: cbr 929
- Rok produkcji: 2001
- Kontakt:
widzisz, kurde tak zrobie. moze dzisiaj po robocie jak znajde troche wolnego czasu..Luki213 pisze:Miałem ten sam problem tylko u mnie temperatura doszla do 108C i nic wylaczylem silnik zeby nie przegrzac. Przeczyscilem styki co ida do wentylatora, bo poprzedni wlasciciel mowil ze napewno dziala no i po jezdzie zatrzymalem sie i dalem mu sie nagrzac i przy 104C zaskoczyl i wlaczyl sie wnetylator. Takze obejrzyj zlaczki przewodow a jesli nie to czujnik juz nie mrawy. Pzdr
ale mam inne zmartwienie. cos w silniku mi stuka, grzechocze cholera wie jak to nazwac. na 100% mam do zrobienia zawory i w tym tyg. pojade to zrobic (bo już cykają). ale nie wiem czy to juz nie rozrząd sie zaczyna odzywać - na zimnym silniku slychac bardzo, jak sie rozgrzeje to cichnie (ale nadal zauważalny). pierwszy raz to usłyszałem kilka dni temu, wczesniej bylo wszystko OK. moto ma przejechane ponad 43 tyś - z tego co wiem, po ok. 50tyś nalezy wymienic.. no i musze dodać, ze cebra troche dostaje czasami po dupie, bo ja lubie i pozapierdalac i polatac na laczku..
zna ktoś może koszty ewentualnych wymian rozrządu i ustawienia luzów zaworowych? (części + robocizna) aha dodam, ze bede robil to w 100licy - a tu niestety wszystko droższe..
[ Dodano: Pon Kwi 28, 2008 7:37 pm ]
wiecie co - jednak mam problem z tą temp. pracy... wlasnie wróciłem z parkingu (odkręcałem plastiki). nie latałem od paru dni, bo jutro odstawiam moto do serwisu na wymiane rozrządu i reg. zaworów. odpaliłem sprzęta, poczekałem aż się nagrzeje (na postoju, bez jazdy). temp. doszła do 106*C i wiatrak się załączył zbijając do 104*. najwiecej dochodziło do 108*C po czym wiatrak zbijał na 105-106*. wcześniej zdaje mi się tak nie było (przypominam sobie, ze wiatrak zalaczal sie przy 105 i gasił jak spadła do ok. 100?). czy mógłby ktoś z Was spojrzeć jak jest u niego? czyli odpalić sprzęta na postoju, poczekac az sie zalaczy wiatrak i sprawdzic do jakiej temp. zbije ?? bede bardzo dźwięczny i browarka postawie, za rzetelne info.
zgasiłem sprzęta po tym, jak zobaczyłem że z przewodu wyrównawczego (tego co idzie od zbiorniczka z płynem chłodniczym) po prostu LEJE się płyn tworząc kałużę pod motocyklem. zanim odpaliłem honde sprawdzałem stan płynu i był idealny (pomiędzy min i max), natomiast po zgaszeniu juz przy 108*, odczekałem az temp. spadnie do ok 103* i sprawdzilem raz jeszcze stan płynu - wtedy był pod sam korek. czy to normalne? czy płyn chłodniczy wlasnie tak sie zachowuje? czy to moze nie czujnik temp. mi siadł a np. pompa wody - dlatego tak się grzeje i rzyga wodą przez przewód odprowadzający? w sensie takim, że wogóle nie pompuje wody?
bedzie wdzieczny za kazdą sensowną odpowiedź.
pozdrawiam
-
RafiPL
- Motocykl: 1000RR
- Rok produkcji: 2006
- Kontakt:
Moja 954 szybko lapie temperature.......90....95...103stopnie i zalancza sie wentylator i chlodzi do ok 97 stopni......nie wiem czy to tak ma byc.....bo w miescie mam tak ciagle....od swiatel do swiatel........w trasie jak sie jedzie,,przepisowo,, :twisted: to 85 stopni ciagle jest.....tylko w miesice takie temperatury lapie :? :?
- niepiotrek
- Motocykl: 900RR SC33
- Rok produkcji: 1999
Czesc, mam podobny problem co gogo_one temp na postoju skacze mi do 106 stopni wiatrak zbije do około 102 później znowu rośnie i tak w kółko, gdy zgasze motocykl odczekam chwile to ze zbiorniczka z płynem chłodniczym przez tą rurke zdołu wycieka płyn... i tu pytanie do Was: Czy nie wiecie jaka może być tego przyczyna?gogo_one pisze:
[ Dodano: Pon Kwi 28, 2008 7:37 pm ]
wiecie co - jednak mam problem z tą temp. pracy... wlasnie wróciłem z parkingu (odkręcałem plastiki). nie latałem od paru dni, bo jutro odstawiam moto do serwisu na wymiane rozrządu i reg. zaworów. odpaliłem sprzęta, poczekałem aż się nagrzeje (na postoju, bez jazdy). temp. doszła do 106*C i wiatrak się załączył zbijając do 104*. najwiecej dochodziło do 108*C po czym wiatrak zbijał na 105-106*. wcześniej zdaje mi się tak nie było (przypominam sobie, ze wiatrak zalaczal sie przy 105 i gasił jak spadła do ok. 100?). czy mógłby ktoś z Was spojrzeć jak jest u niego? czyli odpalić sprzęta na postoju, poczekac az sie zalaczy wiatrak i sprawdzic do jakiej temp. zbije ?? bede bardzo dźwięczny i browarka postawie, za rzetelne info.
zgasiłem sprzęta po tym, jak zobaczyłem że z przewodu wyrównawczego (tego co idzie od zbiorniczka z płynem chłodniczym) po prostu LEJE się płyn tworząc kałużę pod motocyklem. zanim odpaliłem honde sprawdzałem stan płynu i był idealny (pomiędzy min i max), natomiast po zgaszeniu juz przy 108*, odczekałem az temp. spadnie do ok 103* i sprawdzilem raz jeszcze stan płynu - wtedy był pod sam korek. czy to normalne? czy płyn chłodniczy wlasnie tak sie zachowuje? czy to moze nie czujnik temp. mi siadł a np. pompa wody - dlatego tak się grzeje i rzyga wodą przez przewód odprowadzający? w sensie takim, że wogóle nie pompuje wody?
bedzie wdzieczny za kazdą sensowną odpowiedź.
pozdrawiam
tem podczas normalnej jazdy mam 78 - 80 podczas postojów 105 - 106 później nawet gdy temp spadnie płyn i tak wylatuje (nie zawsze ale ostatnio często mi się to zdarza) w poprzednim sezonie ani razu mi nie uciekło, oczywiście teraz za każdym razem dolewam płynu...