praca silnika
- daniello22
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: ******
- Rok produkcji: 0
-
Gumiś
- Motocykl: 929
daniello22, Witam, moglbys powiedziec cos wiecej o tym stukaniu?, kupilem niedawno 929, z anglii, bardzo maly przebieg (10 tys mil), silnik pracuje rewelacyjnie, bardzo dobrze sie zbiera, jednak gdy go odpalam (jak jest zimny), cos stuka, jest pare metelicznych stukow, do poki sie nie rozgrzeje,.... czy to normalne?,
- zbyszek007
- Motocykl: CBR 929
- Rok produkcji: 2000
[quote="Gumiś"]daniello22, Witam, moglbys powiedziec cos wiecej o tym stukaniu?, kupilem niedawno 929, z anglii, bardzo maly przebieg (10 tys mil), silnik pracuje rewelacyjnie, bardzo dobrze sie zbiera, jednak gdy go odpalam (jak jest zimny), cos stuka, jest pare metelicznych stukow, do poki sie nie rozgrzeje,.... czy to normalne?,[/
Niestety w moto nie ma hydraulicznych kompensatorów luzu zaworowego więc do rozgrznia moto napewno zawory będą stukały.
Niestety w moto nie ma hydraulicznych kompensatorów luzu zaworowego więc do rozgrznia moto napewno zawory będą stukały.
Zbyszek
-
Gumiś
- Motocykl: 929
zbyszek007, witam, hmm ciezko sprecyzowac, ale po rozruchu silnika, jest pare takich nieregolarnych dzwiekow metalicznych, jakby po stronei kosza sprzeglowego, jednak ciezko to zlokalizowac, kosz sprzeglowy byl ogladany przez mechanika i rozebrany, jest idealny, po tarczach w ogole nie widac sladu zuzycia, stuknie pare razy po czym za chwile silnik staje sie cieply i chalas zanika, mniej wiecej jest to takie stukniecie jakby udezyc mlotkiem w karter,....
-
cziken
- Motocykl: cbr929
Gumiś pisze:daniello22, Witam, moglbys powiedziec cos wiecej o tym stukaniu?, kupilem niedawno 929, z anglii, bardzo maly przebieg (10 tys mil), silnik pracuje rewelacyjnie, bardzo dobrze sie zbiera, jednak gdy go odpalam (jak jest zimny), cos stuka, jest pare metelicznych stukow, do poki sie nie rozgrzeje,.... czy to normalne?,
mam to samo !!! Na zimnym silniku i przy powolnej jeździe na pierwszym biegu podszarpuje...z silnieka parę trzaśnięć i cichnie ! W....jące strasznie ! Odgłosy jakby ze skrzynki. Biegi wchodzą super, zrobiłem sobie regulację zaworów, synchro przepustnic i dobrze ustawiłem exup w pozycji 6-tej godziny> na 2 z gazu na gumę i poprawiła się kultura pracy silnika
kogut
-
cziken
- Motocykl: cbr929
exup to zawory (klapki w kolektorze) które w zależnoci od obrotów sš uchylane i przymykane- redukujšce nistety także piękne przystuki z wydechu przy zejciu z obrotów. Ten silnik i osprzęt jest tak skonstruowany, że po wycišgnięciu exup-u dostaje dziur w gazie i traci równš pracę. Co prawda da się go zastšpić sleep on-em, ale wtedy na ssaniu ma ok3500 obrotów i czerwone kolana kolektorów (jeden smród) Ale po zwiększeniu dawki przez power-comandera obrotomierz leci na czerwone jak w F1. Prawidłowe wyregulowanie exupu ma wpływ na równš i cichszš pracę, szczególnie cichszš na wolnych obrotach. Sš dwa ustawienia tego zaworu w zakresie równego oddawania mocy i kultury pracy od wolnych obrotów do 3000, i od 3000 do czerwonego na cyferblacie. Ja wyregulowałem sobie exup, zawory i podcinienia na przepustnicach i poprawiła się kultura pracy mojej 929. Jest to jednak nie tyle skomplikowane co niewdzięczne i trzeba uważać żeby nie spalić silniczka sterujšcego ww exupem... Jeste z kranika to do krasnegostawu masz blisko, wpadniesz i ustawię oraz zrobię synchro na przepustnicach 
kogut
- święty
- Motocykl: sc33
siema. Stawiam motorek do MOTO GP na ul.Witosa. ale chce zeby wszystko sprawdzili bo sprzeta kupilem w lutym i nie wiadomo kiedy co mial robione.Nie podoba ni sie jak nierowno chodzi na wolnych a chce zeby wszystko cykalo.Chodzi mi glownie o synchro , zawory i rozrzad.Ich mi wlasnie koles polecil.Pozdrawiam