Napięcie w instalacji 929
-
michal_beny
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: 929
niestety pożyczyć nie mam od kogo. A możliwe jest że akumulator coś blokuje i przy wyższych obrotach powoduje spadek napięcia? Wiem że było pisane jak sprawdzić regulator ale na co mam nastawić miernik i jakie powinny być wartości. chce sprawdzić regulator przed zakupem akumulatora żeby nie okazało się że będę miał 2 sprawne akumulatory a w moto coś i tak będzie do naprawy, więc bardzo proszę o wyjaśnienie sprawdzenia regulatora.
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
- Rok produkcji: 2005
wiekszosc tanich akumualotów wytrzyma 2 max 3 sezony, ja w tym roku odpaliłem moto po podładowaniu aku, wymienilem olej itp, odpalałem pare razy, nastepnie wyjałem aku postawiłem w domu na okolo 3tyg i jeszcze delikatnie podladowalem go w dniu którym chciałem odpalać tydzien temu w piątek, wkładam aku do moto o 15 godzinie a tu dupa, przejechalem 60km a rozrusznik nawet nie zakrecil, akumulator mał 3 sezony to był 4, i też dziwnie ze jeszcze 3 tyg temu dzialal normalnie a teraz dupa blada, zmienilem aku i jest ok ładowanie wszystko jest,
regulatora napiecia jako tako nie sprawdzisz jedynie tylko czy ma przebicie do masy czy ma zwarcie ale u ciebie wszystko jest ok moim zdaniem tylko aku po prostu szrot. wyznacznikiem dzialania regulatora jest jego napięcie na zaciskach akumulatora podczas pracy silnika
regulatora napiecia jako tako nie sprawdzisz jedynie tylko czy ma przebicie do masy czy ma zwarcie ale u ciebie wszystko jest ok moim zdaniem tylko aku po prostu szrot. wyznacznikiem dzialania regulatora jest jego napięcie na zaciskach akumulatora podczas pracy silnika
- Ci użytkownicy podziękowali maciekx za ten post:
- michal_beny
-
michal_beny
Jak by nie było należy ci się nie tylko wirtualne ale i prawdziwe piwo (może kiedyś na jakimś zlocie). A co do mojej awarii to chyba muszę po prostu zaryzykować i kupić nowy pewny akumulator i sprawdzić czy to tego przyczyna. spróbuje jednak jeszcze sprawdzić regulator w jakiś sposób. jak wyjdzie że regulator ok to......
Zastanawiam się nad kupnem 4ride ytz10s-bs bo polecane na forum do mojego modelu tyle że do zalania kwasem a nie żelowy ale z tego co patrzyłem to większość teraz tak ma.
Zastanawiam się nad kupnem 4ride ytz10s-bs bo polecane na forum do mojego modelu tyle że do zalania kwasem a nie żelowy ale z tego co patrzyłem to większość teraz tak ma.
- maciekx
- Moderator

ja wcześniej miałem Quand zalewany kwasem. no i w sumie jak za 100zl wytrzymał 3 pełne sezony więc nie jest źle. teraz na szybko kupiłem jakiś żelowy za 125zł 8.6Ah WMmotorsport ale juz usłyszałem że to jest kibel i jak pochodzi rok to dobrze. no ale musialem cos na szybko kupic bo nie chcialo mi sie pchać bzyka podczas odpalania
-
michal_beny
-
michal_beny
- zinnej
- Motocykl: HondaCBR 929
- Rok produkcji: 2001
U mnie też mała niespodzianka, ostatnio odpaliłem moto na parkingu przy zdemontowanym siedzeniu i zobaczyłem dym idący spod pokrywy modułu - okazało się, że wtyczka łącząca altek z regulatorem się stopiła w jedno, przewody aż czarne. Ciekawe, co będę musiał wymienić .... Aku [varta] i altek wymienione na nowe 2 lata temu, to miał być ich 3ci sezon. A wydawało się, że aku tak dobrze trzymał, odpalał dobrze, anwet po sprawdzeniu sprężania na cylindrach [gdzie trochę pokręcić trzeba] nie musiałem go ładować [pomimo samych dość krótkich przejazdów w tym sezonie póki co].
Czy jest możliwe, że ten cały problem zaczął się od zwarcia na tej wtyczce? Bo stopiła się bardzo
Czy jest możliwe, że ten cały problem zaczął się od zwarcia na tej wtyczce? Bo stopiła się bardzo
Drive like there's no tomorrow - there won't be.
- zinnej
- Motocykl: HondaCBR 929
- Rok produkcji: 2001
Miałem na myśli pokrywę, którą trzeba odkręcić, by dostać się do modułu [ECM].
Niczego jeszcze nie robiłem, kabli nie wymieniałem. Dopiero parę dni temu zauważyłem, że co się dzieje i ejszcze nie było czasu, by to ogarnąć.
A szukać problemu zacząłem, bo motocykl w dolnych obrotach ledwo ruszał i po paru km jazdy obroty zgłupiały [zaczęły falować na wolnym biegu pomiędzy 2k a 2,5k same z siebie], a silnik zupełnie zmienił brzmienie - zaczął pracować jak dwurzędówka i zupełnie moc stracił. Po powrocie do domu sprawdziłem czy wyświetla jakiś błąd [kontrolka serwisowa po wsadzeniu zworki zapaliła się na stałe]. Odpaliłem go na chwilę i wtedy zobaczyłem właśnie dym idący od wtyczki altek-regulator].
Taka sytuacja
zx którą będę miał czas zmierzyć się dopiero w przyszły weekend.
Niczego jeszcze nie robiłem, kabli nie wymieniałem. Dopiero parę dni temu zauważyłem, że co się dzieje i ejszcze nie było czasu, by to ogarnąć.
A szukać problemu zacząłem, bo motocykl w dolnych obrotach ledwo ruszał i po paru km jazdy obroty zgłupiały [zaczęły falować na wolnym biegu pomiędzy 2k a 2,5k same z siebie], a silnik zupełnie zmienił brzmienie - zaczął pracować jak dwurzędówka i zupełnie moc stracił. Po powrocie do domu sprawdziłem czy wyświetla jakiś błąd [kontrolka serwisowa po wsadzeniu zworki zapaliła się na stałe]. Odpaliłem go na chwilę i wtedy zobaczyłem właśnie dym idący od wtyczki altek-regulator].
Taka sytuacja
Drive like there's no tomorrow - there won't be.
- maciekx
- Moderator

no to trzeba na spokojnie wszystko ogarnąć nową wtyczkę, ewentualnie ładnie polutować kable na stałe, wszystko pieknie poizolować koszulkami termokurczliwymi, i odpalić na spokojnie z miernikiem w ręku i kontrolować poziom ładowania, żeby nie było sytuacji że zdechł regulator i puszcza w instalacje napięcie rzędu kilku dziesięciu voltów wtedy może być kaszana straszna bo i moduł jak i zegary mogą się sfajczyć i będzie wtedy drogo !