dzieki toper, tak naprawde to trudno bylomi okreslic te srednice, tak wg suwmiarki to odleglosc miedzy srubami w osi byla 38,2mm wiec jakby posrodku

, blizej co prawda tym 37mm, ale zrobilem tak, opuscilem lagi w dol (jak juz byly zamocowane w motorze, wyciagnalem sprezyny z rur a te sztyce (ten tlok , ktory chodzi wewnatrz tez opuscilem na sam dol) i nalalem po 500ml, okazalo sie ze w prawej ladze musialem dolac jeszce to 9ml a w lewej bylo nawet za duzo o jakies 40ml czyli musialem calej pozostalosci starego oleju nie wylac z tej lago, chociaz to dziwne bo przepompowalem je i cala noc staly pod katem 45 st, i wszystko powinno zlac sie (na nastepny raz wszystko rozbieram na elementy i myje rowniez wewnatrz w benzynie ekstrakcyjnej aby miec pewnosc ze nie ma zadnych pozostalosci po starym oleju, bo jak zalalem i przepompowywalem to wlasnie ten nowy olej zabarwial mi sie tym starym) > niestety nie chce mi sie juz ponownie rozbierac wszystkiego od nowa, zrobie to nastepnym razem tak jak napisalem). W kazdym badz razie po kilkunastokrotnym przepompowywaniu ustawile rowny poziom dla obydwu lag: do prawej lagi dolalem oleju (9ml) tak aby bylo 110mm od krawedzi a z lewej musialem ujac ze 40ml) aby tez byl poziom 110 przed gorna krawedzia. (oczywiscie z lagami dobitymi w dol bez sprezyn ale w bitym tloczyskiem wewnetrznym rowniez do dolu (gdyby to mialobyc zrobione inaczej to poprawcie mnie)
teraz w obydwu jest taki sam poziom.