Dzisiaj jest 07 grudnia 2019, 23:53

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

Przewody w oplocie SC33

Tematy dotyczące modyfikacji i tunningu Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999

Moderatorzy: maciekx, Tytus

 
Posty: 19
Rejestracja: 13 marca 2014, 18:59
Lokalizacja: Gierałtowice
Motocykl: SC33 900RR
Rok produkcji: 1999

Przewody w oplocie SC33

Post » 15 marca 2014, 07:29

Mam pytanko, jak wygląda wymiana przewodów w oplocie w sc33? Polecacie jakiś zestaw gotowy czy lepiej na metry kupić przewód, no i jaką firmę polecacie? Oczywiście prosiłbym również o ocenę stopnia trudności wymiany tego i jak to finansowo wychodzi?

 
Posty: 1060
Rejestracja: 13 lutego 2011, 15:44
Lokalizacja: Żory
Pochwały: 22
Motocykl: Cbr 900rr
Rok produkcji: 1999

Post » 15 marca 2014, 10:46

Wiec tak:

przewody zamawiasz na http://www.przewodywoplocie.pl/ lub na allegro albo w sklepie. polecam goodridge. w moim uznanuiu lepsze niz hel. wybierasz sobie zestaw czy sportowy czy z trojnikiem. na http://www.przewodywoplocie.pl/ masz dokladny opis ktore to ktore.

Co do wymiany. odkrecasz jeden przewod z ktoregos zacisku. i sciagasz plyn pompujac klamka.

Potem demontujesz orginalne przewody. w sc33 sa one przykrcoine do dolnej polki.

po zdemontowaniu musisz uwazac zeby nie uwalic tarcz plynem i motocykla.

po zamowieniu przewodow dostajesz dwa przewody jeden dlozszy drugi krotszy,. ten dluzszy idzie do dalszego zacisku od pompy.

w zestgawie masz rowniez podkladki zakladasz je tak jak byl orginal. czyli w zacisku podkladka przewod podkladka i sroba. drugi przewod montujesz tak samo jak pierwszy PAMIETAJ O PODKLADKACH.

MOCOWANIE DWOCH PRZEWODOW DO POMPY. ZAKLADAMY W KOLEJNOSCI PODKLADKA DLUZSZY PRZEWOD PODKLADKA KROTSZY PRZEWOD PODKLADKA I PRZYKRCAMY CALOSC DO POMPY... MUSISZ UZYC SRUBY DLUZSZEJ PONIEWAZ ORGINALNA MADE in honda jest krotsza.

Odpowietrzenie hamucow.

Odkrecaasz zbiorniczek pompy.

zalewasz go plynem i zostWIASZ NA JAKIES 20 minut po czym znow sprawdzasz i zalewasz. przewody sa puste i musza sie napelnic. pilnuj zeby nie dostawalo sie powietrze .

jak juz plyn nie bedzie schodzil do przewodow to zaaczynamy odpowietrzac.

dalszy zaciska ma na sobie gumowa nakladke na odpowietrznik.

sciagasz go i nakladsz na niego gumowy przewod okolo 50cm i zakonczony zbioniczkiem butelka sloikieem itd.
oczkowy klucz 10. i zaczynamy. pompujsz klamka trzymajac klamke wcisnieta odpuszczadz powietrze z zacisku. przy pustych przewodach troche ci to zajmie, poniewaz musi zejsc cae powietrze po 5 takich odpowiertrrzeniach przchodzisz na drugi zacisk i ta sama czynnosc.

klamka zapewne bedzie dalej miekka. przechodzimy na zacisk ten ktory byl juz odpowietrzany i robimy to samo. az klamka zrobi sie twarda.

po zalozeniu przodu robi tak samo z tylem.

jakk zalozysz i bd twarde to benzyna ekstrakcyjna i czyscisz zaciski i tarcze tkzw odtluszcanie. i jazda probna bez glupniecia. pamietaj ze hamulce to twoje zycie.

 
Posty: 1092
Rejestracja: 24 kwietnia 2008, 21:04
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 43
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post » 15 marca 2014, 14:04

bardzo dobry opis :clap: ,
Ale zeby nie czekac 20 minut az plyn napelni przewody i zaciski, mozna na odkreconym odpowietrzniku (raz przy jednym , a pozniej przy drugim zacisku) przepompowac płyn klamka hamulca - az płyn zacznie sie przelewac odpowietrznikiem, w trakcie dolewajac do zbiorniczka. Na koncu oczywiscie i tak nalezy dokladnie odpowietrzyc układ zgodnie z powyzsza procedura ale oszczedzamy te 20 minut na wstepne napełnienie układu.

Awatar użytkownika
 
Posty: 75
Rejestracja: 11 marca 2013, 13:49
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 4
Motocykl: Honda CBR 900 RR
Rok produkcji: 1999

Post » 15 marca 2014, 17:00

Jak odpowietrzacie układ ? Ja używam strzykawki :P

 
Posty: 19
Rejestracja: 13 marca 2014, 18:59
Lokalizacja: Gierałtowice
Motocykl: SC33 900RR
Rok produkcji: 1999

Post » 16 marca 2014, 23:49

Dzięki, super instrukcja. Mam nadzieję, że do końca miesiąca coś wybiorę i się pochwalę oczywiście. Z tego co widzę to taki zestaw wychodzi w granicach 390zł . Chyba, że coś źle policzyłem? :D

Awatar użytkownika
 
Posty: 180
Rejestracja: 05 listopada 2010, 09:49
Lokalizacja: Sosnowiec
Pochwały: 2
Motocykl: 900RR sc33
Rok produkcji: 1997

Post » 17 marca 2014, 00:30

Zostaje jeszcze uzywka jak sie trafi, ja zamknalem sie w ok 160zl przod i tyl plus plyn:)

Awatar użytkownika
 
Posty: 66
Rejestracja: 24 sierpnia 2010, 11:26
Lokalizacja: Warszawa
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 1998

Post » 17 marca 2014, 16:32

Podpowiem z doswiadczenia ze jako przewod nada sie idealnie koszulka kabla internetowego (skrętki). Jeden koniec należy opalic lekko zapalniczka i nadziać na ten zaworek do odpowietrzania przy zacisku. Drugi koniec nabić na duuuużą strzykawę i mamy hermetyczny system :)

 
Posty: 19
Rejestracja: 13 marca 2014, 18:59
Lokalizacja: Gierałtowice
Motocykl: SC33 900RR
Rok produkcji: 1999

Post » 17 marca 2014, 16:32

A jaki płyn polecacie? Zastanawiam się nad Motulem RBF 660. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
 
Posty: 67
Rejestracja: 20 kwietnia 2013, 15:07
Lokalizacja: Jedlanka/Iłża/Radom
Pochwały: 1
Motocykl:

Post » 18 marca 2014, 00:06

wystarczy dot 5, nie kupuj z trójnikiem...

 
Posty: 301
Rejestracja: 23 lipca 2015, 09:51
Pochwały: 3
Motocykl: CBR 900 sc33
Rok produkcji: 1998

Re: Przewody w oplocie SC33

Post » 19 kwietnia 2017, 22:54

Odkopuje, wymieniam przewody na stalowy oplot i mam dylemat co do podkładek pod przewody. Zastosować miedziane czy aluminiowe tzn jak było fabrycznie ?

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Przewody w oplocie SC33

Post » 20 kwietnia 2017, 06:10

lukaszooo pisze:Odkopuje, wymieniam przewody na stalowy oplot i mam dylemat co do podkładek pod przewody. Zastosować miedziane czy aluminiowe tzn jak było fabrycznie ?

Alu jest fabrycznie
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 301
Rejestracja: 23 lipca 2015, 09:51
Pochwały: 3
Motocykl: CBR 900 sc33
Rok produkcji: 1998

Re: Przewody w oplocie SC33

Post » 20 kwietnia 2017, 14:21

Obleciałem osiedlowe sklepy z częściami i podkładek aluminiowych brak takich jak ori brak, mają jedynie takie miękkie aluminium jak uszczelki pod głowice w Jawie ale to odpada.
Gdzie znaleźć takie coś ??? Jeśli złoże to na miedzi zrobię duzy błąd ??

Następna

Wróć do Modyfikacje i Tunning (CBR900RR SC33)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość