Hello. Tak jak w temacie. Zastanawiam się nad wyjęciem z końcówki kolektorów katalizatora. Co taki zabieg da? Jakie tego mogą być efekty? Moto powinno się lepiej wkręcać, ale czy w praktyce też tak jest. Z pewnością będzie głośniej ryczeć. Czy ktoś to już robił? Oczywiście sonda lambda zostanie.
Hmm. Pytanie troche starsze ale tez jestem ciekwy co o tym sądzicie. Akurat mam taka sytuacje ze posiadam na stanie dwa wydechy. Dwa orginaly tylko ze jeden wybebeszony. Nie chce go zakladac z obawy o lambde. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Myślę, że sondzie nic nie będzie ponieważ jest ona przed końcówką także będzie dostawała prawidłowe dane więc mozna smiało zakładać A co do oryginalnego wybebeszonego wydechu to będzie najprawdopodobniej wydawał metaliczne dźwięki także nie wiadomo jaki będzie efekt ;/ osobiście polecam jakiś tani sportowy wydech ew. mozna go jeszcze skrócic i efekt będzie zapewne jeszcze lepszy sam zrobiłem coś takiego i jestem zadowolony
..chłopaki qrw.wywalcie te seryjne wydechy
od roku praktycznie jezdze na samym kolektorze z sondą-a wydech to nakladka wielkosci puszki od piwa wykonana z carbonu.
tydzien temu zalozylem seryjny wydech zeby sprawdzic jak sie zachowuje moto--masakra
palil 1 l wiecej paliwa mocy odczuwalnie z 1/3 mniej i cichy jak sqter-jezdzic się nie chciało
..na samym kolektorze moto ma max mocy i pali ok 5.5 l /100km-takie jest moje doświadczenie--po przejechaniu 20 tys km na samym kolektorze
zaciekawił mnie ten temat, mi co prawda chodzi o katalizator w sc57a ale mam pytanie czy można go usunąć jakoś mało inwazyjnie czy trzeba coś piłować, wycinać, spawać itp... widziałem go jak był odsłonięty przy okazji wymiany końcówki ale nawet nie przyszło mi do głowy rozkminianie jak go wywalić, a szkoda bo pewnie teraz znów trzeba by było cały tył rozbierać
Można rozciąć układ i wyjąć cały wkład lub poprzez otwór wytłuc prętem i młotkiem.
Pamiętajcie tylko, że ceramika to nie wszystko i trzeba wyciągnąć jeszcze 2 uszczelnienia tej ceramiki, bo inaczej zapchacie wylot - tak jest w samochodach.