Dzisiaj jest 13 grudnia 2018, 20:48

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Tematy dotyczące modyfikacji i tunningu Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003

Moderatorzy: Max_929, Tytus

 
Posty: 5
Rejestracja: 06 listopada 2014, 23:40
Motocykl: cbr 954
Rok produkcji: 2002

Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 06 listopada 2014, 23:58

Witam
Czy ktoś z forumowiczów próbował z konstruować wyświetlacz biegów do hondzinki 954? W jaki sposób go podłączyliście?Czy posiadacie schematy itp?

 
Posty: 49
Rejestracja: 28 grudnia 2013, 19:05
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Motocykl:

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 12 listopada 2014, 19:01

Zakładałem u siebie Gipro, więc tylko na ten temat mogę się wypowiedzieć.

 
Posty: 5
Rejestracja: 06 listopada 2014, 23:40
Motocykl: cbr 954
Rok produkcji: 2002

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 15 listopada 2014, 22:04

Masz jakieś zdjęcia jak to wygląda?Pod co to podłączałeś?

 
Posty: 1048
Rejestracja: 24 kwietnia 2008, 21:04
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 41
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 16 listopada 2014, 10:47

Najczesciej sa one podlaczane piecioma przewodami : +, - , Czujnik luzu, czujnik obrotow, i czujnik predkosci. Na podstawie porównania stosunku obrotow silnika do predkosci - uklad wyswietla zalaczony bieg, lub tez Neutral. Dla ogarnietego elektronika nie jest to super skomplikowana robota. Kiedys byl na forum uzytkownik oferujacy wyswietlacze wlasnej konstrukcji, nawet kupilem jeden - dziala bezblednie od ponad 6 lat.

 
Posty: 49
Rejestracja: 28 grudnia 2013, 19:05
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Motocykl:

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 16 listopada 2014, 21:29

Nie posiadam zdjęć, ale praca banalnie prosta. Wyświetlacz Gipro jest wyposażony w 3 kable- 2 kostki i jeden luźny kabelek. Musisz tylko odszukać w moto kostkę od prędkościomierza, rozpiąć ją i puścić przez wyświetlacz (wtyczki pasują bez problemów, więc rozpinasz oem, w jedną część wpinasz jedną z wyświetlacza, w drugą tą drugą. Trzeci kabel ma przekazywać sygnał o obrotach silnika, więc sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Musisz dostać się pod siedzenie i znaleźć jeden dokładnie opisany kabel ( z tego co pamiętam to chyba żółty). Nacinasz go i wlutowujesz ten kabelek od Gipro. Wyświetlacz działa na podstawie porównania prędkości z obrotami po odpowiedniej kalibracji, która zajmuje kilka chwil.

 
Posty: 12
Rejestracja: 18 czerwca 2011, 21:30
Lokalizacja: Rzeszow
Motocykl: CBR1000RR-04
Rok produkcji: 2004

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 16 listopada 2014, 22:24


Awatar użytkownika
 
Posty: 270
Rejestracja: 20 maja 2008, 23:24
Lokalizacja: Leżajsk/Wiedeń
Pochwały: 4
Motocykl: SC28,SC33,SC57b,CR250, SC59/08, SC59/2012
Rok produkcji: 2012
Samochód: A5

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 15 stycznia 2015, 10:19

cześć, podepnę się do tematu.
Czy Gipro do SC59 w wersji USA, 2008r podepnę bez problemu?
Na Fireblade.pl Tytus wrzucił foto-relację jak podpina do sc59 ale to wersja europejska i do tego z ABS'em.
Czy ktoś może podpinał wyświetlacz biegów do sc59?
pozdrawiam

 
Posty: 19
Rejestracja: 06 grudnia 2015, 13:18
Motocykl: cbr 600
Rok produkcji: 2000

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 12 marca 2016, 11:16

Wyswietlacz fajna rzecz. Poleci ktos cos?

Awatar użytkownika
 
Posty: 270
Rejestracja: 20 maja 2008, 23:24
Lokalizacja: Leżajsk/Wiedeń
Pochwały: 4
Motocykl: SC28,SC33,SC57b,CR250, SC59/08, SC59/2012
Rok produkcji: 2012
Samochód: A5

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 12 marca 2016, 12:18

napisalem w innym poscie, ze podlaczylem Gipro DS i wszystko smiga super. Plug & Play :)
Nie jest najtanszy moze, ale jakosciowo bezbledny.
polecam.

 
Posty: 13
Rejestracja: 11 marca 2016, 18:14
Motocykl: 954
Rok produkcji: 2002

Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam

Post » 18 marca 2016, 13:02

Ja mam u siebie data toola i nie działa tak jak bym chciał. Np po wciśnięciu sprzęgła od razu z założenia myśli że wbiłem wyższy bieg... często zamiast wskazania pokazuje się krążące kółeczko... Przydaje się jak lecę i zastanawiam się czy mam 5 czy 6 to się przydaje. Do miasta, tam gdzie by się najbardziej przydał nie działa za rewelacyjnie. Po za tym wiele lat latania bez wyświetlacza teraz prawie nie patrze :)


Wróć do Modyfikacje i Tunning (CBR954RR SC50)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości