witam! tak jak w temacie mam problem z wentylatorem nie wlacza sie a powinien przy okolo 110 st.(z tego co sie dowiedzialem) rozgrzalem moto do 120st. i zero reakcji podpinalem wentylator na krotko i jest sprawny czy to wina termostayu czy jakis czujnik?
nie wiem jak w 954 ale podejrzewam że podobnie jak w 929 czyli wentylator powinien sie wlaczać przy 101-102st C nie przy 110.
tak jak wiertło pisze sprawdzić czujnik musisz i wszystkie połączenia elektryczne. poczytaj na forum poszukaj bo było wiele razy juz pisane w tym temacie
ściagnij konektor z włącznika wentylatora(tego w chłodnicy) i dotknij na włączonym zapłonie do masy.Jeśli odpali to znaczy że do obejrzenie masz włącznik wentylatora.Sprawdza się go omomierzem w np gorącym oleju na kuchence
Jeśli wentylator nie załączy sprawdzasz omomierzem czy aby kabel idący do włącznika nie jest dziabnięty.Jest też ewentualność (jeśli wszystko jest ok) że szczotki w wentylatorze wiszą.
Ja stwiam na włącznik
temp. pokazuje normalnie w celsjuszach wersje euro mam a wentylator jest ok sprawdzalem na krotko tylko ze teraz jest taka faza ze zamawialem dzis ten czujnik a typ mi pisze ze jest go kilka wersji do 954 i teraz juz nie wiem czy koles ma cos z glowa czy ja z tego co zobaczylem kawalek przewodu,czujnik na dwie śruby m6 i nic wiesej czym sie ma to roznic ?
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2012 9:51 pm ] ale z gory dzieki wielkie panowie z porady
osama8522, najlepiej wywalić i porównać. Przeważnie jest jeden kabel z czujnika w 929 też tak miałem ale w 954 powinno być tak samo choć mogę się mylić