Co to jest sonda lambda i do czego służy to wszyscy wiedzą a przynajmniej w teorii, jednak co daje eliminator ?
Proszę o informację od bardziej doświadczonych forumowiczów

1. Czy eliminator sondy montuje się tylko i wyłącznie gdy Power Commander jest zainstalowany w moto ? (Bez PC komputer nie dostaje sygnału z sondy i wiadomo co wtedy - zero mocy)
2. Czy montaż Power Commandera ma sens bez eliminatora sondy ? Czytałem, że sama instalacja PC bez sondy słabo "podkręca" moto. Dopiero po zamontowaniu eliminatora dostaje kopa - to prawda ?
Znajomy ma SC57 HRC (seryjnie nie ma sondy) Co robi tym moto to masakra z 3 na gumę z gazu !
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w temacie.
Pozdrawiam Andy
[ Dodano: Wto Sie 31, 2010 8:57 pm ]
Witam ponownie !
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania wdać jeszcze wszyscy mają wakacje

Dzisiaj zakupiłem Eliminator sondy !
Zapłaciłem za tą małą złączkę !! 90 zł !! (z przesyłką) ! Jakaś masakra !!
Powiem szczerze, jak za 1 wtyczkę i rezystorek to zdecydowanie za dużo !
Czytałem, że eliminatorem nie może być rezystor ponieważ czujnik sondy nie jest elementem pasywnym, jednak w tym przypadku jest to zwykły rezystorek

Skoro to sam rezystorek,wiec wystarczy zakupić w elektronicznym za 1zł i podłączyć pod te same piny co w złączce i 89zł mamy w kieszeni, żeby nie było złudzeń zamieszczam poniżej fotki.
Jak by ktoś był zainteresowany to po podłączeniu miernika wskazuje 325 Ohm

Uploaded with ImageShack.us

Mam nadzieje, że komuś to pomoże, bo gdzieś na forum widziałem pytania o tenże eliminator

Jeżeli ktoś ma ochotę odpowiedzieć na moje pytania, to będzie miło.
Niebawem i tak sprawdzę to empirycznie...
Pozdrawiam Andy