Dzisiaj jest 18 lipca 2018, 01:18

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28
Taylormade Racing
miejsce na twoj± reklme
SKLEP FIREBLADE.PL !


Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL[/url] cena dla forumowiczów 10zł info na PW[/color] | KOSZULKA HONDA FIREBLADE.PL MARQUEZ 93 - info PW

SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: Max_929, maciekx, Tytus

 
Posty: 3
Rejestracja: 01 maja 2018, 12:17
Motocykl: Honda cbr 1000 rr
Rok produkcji: 2007

SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 01 maja 2018, 12:38

Witam wszystkich, od około miesiąca stałem się szczęśliwym (nie do końca) właścicielem Hanki. Mój problem zaczyna się po ok 20 minutach jazdy. Kiedy moto rozgrzeje się już porządnie, zaczyna strasznie przerywać w przedziale 7-9 tyś. obrotów.Czasami z wielkim bólem uda mi się przekroczyć ten przedział i wyrywa do końca bez problemów.Jednak czym dłużej jadę tym jest gorzej, kilkakrotnie zdarzyło mi się że nagle zgasła, np podczas wyprzedzania.Dzieje się to na każdym biegu ale mam wrażenie że czym wyższy tym gorzej...Odpala zawsze bez problemu, zanim się porządnie rozgrzeje idzie do końca bez problemu, nie pojawia się żaden błąd.Może ktoś miał albo słyszał o podobnym przypadku? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam raz jeszcze :)

 
Posty: 7
Rejestracja: 10 lipca 2018, 21:57
Motocykl: CBR 1000RR SC57
Rok produkcji: 2006

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 10 lipca 2018, 22:04

Czy udało się rozwiązać problem?

Awatar użytkownika
 
Posty: 1491
Rejestracja: 18 maja 2011, 20:50
Lokalizacja: Mrągowo
Pochwały: 16
Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
Rok produkcji: 2005

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 09:25

szukałbym problemu w ładowaniu lub któtrymś z czujników wałka rozrządu lub wału korbowego ewentualnie pompa paliwa

 
Posty: 7
Rejestracja: 10 lipca 2018, 21:57
Motocykl: CBR 1000RR SC57
Rok produkcji: 2006

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 17:33

Problem wygląda następująco:

https://drive.google.com/file/d/1A4RwmEkO14rjUf09ADWPvyYUtE6gVRZO/view

W momencie szarpania, gaz odkręcony na max.

Problem: szarpie przy max odkręcaniu gazu, niezależnie od prędkości i biegu. Zarówno na niskich obrotach jak i na wysokich (najcześciej zaczyna w okolicach 7tyś rpm). Max gaz-szarpie, lekko odkręcając dojdzie do czerwonego pola.

Problem pojawia się po porządnym rozgrzaniu moto. Konkret jazda po torze, wszystko ok, zgaszony, stoi ok. godziny, kolejny wyjazd i od startu problem z szarpaniem, ale co ciekawe problem znika po kilku minutach jazdy, czasami nagle (towarzyszy temu strzał z tłumika jakby z zapłonu), bądź stopniowo szarpanie zanika. Potem już moto działa normalnie, po zgaszeniu i po kolejnej godzinie przerwy od nowa to samo.

Sprawdzone wszystkie czujniki miernikiem według manuala i ok. Mechanicznie ok (chociaż silnika nie rozbierałem), eksploatacyjnie filtry itp ok. Luzy zaworowe nie były sprawdzane, ale to tylko 8k przebiegu. Błędów po manualu nie pokazuje, komputer nic nie pokazał (prywatny komp, nie ASO).

Dodatkowo zostały podmienione już części z innego moto: świece, fajkocewki, czujnik prędkości obrotowej wału, czujnik wałka rozrządu, czujnik temp. powietrza, czujnik ciśnienia MAP Sensor. Wymieniona została tez pompa paliwa na nowy zamiennik oraz cały wyczyszczony zbiornik paliwa.

Moto ma zamontowany PowerCommander III, który również był odpinany.

Po wszystkich tych podmiankach części zero zmian.

Awatar użytkownika
 
Posty: 489
Rejestracja: 30 lipca 2014, 09:17
Lokalizacja: Suwałki
Pochwały: 1
Motocykl: SC57B
Rok produkcji: 2012
Samochód: 535D

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 19:39

ECU podmień

 
Posty: 7
Rejestracja: 10 lipca 2018, 21:57
Motocykl: CBR 1000RR SC57
Rok produkcji: 2006

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 20:20

Patryk_ pisze:ECU podmień


Nie mam z czego przełożyć.

 
Posty: 7
Rejestracja: 10 lipca 2018, 21:57
Motocykl: CBR 1000RR SC57
Rok produkcji: 2006

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 21:50

maciekx pisze:szukałbym problemu w ładowaniu lub któtrymś z czujników wałka rozrządu lub wału korbowego ewentualnie pompa paliwa


Czy możliwe, żeby alternator, czy regulator napięcia, albo nawet sam akumulator powodował takie rzeczy?

 
Posty: 3292
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 11 lipca 2018, 22:58

Jak najbardziej. Trzeba sprawdzić ładowanie dokładnie na zimnym na ciepłym silniku. Aku też podmienić lub kupić nowe jeżeli śmieć jest.
Oddam nerkę za cbr :)

Awatar użytkownika
 
Posty: 1491
Rejestracja: 18 maja 2011, 20:50
Lokalizacja: Mrągowo
Pochwały: 16
Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
Rok produkcji: 2005

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 12 lipca 2018, 08:16

no to sprawdzxiłeś już praktycznie wszystko, zostało jak pisałem podmienic regulator napięcia i pomierzyć napięcia na alternatorze z odpietym regulatorem oraz podmienic i poprawić styki na akumulatorze, oraz wszystkie bezpieczniki sprawdz wyjmij oczyść psiknij kontakt S troszeczkę, potem to już zostaje jak pisał Patryk ECU a potem to juz wymiana motocykla heheh bo wszystko sprawdzileś, no jeszcze jedna rzecz której nie wymieniłeś czujnik stopki bo to często gęsto też powoduje takie szopki.

a z tymi czujnikami silnika to miernik pokazuje wszystko ok a po rozgrzaniu silnika wariują, tak było u kumpla w R1 walczylismy długo dosyć nawet była w serwisie yamahy pod kompem i też nic nie znaleźli a uszkodzony był czujnik wałka rozrządu właśnie, ale jak piszesz już podmieniałeś wiec to mozna wykluczyć.

 
Posty: 7
Rejestracja: 10 lipca 2018, 21:57
Motocykl: CBR 1000RR SC57
Rok produkcji: 2006

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 12 lipca 2018, 15:25

Napięcie było mierzone i wszystko było ok, ale niestety na zimnym moto, a nie po ostrej jeździe.

Ok, zrobię zworki na wszystkim co się da (stopka, kill switch, sprzęgło itp), żeby wykluczyć wszystkie te pierdoły, które mogą zapłon odciąć i sprawdzę ładowanie.
Aku mam - przełożę inne, czy np. z 600rr pasuje regulator żeby przełożyć? Albo jakiejś innej Hondy, nie mam w okolicy drugiej sc57.

Pytanie jeszcze co do samego uzwojenia alternatora. Wyjąć, nagrzać opalarką i sprawdzać czy traci przepływ, czy jakieś inne sposoby/pomysły na sprawdzenie? Czy tylko podmianka na inny?

 
Posty: 3292
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 103
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 12 lipca 2018, 15:34

Marcin ByJack pisze:Napięcie było mierzone i wszystko było ok, ale niestety na zimnym moto, a nie po ostrej jeździe.

Ok, zrobię zworki na wszystkim co się da (stopka, kill switch, sprzęgło itp), żeby wykluczyć wszystkie te pierdoły, które mogą zapłon odciąć i sprawdzę ładowanie.
Aku mam - przełożę inne, czy np. z 600rr pasuje regulator żeby przełożyć? Albo jakiejś innej Hondy, nie mam w okolicy drugiej sc57.

Pytanie jeszcze co do samego uzwojenia alternatora. Wyjąć, nagrzać opalarką i sprawdzać czy traci przepływ, czy jakieś inne sposoby/pomysły na sprawdzenie? Czy tylko podmianka na inny?

Moto rozgrzej odepnij wtyczkę od regulatora i pomierz v na trzech przewodach na przemian musi być równe na każdym. Moto spokojnie odpalasz. Regulator nie wiem czy jest to samo
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 3
Rejestracja: 01 maja 2018, 12:17
Motocykl: Honda cbr 1000 rr
Rok produkcji: 2007

Re: SC57 2007 Rozgrzana przerywa gaśnie pomiędzy 7 - 9 rpm

Post » 16 lipca 2018, 13:04

U mnie problem nadal istnieje, podobnie jak u kolegi niby wszystko było pomierzone komputer nie zapisuje żadnego błędu ...Jakiś czas było dobrze , ale ostatnio znowu lipa. Kilka razy mi zgasła podczas wyprzedzania, czyli wesoło nie jest .Odstoi z 10 minut będzie ok przez następne 30 km. Później znowu, wygląda to dokładnie jak na filmiku , ale czasami jest znacznie gorzej ...

Następna

Wróć do Usterki/awarie (CBR1000RR SC57)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość