Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 01:25

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

LCD zegray - problem

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl:

LCD zegray - problem

Post » 27 maja 2012, 20:20

wczoraj myłem moto i jak zwykle starałem sie nie lac n a przód, ale cos musiało sie tam dostać.. Objawy jak u autora postu, diody kierunków itd dziłaja, podswietlenie zegarów ok, ale wyswietlacz lcd i wskazówka nic. Bezpieczniki sprawdzilem sa ok. Co dalej? pomocy. moja kostka taka szeroka od głownego komuptra jest jakas poklejona jak sie ja rozepnie to az w srodku na stykach klej widac koloru cielistego jasny nie wiem co za substancja ja tam tego jie mazełam. Jakies rady?

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: CBR 600 F4i Sport
Rok produkcji: 2001

Post » 27 maja 2012, 23:44

Czyścimy styki wtyczki, o której mówisz papierem ściernym a po przedmuchaniu zabezpieczamy preparatem do elektryki.

Motocykl:

Post » 28 maja 2012, 07:42

tak tylko że to jest brudne na mokro nie na sucho, poza tym to nie wiem czy myslisz o tej samej wtyczce z bodajże 16 pinami naćkanymi 1 na drugi:) Co zauważylem ze jak wracałem z mycia ze 2 razy licznik sie właczyl, najpierw kierunki nie przerywały - swieciły cały czas teraz juz normalnie migaja. gdzies dostała sie woda i zrobilo sie spiecie, tylko nie wiem jak zlokalizowac gdzie jest zrodlo problemu. Mam nadzieje ze ten caly blat nie padł:> On sam nawet nie zaparował wiec raczej dostanie sie wody dol liczników wykluczam.

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: CBR 600 F4i Sport
Rok produkcji: 2001

Post » 28 maja 2012, 12:46

Ale co za problem, to najpierw zetrzyj to co jest mokre a potem zrób jak napisałem wyżej. Skoro miałeś też problem z kierunkowskazami, to przeleciałbym wszystkie wtyczki z przodu motocykla, czyli w okolicach czachy. Jak to nie pomoże to trzeba będzie szukać uszkodzenia w przewodach/przetarcia.

Motocykl:

Post » 28 maja 2012, 17:24

byłem u mechanika samochodowego po sąsiedzku dzisiaji tak:
wtyczka jest wysmarowana smarem i to nic nie szkodzi
wstepne ogledziny wtyczek zewnetrznych rozłaczalismy je sparwdzalismy - brak oznak wody
w koncu odkecilismy licznik rozkrecilismy go i widac jakis slad po wodzie ktora mogla sie dostac podczas mycia..

Zostawilem licznik i ma go sprawdzac jakis elektronik, ale najlepsze co można zrobic to podłaczyc licznik do innego moto że y sprawdzic gdzie jest usterka - licznik czy przewody/ komputer. Założe odzielny post z prosba do ludzi z waw i okolic, czy ktos móglby podjechac, albo czy ja mógłbym odjechac.

[ Dodano: Sro Maj 30, 2012 3:00 pm ]
tak z ciekawości napisałem do hondy , oto odpowiedź:
"Dzień dobry

Nie naprawiamy liczników, koszt nowego 3468,00zł

Pozdrawiam

Grzegorz Federowicz
Specjalista ds.Sprzedaży Części Zamiennych" :)

Honda Plaza

[ Dodano: Czw Maj 31, 2012 8:42 am ]
wow, właśnie wróciłem od elektryka!

ZROBIŁ TO:D za 50 zł w jedno popołudnie, jeśli ktoś by chciał swoje naprawić to pisać priv lub mail, dam namiar, ewentualnie mogę pomoc przysyłając do mnie licznik i ja mu zaniosę:)

Rada na przyszłość: dobrze zabezpieczcie wtyczkę od licznika, jeśli guma jest nieszczelna to płytka jest na wierzchu i woda z łatwością tam się może dostać!

Pozdrawiam temat zamknięty:)

Wróć do Usterki/awarie (CBR1000RR SC57)