Powiem Ci, że jak dla mnie jest dokładnie tak jak mówisz - 929 przy tym to niestety trochę klocek, jeżeli chodzi o moc no to nie ma co porównywać. Nie jeździłem I gen, także nie mam porównania. Z tego co ludzie mówią to mocowo jest bardzo podobnie, niektórzy nawet mówili, że II gen jest mocniejsza, ale inaczej oddaję moc, bardziej liniowo w porównaniu z 10tką 04-05r. przez co ma się złudzenie, że I gen jest mocniejsza. Wczytałem się trochę w temat i da się ogarnąć bez problemu, żeby II gen była tak narwana jak I gen, ale ja się zdecydowałem na jednak nowsze moto, nowszej generacji i nie żałuję, także zostaję przy takiej charakterystyce - mi się naprawdę podobna.
Ostatnio dałem się karnąć znajomemu, który latał dłuższy czasy gixem 1000 k4, zsiadł, uśmiechnął się i rzucił... "fajnie", no i teraz jest w trakcie poszukiwań 10tki, bo akurat K4 poszło do nowego właściciela

Wracając do mnie, serio - nie myślałem, że motocykl może tak dok.urwiać, a przy tym tak zajeb.iście się prowadzić. Po kilku nawiniętych km na tych samych zakrętach co 929, 10tką wchodziłem bez zająknięcia szybciej z zastanowieniem - "przecież można ten zakręt zrobić jeszcze szybciej, masakra, ale ten motocykl się prowadzi".
Co do czystej mocy na prostej przy max odwinięciu to szczerze powiedziawszy nie przerabiałem tego, tutaj jest jej sporo przy każdych obrotach i każdym biegu, ale fakt faktem jak ciągniesz na jedynce do prawie 170 km/h to jednak robi się dość ciekawie, przebijasz na dwa i przeciąg jest cały czas, łapiesz 2 z przodu bez zająknięcia...

Następna relacja jak będą cieplejsze dni(wg prognoz znów ma padać śnieg?!), może i jakiś filmik, bo zacząłem jeździć z kamerką.
PS. No i najważniejsza kwestia, podjeżdżam na stację, tankuję, idę zapłacić, wracam, a tu stoi... pierwsza myśl, jaka ona mała, tak, jestem zadowolony z zakupu