Postawiono nową wersję forum i stronę na nowym serwerze, proszę testowac i zgłaszać problemy 
viewtopic.php?p=143542#p143542
viewtopic.php?p=143542#p143542
Wymiana klocków i płynu w CBR z C-ABS
-
Kirgeron
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
Wymiana klocków i płynu w CBR z C-ABS
Mam CBR 2010 SC59, model z C-ABS.
Zamierzam wymienić klocki i płyn we wszystkich zaciskach. Klocki zmienię, bo z tym nie ma kłopotu, natomiast jak wymienić płyn hamulcowy jak jest C-ABS? Czytałem, że robi się to zupełnie inaczej z odpowietrzaniem itd. Ktoś to robił? Proszę o rady, bo nie wiem czy jechać do mechanika żeby mi to zrobił, czy samemu się z tym bawić.
Zamierzam wymienić klocki i płyn we wszystkich zaciskach. Klocki zmienię, bo z tym nie ma kłopotu, natomiast jak wymienić płyn hamulcowy jak jest C-ABS? Czytałem, że robi się to zupełnie inaczej z odpowietrzaniem itd. Ktoś to robił? Proszę o rady, bo nie wiem czy jechać do mechanika żeby mi to zrobił, czy samemu się z tym bawić.
- Brayan
- Motocykl: K40 & CX500
- Rok produkcji: 2005
Re: Wymiana klocków i płynu w CBR z C-ABS
Cześć,
Niestety wsadziłem łapy zanim poczytałem.
"Musiałem" rozebrać przednie zaciski, wyczyściłem poskładałem i odpowietrzyłem standardowym sposobem.
Robił to ktoś samodzielnie ? Niby znalazłem instrukcję ale po angielsku i boję się walnąć jakiegoś babola, szczególnie że procedurę zaczyna się od zrobienia zworki na kostce diagnostycznej.
"Musiałem" rozebrać przednie zaciski, wyczyściłem poskładałem i odpowietrzyłem standardowym sposobem.
Robił to ktoś samodzielnie ? Niby znalazłem instrukcję ale po angielsku i boję się walnąć jakiegoś babola, szczególnie że procedurę zaczyna się od zrobienia zworki na kostce diagnostycznej.
- Kazik929
- Motocykl: pc25>sc57b>rj11>sc59>?
- Rok produkcji: 2012
Płaciłem w ASO 120zl za wymianę i spokój w głowie, bo skomplikowanie tego układu nie idzie w parze z oszczędnościąBrayan pisze:Cześć,

- Brayan
Kolego, wymiana płynu odsysarką z układu głównego zajmuje 10 min i wtedy nic się nie zapowietrzy.
Problem w tym że ja rozebrałem przednie zaciski... tego nikt by za 120 pln nie zrobił.
To co podesłałeś mam ale nic nie mówi. Znalazłem w sieci Combined_ABS_Air_Bleeding i chwilę posiedziałem z translatorem.
Procedura rozgryziona, mam materiały jak by kogoś to interesowało. Przejście procedury zajmuje 20 min na układ - tak na spokojnie.
Zrobiłem procedurę przodu 4x więc mam nadzieję że nigdzie nie zostało powietrza.
Czy jest ok okaże się na drodze.
Problem w tym że ja rozebrałem przednie zaciski... tego nikt by za 120 pln nie zrobił.
To co podesłałeś mam ale nic nie mówi. Znalazłem w sieci Combined_ABS_Air_Bleeding i chwilę posiedziałem z translatorem.
Procedura rozgryziona, mam materiały jak by kogoś to interesowało. Przejście procedury zajmuje 20 min na układ - tak na spokojnie.
Zrobiłem procedurę przodu 4x więc mam nadzieję że nigdzie nie zostało powietrza.
Czy jest ok okaże się na drodze.
-
1994lukasz
- Motocykl: sc33
- Rok produkcji: 1999
Chętnie skorzystam. Proszę o priv.
-
gowsze
- Motocykl: 600rr
Możesz mi podesłać procedurę
-
Rafal90
- Motocykl: SC57A & SC59B
- Rok produkcji: 2012
- Samochód: BMW 5
Też z chęcią bym poczytał te materiały
Czeka mnie właśnie pierwsza wymiana płynu w sprzęcie z ABS ;P Wykop tematu dosyć mocny ale może się uda ;P?
- Brayan
Wyślijcie mi na PW adresy mailowe.
Niestety nie znalazłem czasu żeby to jakoś sensownie potłumaczyć więc mam tylko oryginały po angielsku - zresztą które zawierają błąd ale napiszę co i jak.
Niestety nie znalazłem czasu żeby to jakoś sensownie potłumaczyć więc mam tylko oryginały po angielsku - zresztą które zawierają błąd ale napiszę co i jak.