beti pisze:witam kolege![]()
to prawda, bardzo wielu z nas jeździ bez prawka na A albo robi je dopiero po kilku sezonach :wink: i chyba tylko takie masz wyjście jeśli chcesz śmigać na swoim fajerku bo z tego co wiem jak już zabierają to całość a nie tylko "zawinione" kategorie, poprostu przepada całe prawko nawet gdybyś miał tam wbity cały alfabet
Witam.
Nie do końca tak jest z prawem jazdy jak piszesz. Rzeczywiście jest taka praktyka, że z reguły Sąd tnie po wszystkich kategoriach ale... wcale nie musi tego robić;
W kodeksie karnym stoi:
Art. 42.
§ 1. ....
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.
W pewnych warunkach Sąd skłania do pozostawiania wybranej kategorii ze względu na cechy osobiste sprawcy. Tu mam trochę pola do popisu.
Ponadto. Piszesz, że masa ludzi lata bez kwitów. OK. Ale w razie wpadki grozi im tylko mandat. W przypadku gdy w stosunku do delikwenta takiego jak ja Sąd orzeknie zakaz to trafienie potem osobnika oznacza złapanie go na kolejnym przestępstwie - złamaniu zakazu sądowego. To jest kolejny wyrok do odsiadki w zawiasach i grzywna....

hehehe. No i siemanko. Kupuj szybko sprzeta