Forum FireBlade.pl - CBR 1000RR, CBR 954RR, CBR 929RR, CBR 900RR
FORUM.FIREBLADE.PL
Forum miłośników Hondy FireBlade
CBR 1000RR | 954RR | 929RR | 900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  przejdz do galeriiGALERIA  przejdz na fireblade.plFIREBLADE.PL
przejdz do sklep.fireblade.plSKLEP FIRMOWY  KONTAKT  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  kanał RSS
SKLEP FIREBLADE.PL !


 Ogłoszenie 
FORUM.FIREBLADE.PL Strona Główna » Tagi » ladowanie
Tematy oznaczone jako ladowanie
Tytuł / treść wątku  Wyświetleń  Odpowiedzi 

Regulator Alternator Ładowanie


Hej koledzy mam duzy problem spalil mi sie 2 Alternator i to w bardzo krutkim okresie czasu i nie wiem gdzie lezy przyczyna ;/ moze ktos mial cos podobnego i mi pomoze usunac ta usterke ??? Bo ja jzu sam nie wiem gdzie szukac czy moze byc przyczyna tego Regulator ??? bo zastanawiam sie nad kupnem nowego zeby znowu nie spalic nastepnego alternatora ;/ sprawdzalem ladowanie zanim sie spalil i bylo ok tak jakby regulator byl dobry ale powiedziano mi ze on moze czsami miec jakies przeblyski zlego ladowania i w momencie gdy mierzylaem bylo ok ??? a za jakis czas sobei zle ladowal i spalil alternator czy to mozliwe ???
7084 20

za niskie lub za wysokie ładowanie akumulatora


Siemka mam problem z ładowaniem akumulatora. Gdy zmierzyłem ładowanie akumulatora na rozruchu to wskaźnik pokazywał od 0 nawet do 16 skoki ładowania były ogromne :shock: . Elektryk powiedział, że to wina alternatora... rozkręciłem więc alternator i co się okazało że uzwojenie było przepalone a druty się spiekły. Dałem przewinąć uzwojenie koszt 150 zł wszystko zamontowałem i co się okazało. Skoki ładowania ustały ale... teraz ładuje mi nie tak jak powinno max 14,5 tylko podchodzi nawet pod 16,5.
:?: Co to może być obstawiam na regulator ale wole się upewnić. Może ktoś z was miał taki przypadek i coś mi na to poradzi.
6343 21

ładowanie


witam,dzisiaj wyjechalem moja niunia 929 ...pieknie odpalila,,,swietnie latala....i co?zonk!!!!podjezdzam na stacje paliwowa i oczywiscie do pelna leje...place i spadam puki pogoda...a tu nie chce odpalic ...tak jakby siadl akumulator(kupiony nowy 2 miesiace temu)regulator napiecia tez wymieniony na nowy...jakis koles pchnal i moto odpalilo...dojechalem do domu i to samo nie mozna odpalic(nie ma ladowania)....dotknalem dekiel alternatora ...goracy jak cholera,nie mozna dotknac...czy to nawalil alternator?????czy w takim stanie moge jechac do mechanika?jakies 25km...nic sie nie stanie z moto jak bebe jechal?prosze o pomoc...dzieki pozdrawiam...Lewa...
4387 39

Ładowanie w 929


Witam drodzy koledzy,

Potrzebuję Waszej opinii w sprawie ładowania akumulatora w 929. Mieszkam w warszawie i ostatnio podczas dużych upałów włącza mi się wentylator chłodnicy. Normalna sprawa, zważywszy, że w mieście stoi się co chwila na światłach lub przeciska w korku. Problem w tym, że po kilku takich dniach dojazdu do pracy (12km) w jedną stronę motocykl potrafi nie odpalić ze względu na nie naładowany akumulator. To też w sumie jestem w stanie zrozumieć - motocykl jedzie na dość krótkim dystansie, ma włączone światła i często wentylator włącza - duży pobór prądu. Jeżeli napięcie na akumulatorze spadnie mi poniżej 12.6 V to moto już nie odpala. Ładowanie jest, bo sprawdzałem u elektryka (dokładne wartości ładowania przy obrotach sprawdzę i podam później jak naładuje akumulator). Elektryk potwierdził, iż w przypadku 929 trzeba się wkręcić na obroty by ładowanie było sensowne. Na niskich obrotach ładowanie jest dość słabe. Już ...
4108 18

Ładowanie SC33


Witam. Mam problem z ładowaniem w moim fajerze. Na wolnych obrotach bez świateł ładuje ok. 14.7V a z włączonymi światłami 14.0V. Problem w tym, że alternator się grzeje a po wygaszeniu świateł słychać jakby szum z alternatora. Przy zapalonych światłach hałas cichnie. Napięcie na żółtych przewodach wychodzących z altka na włączonych światłach na wszystkich po ok 7V a po wyłączeniu świateł na jednym 4V na drugim 2,3V i na trzecim 1,3V. Gdzie szukać przyczyny, alternator czy regulator? Pozdrawiam
3127 13

Ładowanie, jak sprawdzić poszczególne elementy? 929 SC44


Witam kolegów. No i coś mi dziś padło. Pierwszy wyjazd w tym sezonie i po 100 km lipa. Na robotach drogowych na drodze były światła z bardzo długą zmianą, więc wyłączyłem moto i już nie odpaliłem. Pompa zaczyna chodzić, ale nie da rady przekręcić. Popchnąłem i poszedł. Po przejechaniu kolejnych 20 km zgasł wyświetlacz i obrotomierz na 0 i po odpuszczeniu gazu moto zgasło. Znowu na pych, wyświetlacz i obrotomierz działa, przejechane 2-3 km i znowu nic na wskaźnikach i moto gaśnie. I tak w kółko. Rano podłączę prostownik i po powrocie z pracy sprawdzę ładowanie jak moto odpali. Raczej wątpię czy to akumulator, chociaż jest już stary, ale przecież jak odpalę na pych powinien podładować się przecież, nie? Proszę o podpowiedź jak sprawdzić czy został uszkodzony alternator, jak sprawdzić czy jest może walnięty regulator napięcia i jak wyczytałem na forum czy nie ma gdzieś przebicia na instalacji. Przewertowałem forum, ...
2893 9

za duże ładowanie?


właśnie wróciłem z garażu bo podjąłem dziś walke z regulatorem :) kupiłem nowy regulator dedykowany do mojego modelu, zrobiłem całą nową instalacje pod regulator nowe kable, kostki, złącza itp czyli nic napewno nie jest zaśniedziałe i nigdzie nie gubi napięcia i teraz mam pytanie, bo mierzyłem ładowanie na zapalonych światłach i miernik pokazuje 15,3 - 15,5V? kable sie nie grzeją są troche ciepłe ale nie jak wcześniej że aż sie topiły ale wydaje mi sie że ładowanie jest za duże? dopiero jak sie załączył wentylator miernik pokazywał 14,8. Dodam że pomiar by na wolnych obrotach. Dzięki z góry za podopowiedzi i rady bo nie chcialby spalić tego regulatora a borykam sie już z tym problemem od tamtego sezonu... :/
2500 4

Ładowanie -czy to regulator?


Witam wszystkich forumowiczów

Mam dziwny problem z ładowaniem w 954. Przy 5 tys obrotów bez świateł ładowanie wynosi 14,8 czyli jest takie jakie powinno być. Po włączeniu świateł drogowych (długich) spada na 13,5 a następnie o 0,01V (13,5 - 13,49 - 13,48 - 13,47 itd) w dół aż do 12,7. Alternator sprawdziłem i jest OK. Sprawdziłem też kable, kostki od świateł regulatora, nic nie jest ani odymione, nic się podejrzanie nie grzeje, itd.

- czy przyczyną jest regulator?
- jeśli nie regulator to może jakiś przekaźnik np: od świateł? Jeśli tak to gdzie takowy się znajduje?

Pozdrawiam
2464 11

Nieszczesne ladowanie a naprawa


Witam wszystkich jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem 929 dwa dni temu po odpaleniu moto zaobserwowalem ze nie mam ladowania wogole zero null
probowalem wszystko pomierzyc tak jak bylo to juz opisywane na forum i nic klapa
- pytanie moje brzm jak jest sprawny alternator to po odlaczeniu akumulatora czy motocykl powinien dalej pracowac?
-i gdzie moge we wrocku oddac STATOR cewke do przewiniecia moze znacie kogos kto tym sie zajmuje i nie spie....... sprawy bo robi sie coraz cieplej powoli i niedlugo musi byc ta usterka usunieta pozdrawiam wszystkich milosnikow Ognistego ostrza
2185 9

Ladowanie pojawia sie i znika


Witam wszystkich. Trzy tygodni temu kupilem Cbr 900rr (fajne moto). Najpierw zauwarzylem ze nie chce palic ranno na ssaniu, nastepnie niedoladowany akumulator 12.2v. sprawdzilem ladowanie jest 14.2 na wolnych jest ok ,doladowalem aku nastepny dzien odpala ssanie wszystko OK. Po kilku dniach sytylacja sie powtarza aku nie doladowane jak odpalilem silnik niema ladowania wlaczam swiatla ladowanie jest, wylaczam swiatla ladowanie nadal jest wlaczam ponownie swiatla silnik gasnie wlaczm kierunek ,dlugie silnik gasnie zachwile wszystko wraca do normy (cyrk). Chcialem pomierzyc napiecia ale alternator laduje zachwile nie. Wyciagnelem alternator przestrzelilem przewody czy nie sa przelamane i nic dalej ladowanie pojawia sie i znika, Wczoraj caly dzien bylo ok a dzisiaj znowu zaczelo a widze po podswietleniu zegarow na wolnych jak ladowanie jest to podswietlenie jest wyraziste i nie mruga. Niewiem moze ktos wie co to moze byc . Z gory dzieki za odpowiec.
1735 8

Ładowanie


Czesc koledzy mam pytanie a dokładnie chodzi o ładowanie akumulatora w swoim 1000rr mierzyłem na zapalonym świetle i wynosi 13.6v czy jest w porządku czy trochę za mało.
1648 2


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

HONDA FIREBLADE | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28
S K L E P . F I R E B L A D E . P L  |  F I R E B L A D E . P L  |  R A C E T A Y L O R M A D E . P L
STATYSTYKI